Skocz do zawartości

wojciechz

Użytkownicy
  • Postów

    76
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O wojciechz

  • Urodziny 07.12.1970

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Gdańsk
  • Zainteresowania
    genealogia, kuchnia, F1, informatyka, strzelectwo

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia wojciechz

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, poproszę 3 kalendarze Wojtek
  2. wojciechz

    Super Kalendarz 2012

    Dziś udalo mi się dotrzeć na pocztę. Kalendarz ładny, owszem, ale mnie bardziej podobał się ten z 2009 roku.
  3. wojciechz

    Super Kalendarz 2012

    No to i ja wezmę 2 sztuki
  4. 1.piter-2 2.karolszymczak 3.Krystaler 4.przemek1978 5.bogdan b 6.wchęciński 7.majus 8. Wiesia 9. jackfantom 10. Marko 11. WaRo58 12. waldero 13.jędrek12 14.zora 15.cpn 16.mobilek 17.marcus 18.agga 19.gasmil 20.nestor 21.WIEK 22. Ziutek 23 Olek.P 24. boggi 25. zuberek 26. Wnuczek 27 dark 28 dziuniek 29 tur100 30 Gregtom 31 pokemon15 32 Paula 33 kabanos 34 Zico 35 Ted50 36 Straszny 37.Małgoś 38. EAnna 39. zbig3133 40.PePe 41.sd 42. chudziak 43.alehar 44.yogi 45. and6 46.adamP 47. wojciechz
  5. Kiedyś w Amsterdamie trafiłem na uliczkę, smród straszny, uliczka jakies 150 mertów długości - same sklepy z serami. Zaszedłem do sklepiku, kupuję ser, i sprzedawca pyta się, czy od razy do zjedzenia, czy jadę gdzieś dalej. Odpowiedziałem że częśc zjem od razu, a trochę zabiorę do domu. No to zapytał jadę samochodem czy samolotem? Na hasło samolot zapakował ser w folię, zgrzał brzegi torebki, włożył etykietę i drugi woreczek, znowu na zgrzewarkę. Ale i tak nic nie pobije duriana. :devil:
  6. Owszem, wyszła chuda, ale taką preferują moje domowe łakomczuchy Chociaż jak zrobię boczek w szynkowarze to syn (5l) jadłby go bez chleba. Co do twardości to nie jest twarda - gwoździ nie da się nią wbijać :devil: Jakiś czas temu u znajomych miałem wątpliwą przyjemność spróbować sklepową białą kiełbasę. I tak na mój język w składzie było chyba 50% tłustego boczku lub słoniny, masakra. Szynkę puściłem przez szarpak. resztę przez sitko 4.
  7. Parę razy takie peklowane resztki wykorzystywałem na obiady. Gulasz wychodzi świetny:) A kapuśniak jeszcze lepszy.
  8. A to moja kiełbaska. 4,2kg szynki 0,6kg wolowiny 0,5 kg boczku wyszło prawie 8mb
  9. Upiekłem dziś chleb, dałem mniej wody, i nie opadło Mąka żytnia 720. Podejrzewam, że jednak jest to wina mąki. Od dawna piekę chleb wg tego samego przepisu i ciasto nie opadało. Wieczorem nastawiam zaczyn, i następnego dnia po powrocie z pracy przygotowuję chleb. Czekam aż odpowiednio wyrośnie i do piekarnika. :Parę razy zdażyło się, że ciasto poszlo w górę jak szalone, aż się przelewało i nawet w piekarniku skapywalo z keksówki na dno piekarnika, ale nie opadało. Może tegoroczne żyto jest inne? Po lewej dzisiejszy wypiek, po prawej opadnięty. Pełen przepis. Zaczyn: Zakwas 130g Mąka 130g woda 65g miód 20g Ciasto: zaczyn j/w Mąka 390g woda 325g sól 20g Zaczyn nastawiam wieczorem, nasŧępnego dnia po południu robię ciasto, czekam aż odpowiednio urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczenie 50 minut w 200C, pierwsze 20 minut grzeje górna i dolna grzałka, kolejne 30 minut tylko dolna grzałka. Do piekarnika wstawiam kubek z wodą, aby była odpowiednia wilgotność, po upieczeniu studzę zawinięty w lnianą ścierkę na kratce.
  10. Tak ten chleb wgląda: Wszystko z nim ok, poza tym klapnięciem
  11. Cześć, od pewnego czasu mam problem z opadającym chlebem. Robię chleb żytni na zakwasie, uzywam caly czas tej samej mąki, tego samego przepisu. Chleb ladnie wyrasta, jest wypukły, a po wstawieniu do piekarnika momentalnie opada. Nie jest to jakiś wielki spadek, po prostu jak urośnie i wystaje jakies 2cm nad keksówkę, to potem opada tak, że jest wklęsły lub płaski. Jutro dorzucę fotkę, bo właśnie upiekłem chlebek, a nie chcę ciepłego przekrajać. Chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika. Opada w zasadzie po poruszeniu formy. I nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną. Nie ma zakalca, chlebek jest smaczny, z typowymi dla pieczywa żytniego dziurkami itp.
  12. wojciechz

    Szynka

    Mój kuzyn pracował w hipermarkecie jako kierownik działu mięsnego i powiedział mi: nie kupuj mięsa na grilla, białej kiełbasy i mielonego. A najlepiej kupuj w sobotę po południu i w niedzielę. Wtedy mięso będzie świeże.
  13. No i mały napiwek na miodek dla prosiaczka:)
  14. wojciechz

    Sól wędzona

    No właśnie ta od Miro mi się skończyła. I chyba na Miro się skończy - zlamał mi się ulubiony nożyk do klasowania, miał już ze 40 lat - mój ojciec go używał, wiejska samoróbka z kawałka blachy z kadzi mleczarskiej osadzonej w rogu jelenim (mój ojciec był z zawodu serowarem). Więc pora kupić nowy nożyk, a przy okazji inne dodatki.
  15. Ech wy.... Pobawilibyście się w genealogów. To dopiero szkoła cierpliwości, gdy po latach poszukiwań odkrywacie pra-pra-pra-pra-pra-dziadka ) I te godziny przesiedziane w archiwach przy czytaniu mikrofilmów ) PS. 13 lat trwało, nim dokopałem się do mego pra-pra-pra-pra-pra-dziadka (ur. w 1752r)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.