Upiekłem dziś chleb, dałem mniej wody, i nie opadło
Mąka żytnia 720.
Podejrzewam, że jednak jest to wina mąki. Od dawna piekę chleb wg tego samego przepisu i ciasto nie opadało.
Wieczorem nastawiam zaczyn, i następnego dnia po powrocie z pracy przygotowuję chleb. Czekam aż odpowiednio wyrośnie i do piekarnika. :Parę razy zdażyło się, że ciasto poszlo w górę jak szalone, aż się przelewało i nawet w piekarniku skapywalo z keksówki na dno piekarnika, ale nie opadało.
Może tegoroczne żyto jest inne?
Po lewej dzisiejszy wypiek, po prawej opadnięty.
Pełen przepis.
Zaczyn:
Zakwas 130g
Mąka 130g
woda 65g
miód 20g
Ciasto:
zaczyn j/w
Mąka 390g
woda 325g
sól 20g
Zaczyn nastawiam wieczorem, nasŧępnego dnia po południu robię ciasto, czekam aż odpowiednio urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie 50 minut w 200C, pierwsze 20 minut grzeje górna i dolna grzałka, kolejne 30 minut tylko dolna grzałka.
Do piekarnika wstawiam kubek z wodą, aby była odpowiednia wilgotność, po upieczeniu studzę zawinięty w lnianą ścierkę na kratce.