Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem.
Kiełbasa jałowcowa
Receptura na 10 kg
I wp. z szynki - 3,00 kg
II wp. tłusta - 5,00 kg
II wołowa - 1,00 kg
III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg
Przyprawy:
1. peklosól - 0,10 kg
2. sól niejodowana - 0,10 kg
3. cukier - 0,02 kg
3.pieprz - 0,017 kg
4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg
Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46
Przędza wędliniarska
Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze.
Osadzanie:
12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce)
Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C
Wędzenie:
Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut
pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca.
Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu)
Podsuszanie:
Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni.
Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi
( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać)
Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka .
Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej .