Skocz do zawartości

sebastian

Użytkownicy
  • Postów

    47
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Osowiec
  • Zainteresowania
    Kuchnia, kuchnia i jeszcze raz kuchnia... Tzn. Gotowanie ;)

Osiągnięcia sebastian

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, poszukuję stałego dostawcy wędlin z małej masarni. Bez znaczenia na region Polski. Proszę o kontakt przez forum lub najlepiej tel. 602-363-397
  2. Przepraszam za tą suszarke. Pisze z ipada a on czasami próbuje po mnie coś poprawić i wychodzą kwiatki. Kiełbasa była osuszona w wedzarni. Staram się za każdym razem osuszać tak samo. Być może tym razem było za krótko... Dziękuje za porady.
  3. arkadiusz, suszarka była. Misiekk85, obracałem co 60 min. Niestety to nie pomogło.
  4. Witam. Wędziłem kiełbasę cienką i się nie uwędziła równomiernie. Uwędziła się jedynie zewnętrzna strona kiełbasy. Kiełbasy nie miały raczej za ciasno. Kilka detali, bo pewnie takie pytania padną: - wędzarka z beczki przykryta płótnem - beczka posadowiona na podmurówce z czterech cegieł - palenisko z tunelem długości 80 cm. - wędzone drewnem olchowym, suchym Na zdjęciu widać ogólnie, że uwędzone jest kiepsko. [ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:41 ] Kurcze, niestety zdjęcia nie umiem wstawić z ipada a do kompa nie mam teraz dostępu. [ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:44 ] Może tak wstawie. http://imageshack.us/photo/my-images/96/imageuvt.jpg/
  5. Witam. Zrobiłem kiełbasę krakowska, nie z żadnego przepisu. Jedynie przyprawy były z przepisu. Dałem 3 kg III wieprzowej oraz 3kg I wieprzowej. Trójka to tłuste, ścięgniste kawałki zmielone z 20% bardzo zimnej wody. Trójka to szynka mocno oczyszczona i zmielona na szarpaku. Masa wyrobiona była bardzo długo aż nabrała kleistości. Kleiste było, do tego stopnia, że nie odklejało się dodaj ręki. Wedzone 4 godziny w temp. 60 st. I parzone do osiągnięcia 70 st. W batonie. I teraz problem. Kiełbasa oczywiście bardzo smaczna ale lekko się rozpada i do tego wyszła bardzo "nasączona" i luźna. Poprzednim razem robiłem krakowską nieco inaczej tzn: 2kg III 1kg II (łopatka) 2kg III (szynka) Kiełbasa wyszła za...sta
  6. Co to jest "brzuch łuskany" ?
  7. Rosół z bażanta jest zajeb.... W/w przesis jest dość "bogaty". Ja gotuję tradycyjnie, jak zwykły rosół z jednym wyjątkiem. Gotowanie trwa ok. 14h w temp. nie przekraczającej 80st. Solenie rosołu na dwie godziny przed końcem gotowania.
  8. sebastian

    Inkubator - Sprzedam

    Sprzedam inkubator na 120-130 jaj kurzych. Zbudowany z płyty OSB, ogrzewany przez żarówki, wbudowany wentylator. - automatyczne obracanie jajek - termometr - higrometr - dwie tace na jajka - dwie tace do klucia Cena 650 zł. do małej negocjacji. Możliwy odbiór osobisty w Grodzisku Maz. i Warszawie. Kontakt PW, SMS lub tel. 602-363-397 http://imageshack.us/a/img252/8996/img0540j.jpg http://imageshack.us/a/img7/7982/img0539rf.jpg http://imageshack.us/a/img194/3830/img0542eo.jpg http://imageshack.us/a/img213/8536/img0443q.jpg
  9. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tej maszynki: http://allegro.pl/profesjonalna-maszynka-do-miesa-150kg-h-tk12-i1956426216.html (link przypadkowy)
  10. sebastian

    Pierwsza szynka

    powodzenia !!! czekają na degustację....
  11. Więc i ja dziś zrobiłem bułeczki. Użyłem mąki pszennej jasnej typ 750 chlebowa. Wyszły super i już ciepłe zaczęły znikać... Super przepis.
  12. sebastian

    Pierwsza szynka

    pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek.
  13. sebastian

    Pierwsza szynka

    proponuję http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/389-szynka-wedzona lub peklowanie wg. tabeli Dziadka.
  14. 1. Maxell - 10 szt. 2. Grzegorz565 - 5 szt 3. Luciola5 -3szt 4. Zbój Madej- 5 szt. 5. Przemo 73-2szt 6. beiot - 5 szt 7. SlawekCh - 4 szt 8. Kaszubka33 - 3 szt 9. Małgoś -2 szt 10. zibi187 - 2 szt 11. Smorodina 10 szt. 12. Ela-10 szt 13. z_bychu 2 szt. 14. einshel 2 szt 15. Biotit 2 s 16. tadeusz badke 2szt 17. anerka- 4 18. spec202 - 4 szt. 19. sylwek_57 - 2 szt. 20. boggi - 2 szt. 21. Bagno - 10 szt 22. Halusia - 2 szt. 23. cpn - 4 szt. 24. roj61 - 3 szt. 25. tier - 5 szt. 26. Zico - 5 szt 27. przemek1978 - 2 szt. 28. Dadyś- 5 szt. 29. abratek - 5 szt 30. jędrek12-2 szt. 31. stolarzM - 5 szt. 32. Podlasiak - 5 szt. 33. Oli - 5 szt. 34. antozar - 10 szt. 35. Darek- 5 szt. 36. szeryf - 2 szt 37. Gonzo - 5szt. 38. Bucek - 3 szt 39. Mobilek-2szt. 40. Aron2 - 5 szt. 41. wojstank - 2 szt. 42. Pools - 5 szt. 43. maly-maly - 5 szt. 44. wiesiorek - 5 szt. 45. Darino - 2 szt 46. burn11 - 1 szt. 47. marcomm 5 szt 48. JUREK46X1 - 3 szt. 49. zbyszeks2555 - 1 szt. 50. dietykon - 2 szt. 51. JanuszQ - 2 szt. 52. Domin12439 - 5 szt. 53. Hana - 2 szt. 54. Radek_57 - 5szt. 55. AdamP - 3szt. 56. arkadiusz - 1szt 57. paolodoro - 3 szt 58. many - 3 szt 59. wujtom - 4szt 60. chudziak- 2 szt 61. salvado - 10 szt 62. tato - 10 szt. 64. Pioter - poroszę o 5szt. 65. Marek-Kosa - 4 szt. 66. EAnna - 4 szt 67. JacekC - 5 sztuk 68. demon - 2szt. 69. bodek - 20 szt. 70. Emil - 2 szt. 71. Grzegorz78 - 2 szt. 72. andrzej k- 4 szt. 73. lysy100- 5szt 74. zuberek - 1szt. 75. Maad - 5 szt. 76. Sebastian - 2szt.
  15. abratek, co to znaczy "koszta związane z serwisem zżerają zazwyczaj więcej niż oszczędności" ?? Piece kondensacyjne są bardzo oszczędne i raczej bezobsługowe i nie są już takimi nowinkami. wiesiorek, ja u siebie nie mam dostępu do gazu ziemnego i na początku wybrałem tak jak ty gaz płynny po dłuższej analizie i liczeniu wyszło za drogo. W końcu zdecyowałem się na pompę ciepła powietrze-woda firmy Daikin - Altherma. Koszt zakupu naprawdę nieco wyższy niż dobrego pieca gazowego. PC zapewnia CO+CWU.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.