Skocz do zawartości

gregada

Użytkownicy
  • Postów

    20
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    konin

Osiągnięcia gregada

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. ok dzięki
  2. Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote.
  3. Nie, żadnych przypraw nie dodawałem, tylko peklosól i mięso. Już obniżyłem temperaturę i przeciągnę jeszcze ze dwa dni....potem dodam przyprawy i do wędzenia. Bardzo dziękuje za pomoc!
  4. Witam. Szukałem ale nie znalazłem informacji. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce? W tej chwili jest już drugi dzień, ale chciałbym jeszcze ze trzy dni przeczekać, tak żeby wędzić bliżej świąt. Czy mogę i czy to nie wpłynie na jakość mięsa? Będę wdzięczny za pomoc.
  5. Dzięki za odpowiedź. Sorry, że dopiero teraz ale walczę z kiełbasą W takim razie po prostu zamrożę.
  6. Witam. Jeśli to możliwe proszę o informację, jak wykonać kiełbasę białą tzw. surową, tak żeby nadawała się ona do przechowania około tygodnia ( do świąt ), nie mrozić. Chodzi o to żeby jej nie parzyć. Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo właśnie jestem w trakcie robienia tradycyjnej chłopskiej, ale chciałabym część mięsa odłożyć na białą surową.
  7. gregada

    Słonina wędzona

    Dzięki, wobec czego zrobię zgodnie z przepisem. Bardzo jestem ciekawy jaki będzie efekt, a tu 20 dni czekania:(
  8. gregada

    Słonina wędzona

    Bardzo mi sie podoba ten drugi przepis: słonina z Podlasia II solona. Boje sie tylko tego przekładania cebulą. Może pominę cebulę i zrobie z całą resztą. Dam sobie na wsztrzymanie i zrobię słoninę jak należy, czyli z wymaganym okresem leżakowania w soli :wink:
  9. gregada

    Słonina wędzona

    No tak:) Po prostu chciałbym na "pewną okoliczność towarzyską" mieć tą słoninkę a że pierwszy raz chcę zrobić, to i nie wiedziałem, że to czasu trzeba. Dzięki za link, zobaczę co wyjdzie.
  10. gregada

    Słonina wędzona

    ok. A że może w solankę wrzucić np. do jutra, potem jeszcze zaparzyć i wędzić? Gdzieś czytałem przepis dziadka na słoninę faszerowaną chyba, i zdaje się tam była w solance.
  11. gregada

    Słonina wędzona

    Witam. Mam inny pytanie. Czy może ktoś robił słoninę wędzoną bez nacierania solą na dwa lub kilka tygodni? Mam ładne płaty słoniny i chciałbym uwędzić ja dzisiaj. Czy np. wcześniejsze parzenie, nasolenie i potem wędzenie ma sens. Czy ktoś robił słoninę w jeden dzień? Będę wdzięczny za informacje.
  12. gregada

    schab

    No tak....nie wpadłem na to...)) Dzięki za pomoc!
  13. gregada

    schab

    Ok, dzięki za podesłane linki. Szukałem wprawdzie, ale nie wiem dlaczego nie zaglądałem na polędwice:) Jakoś mi się wydawało, że schab to nie polędwica.... W każdym razie już wiem o co chodzi ze schabem. Po wstępnym wędzeniu schabik już wyszedł super...właściwie można go już zostawić, bo smakuje świetnie, tyle, że jest taki jakby odrobine surowawy. No nic, zaraz przegadamy temat i można chwilę wrzucimy do zaprzenia, zgodnie z instrukcją
  14. gregada

    schab

    Witajcie. Właśnie popełniamy kolejne już wędzenie. Wpadliśmy z rodziną po uszy:) Jak na razie nie było większych problemów. Tym razem do szynek i boczków dorzuciliśmy schabik. Jest to nowość dla nas i stąd pytanie: Czy ze schabem postępujemy tak samo jak z szynkami? Czy też parzymy schab po wędzeniu? Lub jeżeli nie trzeba parzyć, to co zrobić, jak zakończyć wędzenie schabu, żeby wyrób się udał?
  15. Jasne. Dużo informacji, na pewno skorzystam. Tymczasem, poniewaz wcześniej nie wpadłem na pomysł mrożenia butelek, wywaliłem połowę z lodówki i cudem wlazł tam wielki gar z mięsem. Powinno być dobrze. Będę zaglądać dwa, trzy razy dziennie... W każdym razie dzikęki za rady, człowiek tepy na początku jest bardzo:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.