Skocz do zawartości

Tomasz_65

Użytkownicy
  • Postów

    5 228
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Tomasz_65 w dniu 18 Lutego 2024

Użytkownicy przyznają Tomasz_65 punkty reputacji!

O Tomasz_65

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kielce
  • Zainteresowania
    kuchnia grill wędzenie piłka ręczna
  • Kącik kuchenny
    http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-wedzenie-a-la-cztery-pory-roku/

Ostatnie wizyty

3 150 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Tomasz_65

  1. Co mam więcej napisać nie wiem ? ale powtórzę w zniszczonej wędzarni, była taka sama płyta nad paleniskiem jak w obecnie budowanej, zbrojenie beton klasy B 25, Górkal 40. Płyta wytrzymała bez uszczerbku wiele lat wędzenia, no ale prognozy fachowca nie są optymistyczne ma popękać i się rozsypać 🤔🙁
  2. Oczywiście że można dodać do betonu cement Górkal 40, jest przeznaczony do stosowania w mieszankach betonowych. Ma inny skład chemiczny, inny mechanizm wiązania, mimo to jest dodatkiem do betonów co daje bardzo szybki przyrost wytrzymałości . Dodanie go do zwykłej mieszanki betonowej zwiększa wytrzymałość na wysokie temperatury oraz całkowitą ochronę zbrojenia.
  3. Janusz nie sądziłem że jesteś takim malkontentem 🤔czytaj ze zrozumieniem dorobiłem blachy w trzech wersjach, które można w każdej chwili zdjąć lub założyć, gdzie tu widzisz problem ? co do płyty nad paleniskiem Twoje czarnowidztwo że popęka rozleci się, mylisz się wszystko będzie dobrze, nie wiem czy czytałeś mój temat od początku, dlaczego buduję wędzarnię. Przypomnę buduję ze względu na to że stara wędzarnia została uszkodzona przez połamane drzewa, stara płyta wędzarni nie była w żadnym miejscu uszkodzona mimo wielu lat użytkowania w różnych temp. , ta obecna jest bez mała bliźniaczą siostrą starej, ewidentną różnicą jest to że jest większa i ma inne drzwiczki do paleniska, nawet rura w płycie paleniska jest z odzysku od starej. Gdzie przez wiele lat wędzarnia sprawowała się doskonale wychodziły z niej super wyroby podpiekane, jak również na zimno do 25 st.C . Konstrukcja jest sprawdzona dla tego wstawiłem zdjęcia budowy może się komuś przyda. Dodam że w starej jak i obecnej do wylania płyty z tradycyjnego betonu dodawałem Górkal 40 . Niedawno poważnie myślałem o Twoim rozwiązaniu technicznym z blachą nad paleniskiem, ale blacha którą proponowałeś 2 mm przy tak dużym palenisku nie miała by żadnych szans przetrwania bez dodatkowych wzmocnień, powstały by fale Dunaju. Wybrałem tradycyjne sprawdzone rozwiązanie 😉Pozdrawiam
  4. Co do drzwiczek też miałem dylemat i dorobiłem w trzech wersjach blachy od tyłu, zobaczymy która się sprawdzi a może nie będzie potrzeby, zawsze wędziłem z otwartym paleniskiem 😉
  5. Komora będzie drewniana ocieplona
  6. Płyta ma 14 cm grubości myślę że zbrojenie jest odpowiednie ? wielkość drzwiczek w palenisku to 35 cm na 50 cm wielkość otworu w płycie nad paleniskiem to 22 cm rozszerza się do 25 cm wysokość komory przewiduję na 1 m 40 cm może 1 m 50 cm, szerokość 1m x 90 cm lub 90 x 90 cm palenisko obłożone jest kamieniem z zewnątrz chodzi o estetykę, tak jak pisałem cegły były z odzysku już brudne😉 wrzucę zdjęcia jak to wygląda😏
  7. Wojtku od początku jak zobaczyłem że z tymi cegłami nie wyjdą równe spoiny i tak jak pisałem że cegły są z odzysku i większość posiadała zabrudzenia, nie dbałem o to że się bardziej ubrudzą poza tym komora paleniska jest już obłożona kamieniem 😉
  8. Niestety cegły z odzysku okazało się że mam trzy rodzaje cegieł klinkierowych, różnej długości szerokości i wysokości, odpuściłem równe fugi, komora paleniska będzie obłożona kamieniem ☺️
  9. Dog kanaryjski, trochę duży suczka, samce są większe 😏
  10. Pomału do celu 😏
  11. Tak jak pisze Muski 😊 sadolin hybryda sprawdzony polecam 💪
  12. Witam po sierpniowym huraganie w moim mieście w 2024 r który połamał mi dwa 60 letnie świerki, zniszczył wędzarnie domek ogrodowy, ogrodzenia dwóch sąsiadów, udało się usunąć szkody dopiero w tym roku. Postanowiłem odbudować wędzarnię, z braku czasu a najważniejsze niestety nie jestem budowlańcem zacząłem wiosną myślę że skończę zimą 😏
  13. Tomasz_65

    Zapal świecę

    [*][*][*] wyrazy współczucia
  14. Tomasz_65

    Zapal świecę

    [*][*][*] Wyrazy współczucia
  15. Dokładnie wędzimy do koloru jaki Ci będzie odpowiadał nie na czas, jak piszesz nie chcesz podpiekać pozostaje Ci obróbka termiczna przez parzenie szynka temp. wody 75 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68 st.C polędwica (schab) temp. wody 70 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 62 st.C baleron temp. wody 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 72 st.C boczek temp. wody 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 74 st.C drób temp. wody 75 st.C do osiągniecia wewnątrz mięsa 72 st.C
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.