Skocz do zawartości

Marzena1985

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Wałbrzych

Osiągnięcia Marzena1985

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Marzena1985

    peklosól

    Dzięki za rady Pozdrawiam!
  2. Marzena1985

    peklosól

    Zostawię ją do jutra w zalewie zobaczymy co z tego wyjdzie.Ale nadal mam wątpliwości co do tego czy nie jest to za mocna zalewa jak na 1,30 kg. mięsa :rolleyes: Starałam się trzymać tabeli.
  3. Marzena1985

    peklosól

    Roladę chcę upiec w piekarniku więc darować sobie peklowanie ?
  4. Marzena1985

    peklosól

    Witam Chcę zapeklować 1,30 kg boczku na mokro na roladę.Nie wiem czy dobrze zrobiłam ( źle chyba zrozumiałam tabelę) dałam 100 gr peklosoli na 0,8 l wody czy to nie będzie za mocne ? Chcę peklować boczek 2-3 dni.Będę wdzięczna za pomoc, Pozdrawiam.
  5. U mnie dzisiaj było Fish & chips czyli kawałeczki filetów z ryby w pikantnym cieście,grube frytki całość podana w rulonie z gazety (tradycyjnie tak serwuje się to danie na wynos w Anglii ) To jest dobra propozycja obiadu dla dzieci na pewno spodoba im się sposób podania Drugi plus jest taki że jest mniej do zmywania :tongue:
  6. Tak jak wspomniałam ja byłam pierwszy raz w takim sklepie ,jestem początkująca więc ciężko mi napisać jaka jest jakość.Mogę tylko napisać że pani sprzedająca jest osobą bardzo miłą,kulturalną i udziela bardzo wyczerpujących informacji.Zrobię zdjęcie i wkleję jak wyglądają zakupione przeze mnie produkty. Pozdrawiam.
  7. Województwo: Dolnośląskie Powiat:Wałbrzyski Miejscowość: Wałbrzych Adres:Ul. 11-go Listopada 123 Telefon:074/661-44-66 GG - 11423371 E-mail sklep@jelita.info Godziny otwarcia: pon-pt 10-17, sob. 10-13 (albo od 9 nie pamiętam dokładnie),niedziela nieczynne. Sklep z dodatkami dla masarzy - wszystko do produkcji wędlin w domu. Rodzaj sprzedaży : detal Mają swój sklep internetowy www.jelita.info ale malutko artykułów jest na stronce wklejonych.Jest możliwość wysyłki. Oceniać nie będę bo nie mam doświadczenia dzisiaj pierwszy raz w życiu byłam w takim sklepie i jak dla mnie bomba :wink: Duży wybór osłonek,jelit,siatek,sprzętu masarskiego,kasze (gryczane,jęczmienne,manna,pęczak) przypraw cała masa :shock: aż nie wiedziałam co sobie wybrać,sporo gotowych mieszanek do kiełbas,pasztetów,bigosów,pizzy,grilla, ciekawe posypki np: cygańska. Ceny też nie były złe kupiłam 25m. jelit wieprzowych,2 foremki aluminiowe,1/4 kg peklosoli,przędze,przyprawy do : pasztetu tradycyjnego 50 gr.,pasztetu z grzybami 50 gr.,dym wędzarniczy 100 gr.,przyprawa do białej kiełbasy 50 gr.,posypkę cygańską 100 gr. i zapłaciłam ok. 25 zł
  8. Witam na imię mam Marzena mam 24 lata i mieszkam w Wałbrzychu.Z zawodu jestem:Sprzedawcą (szkoła zawodowa),technikiem handlowcem (technikum po ZSZ ),kosmetyczką (studium),stylistką paznokci(kurs).Obecnie nie pracuję.Moje zainteresowania to zoologia,botanika i gastronomia.Na co dzień optymistka opisywana przez znajomych jako "wielka wariatka w małym opakowaniu" :grin: Miło mi was poznać :wink: A oto ja : http://images30.fotosik.pl/171/d24c2f36f1db1826m.jpg
  9. Robiłam ten dżemik i jest pyszny :grin: Jest idealny do rogalików,chlebka,naleśników,piernika Ja na koniec dodaję jeszcze posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszam chwilę aż czekoladka ładnie się rozpuści.
  10. We wrześniu koleżanka podarowała mi dużą torbę gruszek.Wymyśliłam wtedy przepyszne ciacho, nie musi być koniecznie z gruszkami można poeksperymentować z innymi owocami. Pieczemy biszkopt (według swojego sprawdzonego przepisu) na dużą blaszkę. Masa1: -Litr soku gruszkowego (np.z Hortexu) -Gruszki (na oko ok 1-1,5 kg.) - 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa nr.2 -Śmietanka 30% ok 0,5 l. -Cukier puder -Tarta mleczna czekolada. Gruszki obieramy ,kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka ,dolewamy trochę wody na dno i dusimy.W między czasie wlewamy do drugiego garnuszka sok gruszkowy i odlewamy ok 1,5 szklanki do miseczki.Doprowadzamy sok do wrzenia ,wrzucamy budynie do miseczki z sokiem i mieszamy.Następnie dolewamy do gotującego się soku i mieszamy aż zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia, dodajemy duszone gruszki i mieszamy.Masę zostawiamy aby się wystudziła.Kroimy biszkopt na pół i przekładamy masą.Na wierzch ciasta dajemy ubitą śmietanę z dwiema czubatymi łyżkami cukru pudru (można dodać śmietan-fix),posypujemy tartą czekoladą i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.Ciacho jest idealne do kawki,moi znajomi nie wierzyli mi że ciasto jest domowe :shock: pytali mnie w której cukierni je kupiłam :grin:
  11. A u mnie dzisiaj łazanki z mieszanej kapusty,kiełbasą wiejską,kiełbasą zwyczajną,pieczonym mięskiem,boczkiem i domowej roboty kluskami :grin: Pychota!
  12. Marzena1985

    Przywitanie

    Witam serdecznie od kilku tygodni przeglądam stronę wędliny domowe oraz forum i tak mnie wciągnęło że postanowiłam się zalogować.Najpóźniej na wiosnę planuję z narzeczonym zakup ogródka działkowego i zbudowanie wędzarni.Wczoraj dostałam paczkę niespodziankę z maszynką do mięsa i coś czuję że będę miała nowe hobby :grin: Jednak zanim zrobię swoją pierwszą kiełbaskę chcę jak najwięcej poczytać na ten temat. Pozdrawiam cieplutko :wink:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.