
markus383
Użytkownicy-
Postów
62 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
O markus383
- Urodziny 15.04.1990
Informacje o profilu
-
Płeć
Nie podano
-
Miejscowość
Otwock
-
Zainteresowania
fotografia, akwarystyka, wino, whisky
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
Osiągnięcia markus383
-
Witam.Chciałbym wykonać jakąś wędlinkę dojrzewającą. Dysponuję lodówką na fermentor ok 15 litrowy (aktualnie wolny, bo drożdżaki skończyły pracę i piwo zostało zabutelkowane). Pomyślałem o jakiejś dojrzewającej kiełbasce. Znalazłem przepis na chorizo na naszej stronie. Nie mam możliwości sterowania w niej (lodówce) wilgotnością, ale pomyślałem o fermentorze. Chciałbym umieścić go w lodówce, temperaturę ustawić na 15*C i na dno fermentora wlać trochę wody, aby podnieść wilgotność. Fermentor zakryłbym wieczkiem, aby wilgotność była stała. Kiełbaska wisiałaby na poprzeczce w fermentorze ponad taflą wody.. Co Wy na taki sposób? Myślę, że do fermentora weszłoby ze 2,5 - 3 kg kiełbaski. Dysponuję jeszcze piwnicą, gdzie jest ok 16-18*C, ale tam też musiałbym umieścić kiełbaskę w fermentorze, gdyż nie mogę zapewnić tam odpowiedniej wilgotności. Lubię to! Komentarz
-
Dzięki. Właśnie sam nie wiem, jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać. Nigdy nie używałem przy robieniu wędlin, więc pytam Was-większych praktyków niż ja ☺️
-
Witajcie Zapytałem na jednej z grup na FB o użycie alkoholu jako dodatku do mięsa przy robieniu kiełbasy i jedną z odpowiedzi było to, aby użyć octu owocowego. Niestety post kolegi, który to napisał zniknął. Czy macie doświadczenia z użyciem octu owocowego przy wyrobie wędlin? Czy taki ocet dawać do marynowania mięsa i później spłukiwać go przed wędzeniem, czy może dodawać go do mięsa, jak w przypadku alkoholu? Mam tu na myśli dodatek do zmielonego już mięsa. Jeśli używacie octu, to możecie napisać z jakich owoców? Zbliża się sezon owocowy, więc można nastawić winko w owoców, a następnie zaoctować je. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam, Mateusz.
-
Witajcie Mam pytanie o sprawdzony przepis na ten napitek. Bardzo interesuje mnie ten napój. Może jest ktoś z Kurpiowszczyzny, kto zna i wyrabia ten napój i zechciałby podzielić się przepisem? Jeden z rodziców mojej żony pochodzi z Kurpii, a że staram się odwzorowywać co mogę w kuchni, i nie tylko, to co jest związane z moja rodziną, a właściwie z pochodzeniem, to zainteresował mnie temat tego piwa (psiwa). Mam nadzieję, że moja córka doceni, że z żoną dbamy o przeszłość naszych rodzin Pozdrawiam, Mateusz.
-
Aktualne Jeśli ktoś chce pozbyć się kega 11 litrowego to proszę o kontakt
-
Dzięki za odpowiedzi O łososiu pomyślę. Generalnie bardzo lubię wędzonego, ale mogę mieć problem z pozyskaniem dobrych jakościowo płatów. Co do takiego planu, to muszę dostosować się do innych zajęć na urlopie i taki układ najbardziej mi pasuje. Chyba nie powinno być przeciwwskazań odnośnie do tak dużej ilości godzin wędzenia na zimno? Mam jeszcze pytanko odnośnie do obróbki cieplnej po wędzeniu na zimno. Do tej pory, po wędzeniu ciepłym dymem, parzyłem wędliny dodatkowo. Czy po wędzeniu na zimno także parzyć, czy może lepiej byłoby podpiec w wędzarni? Może podpiekanie nie spowoduje utraty cennego aromatu? Jeśli będę musiał podpiekać to potrzebny mi będzie dodatkowy termometr z sondą
-
Witajcie. Mam przed sobą pierwsze wędzenie zimnym dymem. Poniżej plan wędzenia, a później będę miał kilka pytań. 1. peklowanie (boczek, ligawa i polędwica) rozpocznę jutro (w piątek) 2. po 9 dniach peklowania na mokro zaczynam wędzić jedynie dymem, bez użycia grzałki 3. planuję wędzić po ok. 5 godzin dziennie przez 7 dni (pomiędzy wędzeniami wędlinki będą przebywały w warunkach domowych w kuchni) Mam teraz kilka pytań: 1. Czy ten plan w miarę wygląda? Plan jest mocno uzależniony od mojego urlopu, gdyż wędził będę w trakcie urlopu. 2. Czy peklowalibyście w zalewie z piwa jasnego z mocniejszą goryczką? Jeśli tak, to czy przez cały okres peklowania? 3. Czy taki czas wędzenia będzie odpowiedni do ww. rodzajów mięska? Dzięki za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam, Mateusz.
