Skocz do zawartości

piotrulex

Użytkownicy
  • Postów

    36
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Toruń i okolice
  • Zainteresowania
    wiele

Osiągnięcia piotrulex

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Podbijam temat Żona ma niebawem urodziny na które zażyczyła sobie min szynkowar i kociołek. To drugie to na osobny temat więc proszę o podpowiedź w temacie szynkowaru Coś niedrogiego, poręcznego, do przetestowania kilku przepisów na początek i do łatwego kupienia przez net Ktoś by podesłał jakieś linki alledrogo czy jakiś forumowych mistrzów Poposzę Dziękuję
  2. Mleko z jakimiś czekoladowymi kulkami co by w brzuchu nie burczało, na 18.00 najnowszy Bond w kinie a później obiado-kolacja ze znajomymi na mieście
  3. Gdzie 2 Polaków tam 3 opinie Koszt niewielki więc pewnie przekonam się na własnej skórze ale dzieki za dobre chęci
  4. http://allegro.pl/termometr-cyfrowy-wedzarnia-szynkowar-2-gratisy-i2776670615.html lub droższy http://allegro.pl/termometr-do-pieca-piekarnika-miesa-wedzarni-wawa-i2786536005.html OK, wszystko rozumiem, ale ... Co o takim sadzicie? Jakie jest przekłamanie przy przedłużeniu przewodu sondy do około 10m?
  5. Jeżeli do zalewy dałeś 2x więcej wody niż w przepisie to zmniejszyłeś znacząco stężenie soli w zalewie i uzyskałeś efekt inny niż ten założony w przepisie! ... Nie spoko, nie wymądrzasz się. Ważne aby krytyka byłą konstruktywna a taka ona właśnie w tym przypadku jest. Wody dałem 2x więcej to i soli peklującej dałem 2x więcej a później wyczytałem, że też nie dobrze zrobiłem Im więcej tu czytam i piszę tym bardziej się okazuje jak mało wiem ale chętnie chłonę nową wiedzę Jestem zadowolony z efektów wędzenia i bawi mnie to więc wiedzy i porad nigdy za wiele
  6. Mam pociągnięte przewody, duże będzie przekłamanie przy przewodzie około 10m? Mogę w peszel puścić jakiś specjalny do sondy, ekranowany czy cuś ... Nie jestem fanem baterii, ładowarek itd, wolę prostotę i pewność "kabla"
  7. Tak, miałem w zalewie rozgnieciony czosnek, przepis oczywiście z tej strony. O przepuszczeniu przez gazę jakoś nie pomyślałem a igłę miałem naprawdę cienką ... Dałem 2x więcej wody niż w przepisie bez zwiększania ilości przypraw, smak jest OK
  8. Witam Poszukuje takiego cyfrowego w którym można przedłużyć przewód do około 10m. Ma mieć ustawiana temp minimalną i maksymalną gdzie przy ich przekroczeniu może pojawiać się jakiś alarm dźwiękowy. Jak imprezujemy w salonie interesuje mnie co 30-60 minut ile tam jest w komorze wędzarniczej a czasem wyjść się nie chce. Jak impreza się rozkręci to i zapomnieć można więc sygnał wskazany. Ciekawie jakby było jakieś wyjście przekaźnikowe/sterujące np do szybra itd Ktoś jakiegoś linka podsunie? Dziękuję
  9. Ja miałem szynkę nieca 1kg, leżała w zalewie peklowej z przyprawami niecałe 3 dni i jesteśmy zadowoleni z efektu. Wisiała w wędzarni z 7 godzin, jest bardzo smaczna. Nie nastrzykiwałem bo czosnek w zalewie zapychał mi zbyt cienką igłę do strzykawki. Kupie większy zestaw i będę szprycował delikatnie
  10. Tak jest. Do ideału zarówno budowli jak i zapewne wędzonkom sporo brakuje ale jak ta większa (moja) panna dorwie się do zawartości to mam obawy czy dla mnie wystarczy. Jak wędzimy ćwiartki z kurczaka to zawsze muszę włożyć choć z jedną sporo mniejsza gdyż ten potwór się doczekać nie może Na wiosnę postaram się wykończyć i wstawić osobny temat ze zdjęciami z całej budowy, opisem, kosztorysem itd Na razie całość mnie kosztowała mniej niż 4 stówki a jest tam od lewej: wędzarnia, grill i spory koło 1,5m stół roboczy Nie liczę oczywiście nakładu własnej pracy a część rzeczy (szamotka, drzwiczki palenisko i komora wędzarnicza, ruszta do paleniska bo jest też popielnik, trochę stalowych prętów) nic mnie nie kosztowała
  11. http://s1.zmniejszacz.pl/108/20121111278__217462.jpg Ostatnio robiłem z tego przepisu choć wyszła taka surowo-parzona. Temperatury zbytnio nikt nie pilnował, czasem dochodziło i do 70-80 stopni, wisiała tam z 7 godzin w większości w około 50-60 stopniach. Zalewa zgodnie z przepisem jedynie wody i mieszanki peklującej 2x więcej. Moim zdaniem jest nieco przy słona choć na kanapkach jest ideał Jestem bardzo zadowolony a to była nasza 1 szyneczka w wędzarni
  12. http://s1.zmniejszacz.pl/108/20121110275__400299.jpg ostatnie moje wedzenie http://s1.zmniejszacz.pl/108/20120915217__727387.jpg tu jeszcze niewykonczony fragment grillo-wedzarenki ja amator ale tez chce w zyciu forum uczestniczyc
  13. No i super. Tak wlasnie mysle nad czarnym kolorem matowym lub ewentualnei polmatowym Moze sie niezle komponowac ze stara mocno czerwona cegla
  14. Witam. Drzwiczki maja byc do paleniska wedzarni do grillo-wedzarni ktora mam w planie postawic zainspirowany znalezionymi tu projektami. Na razie od 2 lat wedze w beczuszce . Rozbieralem kilka dni temu u rodziny stary piec kaflowy. Mam po nim z 40 szamotek, rure stalowa, kilkanascie pojedynczych ruszt oraz fajne podwojne drzwiczki do paleniska/popielnika. Zostaly oczyszczone szczota druciana na szlifierce. Teraz aby mi nie zardzewialy chcialbym je czyms solidnie pomalowac. Farbe chetnie kupilbym w puszce a bedzie pomalowane natryskowo ze sprezarki. Czym Wy malowaliscie? Co z perspektywy czasu polecacie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.