Skocz do zawartości

tony

Użytkownicy
  • Postów

    29
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Poznan/ Göttingen

Osiągnięcia tony

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam oto moje pierwsze wyczyny w mojej wedzarni (beczce 500l) palenisko na dole http://images46.fotosik.pl/145/02c50cc1827a3698med.jpg http://images50.fotosik.pl/145/32810265ad211108med.jpg [ Dodano: Wto Cze 16, 2009 17:40 ] http://images43.fotosik.pl/145/73d7a50d16254679med.jpg http://images43.fotosik.pl/145/77b2e76dea742debmed.jpg [ Dodano: Wto Cze 16, 2009 18:03 ] Tak wyglada ta moja wedzarnia http://images38.fotosik.pl/141/0c024911fab199fcmed.jpg http://images38.fotosik.pl/141/9f082eef7b749514med.jpg http://images45.fotosik.pl/145/7ad6488a9b23e92cmed.jpg
  2. Witam wszystkich jak juz pisalem mialem wedzic w niedziele no i wlasnie od rana o 7 juz rozpalilem pod moja beczka ( musze zrobic zdjecia niejest to bak od ciezarowki jak ktos pisal tylko zwykla500 litrowa beczka na olej) wedzilem te moje szynki jakies 5 godzin i wydaje mi sie ze sa troche zaciemne ale w smaku sa ok ,moim problemem bylo jednolite utrzymanie temperatura skakala mi strasznie jak otwarlem gore to w sekundzie mialem do 90stopni no ale jakos musialem d srodka zajzec potem sie meczylem podlewalem woda zeby mi spadla temeratura chyba sie nienadaje na zadymiacza !!! ale szynki idzie zjesc i kielbase tez miala byc szynkowa a smakuje jak krakowska wszystkojedno :lol: :grin:
  3. Witam mam pytanie co do oslonek naturalnych mam je o grubosci 50mm i sa pociete na dlugosc 25cm takie jakies wysuszone zanim bede je napelnial musze je namoczyc w gotowanej wodzie czy w zimnej?
  4. tony

    Peklowanie

    mam w lodowce wacha sie tak od 5-8 stopni mysle ze bedzie ok??
  5. tony

    Peklowanie

    przepraszam bardzo za gramatyke ale juz kiedys sie tlumaczylem ze mieszkam w niemczek i wyjechalem tu jako maly chlopiec dlatego mam troche problemy z garamtyka no i klawiature mam niemiecka niemam tu znakow takich jak o; z, itd [ Dodano: Pią Cze 12, 2009 9:19 pm ] no i mam zamiar to tak miec do niedzieli niebedzie zadlugo???
  6. tony

    Peklowanie

    witam mam znowu pytanie jak zwykle tak sobie dzis pomyslalem ze jak mam w poniedzialek wedzic te moje szynki to moze by jeszcze troche kielbasy na probe zrobic i zorganizowalem dzis troche miesa no i zapeklowalem na krakowska albo jakas taka w oslonce sam niewiem jaka bynyjmniej jak zrobilem mam mieso klasyI w kawalki pociete i KlasyII i troche sloniny z boczkiem wszystkiego jest 2,2KG zapeklowalem to wszystko razem i dodalem 40gram peklosoli jest to ok??? [ Dodano: Pią Cze 12, 2009 8:51 pm ] acha ale niedodawalem dotego wogole wody
  7. witam mam pytanko moje szynki juz sie pekluja w niedziele je wyciagam osuszam i w poniedzialek rano chcialem je zaczac wedzic tylko jak tak czytam przepisy dotyczace szynek to niekture do 2 tygodni sie wedzi na zimno a ja chcialbym je w jednym dniu uwedzic niemusza byc zbytnio trwale ale maja smakowac jka bede je cieplym dymem wedzil bedzie to ok???moze macie jakies inne propozycje jak to najlepiej uwedzic???
  8. tony

    Peklowanie

    witam wszystkich serdecznie co do moich szynek wczoraj je wieczorem zaczolem peklowac teraz są jakieś 24 godziny odwrócilem je i nie widzę zadnych zmian tylko tyle ze solanka nabrala lekko czerwonawego koloru i przepieknie pachnie ziolami które dodalem mam nadzieje ze to dobry znak???? [ Dodano: Sro Cze 10, 2009 6:16 pm ] To chyba za mało precyzyjne stwierdzenie. Ja kiedys mierzyłem i różnica pomiedzy poszczególnymi pomieszczeniami wyniosła coś 8stopni.no wlasnie mam obawy ja trzymam teras to w lodowce i mam tam jakies 5-7 stopni a w piwnicy jest jakies 15 napewno moga byc jaja ???? [ Dodano: Sro Cze 10, 2009 6:20 pm ] odkapywalo pewnie zle stwierdzenie osuszalo bylo by chyba prawidlowo ja jestem laik dlatego nie wiem moze przy waszej pomocy za kilka lat ja będę udzielal porad :grin:
  9. tony

    Peklowanie

    A powiedz gdzie to Ci będzie "odkapywało". Pytam, bo trochę się ciepło robi! no wlasnie niewiem zbytnio gdzie myslalem o piwnicy jest dosyc chlodno bedzie to ok??
  10. tony

    Peklowanie

    ja mysle ze jak dorobie solanki to bedzie to zaslone takie jest moje zdanie nie wiem dokladnie ale w tedy niebedzie to pasowalo z tabela [ Dodano: Wto Cze 09, 2009 9:03 pm ] ok sprawa wyjasniona mieso przycisnolem deska i dyskami do cwiczenia z mojej sztangi ktorej juz chyba nieuzywalem od 10lat przynajmniej teraz sie przydaly szynki sa teraz kapletnie przykryte ale przewracac musze je tez albo nie? [ Dodano: Wto Cze 09, 2009 9:05 pm ] bede to peklowal przez 5 dni czyli w niedziele wieczorem wyciagam zostawiam do odkapania i w poniedzialek od rana mam zamiar wedzic ciekawe co ztego wyjdzie
  11. tony

    Peklowanie

    no tak ale skoro dorobie solanki to bedzie duzo wiecej jak w tabeli podane jakies pol litra wiecej a wszyscy mi pisali ze mam sie trzymac dokladnie tabeli wiec sam teras niewiem a naczynie jest ok juz mniejsze sie nieda [ Dodano: Wto Cze 09, 2009 8:53 pm ] ja juz tam nic niezmieszcze, wlozyc nic sie nieda a mieso wystaje
  12. tony

    Peklowanie

    Witam wszystkich wczoraj was meczylem co do peklowania moich szynek dzisiaj wkoncu zrobilem wszystko wedlug tabeli dziadka ale jak myslalem mieso niejest calkiem w zalewie wystaje troche od gory jest to normalne ??? musze je przewracac ??? czy tak zostawic i nic nieruszac?? mam to na 5 dni peklowania i nastrzyki tez zrobilem prosze znowu o rade bo niechcialbym tego zepsuc
  13. tony

    Peklowanie

    haha mialem namysli moze ze strumyku bo plynie obok mnie ale ok zalapalem wkoncu serdeczne dzieki jutro pisze co zrobilem i co dalej :grin:
  14. tony

    Peklowanie

    acha jeszcze cos a woda zwykla z kranu czy gotowana ma to jakies znaczenie?
  15. tony

    Peklowanie

    Ok super jutro zaczynam peklowanie wedlug waszych przepisow
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.