-
Deska dębową za 90 zł ????
-
Buk suszony w stercie. Deska wyciągnięta była ze środka sterty. Nie jest z dołu, ani z góry. Deska bukowa ma wymiar 40 x 28 x 2,5 cm. Zabezpieczona była także olejem tungowym. PS. Przepraszam za jakość zdjęć, ale rozmiar zdjęcia obniżany jest z 4 Mb na 70kB :P
-
Witam. Czy na forum byłoby zainteresowanie deseczkami do krojenia wykonanymi z jednego kawałka dębu buka? Obecnie mam dwie deseczki wykonane z drewna dębowego do odstąpienia. Deski mają wymiary 50 x 32 x 5 cm, więc do raczej dechy niż deseczki Zaimpregnowane zostały trzema warstwami oleju tungowego (100% naturalny, bez dodatków) nakładanego i suszonego w naturalnych warunkach. Desek nie obrabiałem w żaden dodatkowy sposób (poza szlifowaniem nierówności), gdyż chciałem zachować jak najwięcej z ich naturalnego piękna. Uważam, że udało mi się to Zdjęcia poniżej przedstawiają jedną z desek. Druga ma lekko ścięty jeden z kantów. Cena: 100zł / sztuka Pozdrawiam, Mateusz PS. Posiadam także dwie deski bukowe o grubości ok. 2,5 cm i o troszkę mniejszym wymiarze powierzchni.
-
Wydawało mi się, że pompka jest słaba, ale podziałała trochę dłużej i chyba jest ok. Co do zrebki to zrobiłem nową podkładkę z drobniejszymi dziurkami i zrębka utrzymuje się, więc też jest dobrze.
-
Witajcie. Mam dwa pytania odnośnie generatora dymu. Zakupiłem generator skonstruowany tak, że rurka dopływu powietrza znajduje się na rurce, która doprowadza dym generatora do wędzarni. Generator posiada sitko na dnie, coś na kształt popielnika. 1. Mam zbyt drobną zrębkę i jak nasypię, to przelatuje przez sitko do popielnika i wypełnia cały generator. Czy mogę tak zasypywać w całości, czy jednak poprawić tą siatkę i zagęścić, aby zrębka nie spadała do popielnika? 2. Mam problem z pompką. Podłączam akwariową o przepływie 300l/h z dwoma wylotami, ale wydaje mi się, że jest nieodpowiednia. Macie może jakieś konkretne modele pomp, pompek, które wykorzystujecie u siebie? Pomyślałem o takiej z poniższego linku, ale waham się, ponieważ nie ma możliwości regulacji przepływu. https://www.abud.pl/product-pol-44115-Pompka-elektryczna-220-230V-Intex.html Bardzo proszę o pomoc
-
Dobór komory do mocy grzałki - 2kW
markus383 odpowiedział(a) na markus383 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Witajcie. Dzięki Co do grzałki, to wiem, ze na mojej instalacji bezpiecznie mogę podłączyć i użytkować 2 kW. Z obliczeń wynika, że i 3,5 kW powinno działać, ale ni chce nadto przeciążać instalacji. Zadając pytanie zdawałem sobie sprawę, że trochę od tyłu się do tego zabieram Co do wędzenia, to u mnie raczej nieduże ilości i raczej hobbystycznie. Nie przewiduję utrzymywania się z wędzenia Przewiduję świąteczne wędzenie dla nas, rodziców i teściów, a poza tym to wędzenie małych ilości okazjonalne- 7 odpowiedzi
-
Witajcie. Mam pytanie odnośnie grzałki do wędzarni elektrycznej. Mam grzałkę 2kW i teraz jestem na etapie budowy komory wędzarniczej. W związku z tym chciałbym poznać wasze zdanie na temat wielkości komory do takiej mocy grzałki. Generalnie wędzarnię będę obudowywał warstwą desek o grubości 28 mm. Dzięki za wszelkie oddane głosy w ankiecie i za ewentualne podpowiedzi
- 7 odpowiedzi