Skocz do zawartości

zajasc

Użytkownicy
  • Postów

    50
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O zajasc

  • Urodziny 09.05.1956

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Olsztyn

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia zajasc

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Brawo miro podoba mi się taka forma która zachęca początkujących. Jak zrobi pierwszą kiełbaskę i to go wciągnie to dalej już tylko będzie czerpał wiedzę z forum,a niema co ukrywać dla początkujących wcale nie jest taka prosta.
  2. zajasc

    Podziękowanie

    Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia urodzinowe , jest to bardzo miłe z waszej strony.
  3. zajasc

    Zapal świecę

    Wyrazy współczucia [*]
  4. http://images41.fotosik.pl/1818/3c3d4cb458aaabbfm.jpg
  5. zajasc

    Ostrzenie noży

    1.Majki110 2.robespier 3.Darhel 4.slavo67 5.SZOSTKOWSKI 6.karolszymczak 7.Maad 8.piksiak 9.JoteR 10.Adek 11.harap 12.sylwek_57 13. sverige2 14.pepe60 15. gens 16. reda 17. waldero 18. WoytekK 19. sd 20. Pools 21. jojo 22.A-Lee 23. WaRo58 24. Ted50 25. Świadziu 26. alehar 27. maly-maly 28. tomaszek1770 29. boggi 30. SlawekCh 31. jerzak 32. TOSHIBA 33. Miro 34. greg04 35. - stasek- 36 - minikron 37. Maciej_Zaleski 38. Wiesiekm 39. Markerus 40.zajasc
  6. To jest latanie -frajda [ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 09:52 ] To jest latanie -frajda http://images37.fotosik.pl/1702/a4c4308d71405d1cm.jpg [ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 09:54 ] To jest latanie -frajda http://images37.fotosik.pl/1702/a4c4308d71405d1cm.jpg http://images37.fotosik.pl/1702/a46268c180c5943cm.jpg [ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 09:55 ] To jest latanie -frajda http://images37.fotosik.pl/1702/a4c4308d71405d1cm.jpg http://images37.fotosik.pl/1702/a46268c180c5943cm.jpg
  7. zajasc

    Odszedł od nas KOLEGA

    [*]
  8. einshel- fajnie że ci smakuje ja też lubię nawet pojeść samych skórek . Ale wiem to z własnego doświadczenia że jak się przedobrzy ilość skórek do danego wyrobu posmak będzie wyczuwalny i wyrób będzie bardziej ścisły. I niepisz że wstawiasz jakiś konkretny przepis sprawdzony. Bo czytają nowicjusze i będą powielać , a piszesz w temacie pasztet z kurczaka, a powinieneś napisać pasztet ze skórek wieprzowch bo cztry udka z kurczaka to samego czystego mięsa pewnie mniej jak 1 kg.
  9. Syty pewnie jest ale pewne jest że struktura jest bardzo ścisła i ma wyczuwalny smak skórek. Ale skro ci taki smakuje to wszysto wporządku.
  10. einshel z tymi skórkami to trochę przesadziłeś na tą ilość pasztetu.
  11. Witam wszystkich i przedstawiam mój sposób w jaki poprawiłem swój wyrób. Zdarzyło mi się to dwa lata temu podczas wędzenia kiełbasy piwnej w pęcherzu. Podczas wędzenia spadła mi jedna sztuka na dno wędzarni i pękła w dwóch miejscach. Żeby uratować wyrób szybko zaszyłem i dalej wędziłem. Większość rodziny i znajomych patrząc na tę kiełbasę nie mogła się nadziwić jak ładnie zakończyłem kiełbaskę po wypełnieniu farszem. Oczywiście wszyscy co oglądali to laicy którzy nie mają żadnego pojęcia o robieniu kiełbasy. I to jest to że większość wędlin sprzedawanych o przedziwnych nazwach i kolorach tak działają na potencjalnych nabywców tych przemysłowych cudów. http://images47.fotosik.pl/1246/b391bb0f0606b7b4m.jpg
  12. Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem. Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg Przyprawy: 1. peklosól - 0,10 kg 2. sól niejodowana - 0,10 kg 3. cukier - 0,02 kg 3.pieprz - 0,017 kg 4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46 Przędza wędliniarska Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze. Osadzanie: 12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce) Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C Wędzenie: Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca. Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu) Podsuszanie: Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni. Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi ( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać) Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka . Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej .
  13. Jeżeli chodzi o sam silnik z przekładnią to nie wiem bo kupiłem komplet mieszarkę
  14. Mieszarkę kupiłem u naszego kolegi profilter.Jeżeli chodzi o sam o silnik z przekładnią to produkuje firma kacperek. Koledzy już podawali namiary.Ale bez trudu znajdziesz w internecie.
  15. Przedstawiam mój pomysł na dostosowanie alfy 32 do podłączenia silnika elektrycznego. Jest to podobny sposób już przedstawiany przez kolegów . Zaletą tego sposobu jest to że nie wymaga dużych przeróbek .Podstawą jest zakup gotowej mieszarki z napędem elektrycznym (silnik jest na 230V). Wiadomo że jeżeli ktoś będzie używał alfy 32 to do większej ilości kiełbasy , a to wiąże się z tym że ręczne mieszanie jest dość uciążliwe. Więc mieszarka jest jak najbardziej przydatna. Po dorobieniu niezbędnych elementów służy mi jako maszynka do rozdrabniania mięsa i nadziewarka. http://images46.fotosik.pl/1123/e8df2968ccd43958m.jpg http://images47.fotosik.pl/1166/b46f903c4827d6ddm.jpg http://images38.fotosik.pl/1156/1aa1a5b3fb6c1d0am.jpg http://images41.fotosik.pl/1133/97072dcd934c03abm.jpg http://images40.fotosik.pl/1157/40b8a0deb7846108m.jpg
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.