Skocz do zawartości

wujo

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    małopolska

Osiągnięcia wujo

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. wujo

    Napis na szynce

    Może coś z tematyki wczasowej pomoże, mianowicie nad morzem były ostatnio modne tatuaże z henny tylko że po pewnym czasie zmywały się ale na opalonej brązowej skórze pozostawał biały nie opalony ślad po tatuażu. Trzeba by może spróbować czymś zakryć literki napisu alby nie odymiły się i mięsko będzie jaśniejsze niż pozostała cześć a za czym idzie napis będzie widoczny na szyneczce. Ziemniaczek i mocowanie literek za pomocą wykałaczek wydaje mi się dobrym pomysłem
  2. wujo

    Nadziewarka

    przyjaciel google zna niemiecki Zainstaluj sobie przeglądarkę google chrome i tam jest fajna funkcja auto tłumaczenia Tu tłumaczenie 4 litrowej Sausage Filler, 4 litry Teraz z 3 PVC Füllhörnchen. Jeśli plan narzędzia do kiełbas co, wysokiej jakości, miejsc atrakcyjnych odnowione, nowoczesne i modernizacji w przystępnej cenie, aby odświeżyć lub uzupełnić, a następnie do Access Now! Urządzenie to nie tylko dom rzeźników, myśliwych i amatorów rzeźników bardzo popularne. W branży gastronomicznej lub w małych przedsiębiorstwach jest szczególnie doceniana to wypełniacz kiełbasą i jest używany codziennie. I gwarancji, zasady zwrotu i oświadczenia. Udogodnienia: Cylinder ze stali nierdzewnej + (VA, INOX), około 4 litrów + Oba cylinder uchwytu i aluminiowej obudowie rack-a-cast + Uchwyt, stojak, płyta i śruby, metalowe + Strony ALU-cast korby z PVC uchwyt + 3 końcówki wypełnić PVC o średnicy około 15, 19 i 26 mm, długość 115 mm i 125 + Urządzenie jest solidny, łatwy do czyszczenia, bardzo trwałe i bezobsługowe + Waga ok. 4,15 Mamy naprawy i utrzymania tych urządzeń również części zamienne, jeśli kiedykolwiek się dzieje! Aby SHOP wypełnić ALU wylewki, 4 sztuki są dostępne na życzenie (zamówienie), dostępna. A tak na marginesie to sobie myślę czy takiego czegoś nie przerobić http://allegro.pl/smarownica-nozna-smarownice-gratisy-cz-wa-i1378007839.html urządzenie niezawodne
  3. wujo

    Pierwsza szyneczka Wuja :)

    Święta za nami Wszyscy żyją Tylko szyneczka się jakoś tak dziwnie szybko "rozeszła" i trzeba myśleć co nowego uwędzimy Pzdr.
  4. Takie cosik wędziło się w takim czymś i wyszło takowe, mniam mniam, coś A teściowa się martwiła że trzeba będzie kupić szyneczkę a tu proszę jak ładnie wyszło. Szyneczka wędzona według "Zrób to sam" autorstwa Dziadka http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1267 Godzinka osuszania, cztery wędzenia bukiem i końcową godzinkę śliwką w temp. 50 st., parzenie 10 min wrzątek i 50 min temperatura 83-85 st. Szyneczka rewelacyjna, mięciutka i soczysta To teraz jak już wam zrobiłem "smaka" to pozostaje zajadać się i czekać na opinie "starych zadymiaczy" Pozdrawiam serdecznie i wesołych świąt.
  5. Dziadku dzięki Kolego arkadiuszu jakbyś czytał posty moje ze zrozumieniem to zauważyłbyś że się nie wymądrzam tylko przedstawiam swoje spostrzeżenia co do mojego wędzenia i przedstawiłem metodę jaką się posługuję. Nie napisałem że trzeba tak zrobić, czy tak się robi, itp. A forum śledzę i korzystam z rad pozostałych forumowiczów i "senseia wędzonek"- Dziadka A o szczegóły to chodził o słowo którego użyłem- drzewo a nie drewno. Dobra bo robimy niepotrzebnego offtopa, wróćmy do tematu.
  6. Ech szczegółów się czepiacie. Jak będę miał na koncie tyle wędzeń co wy to możemy wtedy pogadać jak równy z równym. Drzewo ogólnie a drewno do wędzenia. :P Moje wędzenie tą metodą wyszło dobrze jak na początki w "tej branży" więc napisałem jak ja to robię a nie że trzeba tak robić a to duża równica. Poza tym gdzieś na jakimś mądrym forum czytałem że tak się robi jak napisałem w swojej wypowiedzi wyżej i tyle na ten temat. :wink:
  7. Wydaje mi się że forum jest po to żeby komuś podpowiedzieć coś na postawie swoich doświadczeń i korekcji błędów których może być dużo przy wędzeniu . Każdy pomoże jak może. :tongue:
  8. Ja osobiście robię tak że jak mam żar to dokładam mokre drzewo i ono się powoli tli i dorzucam raz małe żeby żar podtrzymać i raz duże żeby dymek odpowiedni był. No i oczywiście dostęp powietrza.
  9. wujo

