Skocz do zawartości

krzymyt

Użytkownicy
  • Postów

    39
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    POLska
  • Zainteresowania
    wędkarstwo, diy audio-stereo, działka, zegarmistrzostwo

Osiągnięcia krzymyt

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. krzymyt

    KIEŁBASA CHŁOPSKA

    Witam. Jak przechować większą ilość kiełbasy. Po wędzeniu sparzyć i zamrozić. Czy też wędzoną zamrozić a sparzyć po wyjęciu.
  2. Witam.jeśli można to chciałbym się zapytać ....może i banalne pytanie ale jak uwędzić i sparzyć szynkę ,żeby po przekrojeniu była krucha i mniej soczysta.
  3. krzymyt

    Słonina wędzona

    Witam..a to mój bardzo prosty sposób na dobrą mięciutką ,słoninkę którą robi się bez żadnych specjalnych zabiegów i co najważniejsze zawsze jest dobra no więc tak ... kawałek słoninki jest obsypany góra,dół ,boki solą kamienną niejodowaną i tak leżakuje w lodówce ok. 14 dni. przed wędzeniem wieczorem jest opłukana pod bieżącą wodą w celu pozbycia się soli i tak obsycha razem z grubą kiełbasą w temp. pokojowej do rana. rano z grubaskami jedzie na działkę i jest wędzona w temp.55 st. przez 3 godz. następnie z grubaskami jest parzona 1 godz. ok.80 st. po sparzeniu jak przestygnie nacięta jest na jeżyka i wsypana jest przyprawa do kebaba /w zależności od upodobań/ a plasterki kroimy prostopadle do nacięć . :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: http://images39.fotosik.pl/1925/3586212e4b9cd547med.jpg http://images46.fotosik.pl/1940/cf172d95678ef984m.jpg
  4. Andyandy chcę Ci podziękować za udostępnienie tematu Budowa wędzarni właśnie z niego skorzystałem i dzisiaj pierwszy raz wędziłem .REWELACJA !!!! czapka z głowy, serdecznie dziękuję i pozdrawiam. moja murowana grilo-wedzarnia do wczoraj posiadała bezpośrednie palenisko na dole,ile to się trzeba było namęczyć z tym paleniem !!! . teraz wg Twojego projektu ok.50 cm nad paleniskiem wstawione blachy ,otwór w środku 15 cm, szyber ,deflektor i to jest to. dzisiaj mróz 8 stopni palenisko rozpalone i po 20 minutach szyber prawie zamknięty, osuszanie i wedzenie. poniżej fotki dzisiejszego wędzenia. życzę wszystkim zdrowych i wesołych Świąt. pozdrawiam K. http://images45.fotosik.pl/1663/d6ada170278d0bd9m.jpg http://images40.fotosik.pl/1890/da717eefba7a0e3bmed.jpg
  5. w miarę się trzyma nie jest tak źle kiełbasę spożywa się na gorąco i jak dla mnie to może być. poniżej zamieszczam zdjęcie kiełbasa prosto z gara jeszcze nie ostygła .pozdrawiam K. http://images33.fotosik.pl/504/5751f08b4c49ef11med.jpg
  6. Witam.ja również skręciłem trochę białej kiełbaski - 1kg boczku + 1 kg szynki - i chciałbym trochę zostawić na świąteczne śniadanie. czy mam ją teraz sparzyć czy też w stanie surowym dobędzie do świąt?
  7. Bogdan napisał ...Kiełbasa na samej soli ,bez peklo i świeże mięso , dlatego jest szare oczko no i dokładnie tak było. mięso po trzech godzinach od zakupu zostało przerobione na kiełbasy i już się wędziło. na święta będę robił taką samą kiełbasę bo jest to najlepsza kiełbasa jaką do tej pory zrobiłem z tą tylko różnicą ,że mięso będzie peklowane dwa dni. jest tak delikatna ,że sama rozpływa się w ustach. i to zasługa szklanki wrzącej wody. :shock: :shock: :shock:
  8. zainspirowany tematem kiełbaska krucha Halusi postanowiłem ją zrobić. została zrobiona z mięsa łopatka 2kg boczek 2kg 0,7 podgardle szkl. wody 95 stopni pieprz , czosnek , cukier , bez gorczycy bo nie miałem ,sól niejodowana . w smaku rewelacja bardzo dobra ,kruchutka tylko....w środku wyszła taka jasno-brązowa otoczka mi to nie przeszkadza bo wiem, że mięsko pochodzi prosto z ubojni ale domownicy trochę kręcą nosem. może faktycznie mięso jest za świeże i musi poleżeć ze dwa dni w lodówce. z pewnością na święta zrobię ją po raz drugi ale chciałbym już bez tej otoczki. jakie jest Wasze zdanie. http://images34.fotosik.pl/496/0b7e5d0903f84e3dmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1884/6cdd8212e75a7f1cmed.jpg
  9. która kiełbasa nadaje się bardziej do podsuszania w temperaturze pokojowej parzona czy nieparzona / jest trochę bardziej ostrzejsza/ ?
  10. Witam Panią .dobre oko wszystko wyłapie. :clap: kiełbasa już uparzona oto fotka. http://images35.fotosik.pl/1729/e12f91159c432d44med.jpg
  11. ...jeszcze tylko żeby temat zakończyć wczoraj skręcone http://images38.fotosik.pl/1866/43c7cb44d3a29212med.jpg a dzisiaj zadymione 30 min.osuszanie temp.40-45 st. wedzenie 3 godz. 45-55 st drzewem olchowym http://images46.fotosik.pl/1875/b5a06250878fcb81med.jpg a to ostatnia sztuka ,która wczoraj zniknęła http://images35.fotosik.pl/1729/dbbbf255a557aae5med.jpg
  12. krzymyt

    Słonina wędzona

    przepraszam za zamieszanie i proszę moderatora o usuniecie mojego tematu.
  13. krzymyt

    Słonina wędzona

    alehar. wiem od czego jest wyszukiwarka . ale znając życie wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PW.
  14. krzymyt

    Słonina wędzona

    Witam. może ktoś zna jakiś dobry przepis na wędzoną słoninę. :question:
  15. DZIADEK... z tym bonusem mnie podpuściłeś ,swój post wycofałeś a ja z moim postem zostałem .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.