Janusz nie sądziłem że jesteś takim malkontentem 🤔czytaj ze zrozumieniem dorobiłem blachy w trzech wersjach, które można w każdej chwili zdjąć lub założyć, gdzie tu widzisz problem ? co do płyty nad paleniskiem Twoje czarnowidztwo
że popęka rozleci się, mylisz się wszystko będzie dobrze, nie wiem czy czytałeś mój temat od początku, dlaczego buduję wędzarnię. Przypomnę buduję ze względu na to że stara wędzarnia została uszkodzona przez połamane drzewa, stara płyta wędzarni nie była w żadnym miejscu uszkodzona mimo wielu lat użytkowania w różnych temp. , ta obecna jest bez mała bliźniaczą siostrą starej, ewidentną różnicą jest to że jest większa i ma inne drzwiczki do paleniska, nawet rura w płycie paleniska jest z odzysku od starej. Gdzie przez wiele lat wędzarnia sprawowała się doskonale wychodziły z niej super wyroby podpiekane, jak również na zimno do 25 st.C . Konstrukcja jest sprawdzona dla tego wstawiłem zdjęcia budowy może się komuś przyda. Dodam że w starej jak i obecnej do wylania płyty z tradycyjnego betonu dodawałem Górkal 40 .
Niedawno poważnie myślałem o Twoim rozwiązaniu technicznym z blachą nad paleniskiem, ale blacha którą proponowałeś 2 mm przy tak dużym palenisku nie miała by żadnych szans przetrwania bez dodatkowych wzmocnień, powstały by fale Dunaju. Wybrałem tradycyjne sprawdzone rozwiązanie 😉Pozdrawiam