    Oddam za darmo

    Można rezerwację zrobić Odbiór osobisty jak będę w Krakowie.
  10. A więc tak co do skórki to oczywiście że Z bo wszystkie produkty łącznie z jelitem naturalne. Kiełbaska zrobiona z łopatki wieprzowej 4 kg, wołowinki 0,6 kg, słoninki 0,5 kg. Do tego przyprawy (2 szklanki bulionu, 110 - 115 g soli, 15 g saletry, 15 g pieprzu, 15 g. ziela angielskiego, 12 – 15 ząbków czosnku) i bulion 0,5l . Jeden wniosek NIE DAWAĆ CHIŃSKIEGO CZOSNKU!!!! poszły dwie główki i nic nie czuć (niestety tylko takowym dysponowałem). Łopatka i wołowinka zmielona dużymi oczkami a słoninka średnimi. Wszystko wymieszane razem, przyprawy dodawane stopniowo podczas mieszania, pozostawione w temperaturze ok 16 st. na 24h. Po nabiciu w jelita wisiało sobie jeszcze ok 12h w temperaturze ok 8 st. Wędzenie w temperaturze 40-60 st. (teraz już doszedłem metodą prób i błędów jak utrzymać właściwą temperaturę) przez ok 4-6h w tym skok temperatury do 80 ale tylko przez chwilkę. Generalnie kiełbaska wyszła fajna, smaczna, nie słona, tylko trochę sucha jak na wiejską no i ten niepowtarzalny kolor Teraz drugą partię zrobię z czasem wędzenia 3-4h i temp. 30-40 st. i zobaczymy jak wyjdzie. Oczywiście czosnek ojczysty i korekta pieprzu z 15g do 20g. Wołowinka robiona była tak iż natarłem kawałek 0,5 kg peklosolą, czosnkiem i pieprzem tak "na oko" i wsadziłem do lodówki na 48h (temp 6 st). Przy wędzeniu kiełbaski wsadziłęm ten kawał do wędzarni i podsuszyłem go trochę aby móc pokroić go na mniejsze kawałki. Można również wołowinkę troszkę zmrozić w zamrażarce aby dało się pokroić na mniejsze kawałki przed peklowaniem lub po (jak kto lubi). Jest opcja wykorzystania suszarki do grzybów i owoców ale nie ma tego zapachu i aromatu. Bardzo pożywna sprawa i dietetyczna !( jak ktoś chce znaleźć alternatywę dla piersi z kurczaka). Aktualnie na celowniku szyneczka Następna fotorelacja przed świętami Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.
  11. Wołowinka Wstępnie uwędzona w jednym kawałku a następnie pocięta na mniejsze i suszona/wędzona dalej. Peklowana 24h wcześniej składnikami peklosól/pieprz/czosnek w proporcjach "na oko". Wyśmienita przekąska, polecam.
  12. He he he tylko nie krzyczeć :P Pierwsze foto w trakcie wędzenia nim podskoczyła temperaturka no i efekt końcowy Ale wołowinka suszono-wędzona wyszłą rewelacyjna
  13. He he muszę sie pochwalić jako nowy członek braci zadymiarzy że pierwsze kiełbasy za płoty Kiełbaska wyszła, jak na pierwszy raz, w miarę troszke za duża temperaturka mi się zrobiła i wyszła dobrze wysuszona i ciemna kiełbaska. Mięcho 80 pln, przyprawy 15pln smak pierwszej kiełbaski BEZCENNY
  14. wujo

    Przywitanie

    WItam wszystkich kolegów i koleżanki z branży zadymiarskiej Bardzo miło mi dołączyć do szacownej braci i mam nadzieję że moje zadymki będą również udane jak i wasze. zdr
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.