Skocz do zawartości

bozenna.4

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Mlawa
  • Zainteresowania
    polityka,kuchnia,muzyka

Osiągnięcia bozenna.4

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam.Wlasciwie nie wiem,czy chwalic sie,czy uzalac nad soba.A bylo tak:postanowilam zrobic zwykly twarog,ale nie swoim starym sposobem/zakwasic,poczekac az sie zsiadzie,zalac taka sama iloscia wrzacego mleka/lecz ogrzewac zsiadle w kapieli wodnej do wymaganej temperatury/45C/,pociac.Tak tez zrobilam ale za dokladnie.Ziarna wyszly male.nie okragle i nad wyraz jedrne.Gdybym obciazyla twarog bylby,ale nie taki do jakiego przywyklam.Mam wiec Cottage.Przeplukalam go dodatkowo rozwodniona serwatka i rozdrobnilam wieksze grudki palcami.Byl zrobiony ze zbieranego mleka.Kleske ponioslam natomiast w temacie "ricotta".Posiadana serwatke podzielilam.Jedna czesc zaprawilam odrobina podpuszczki i zakwasilam,druga czesc zostala li tylko zakwaszona.Ogrzalam,schlodzilam i...nic w obu przypadkach.Dopiero nastepnego dnia dotarlo do mnie,ze nie dodalam swiezego mleka.Nic to,jak mawial Maly Rycerz;serek moze nieprzepisowy,ale smaczny.A dzisiaj przymierzam sie do litewskiego sera jablkowego i pochodzacego ze Zmudzi sera ziemniaczanego.Nie wiem tylko gdzie znalezc nasiona konopi.Kiedys byly w Hali Mirowskiej,ale czasy te bezpowrotnie minely.Pozdrawiam :blush:
  2. bozenna.4

    Podziękowanie

    wszystkim za zyczenia pieknie dziekuje.Wirus.napisalam do Ciebie wiecej,ale pokonal mnie komputer i nie udalo mi sie wyslac wiadomosci.Pozdrawiam solenizantow i jubilatow zyczac Im i wszystkim spokoju. :blush:
  3. dzieki i witam.W moim wieku trudno przejmowac sie takimi duperelami i tak odkad tutaj mieszkam robie za omnibus.ale przekonanie moich/nawiasem mowiac wspanialych/sasiadow do eksperymentow jest niemozliwe,ale mleko palce lizac!Srednia zawartosc tluszczu to 4.8 do 5.6%Niestety,minely czasy gdy co w sklepiezsiadle powstawalo od tak sobie-"z siebie".Chemia do dezynfekcji calego sprzetu,dokladne mycie wymion skutkuja koniecznoscia stosowania starterow.A co w sklepie-wiemy.Zelatyna i guma guar do smietany,stabilizatory wszelkiej masci do wszystkiego...Ech'szkoda gadac.Moj serek lezakuje w lodowce,robi sie z kazdym dniem bardziej zolty.Jak wytrzymac 2 3 tygodnie?!Pozdrawiam
  4. uratowalam swoj gabczasty "korycinski".Potraktowalam kg ciezarkiem na noc.Dziurki sie splaszczyly.prawda,ale ser jest zwarty,bez wody,dla mnie jednak ciut kwasny.Nastepny potraktuje mniejsza iloscia kefiru.Drugi krazek upchalam do sita specjalnie sie z nim nie patyczkujac,dodatkowo wmasowalam niewielka ilosc soli.Jak smakuje:jeszcze nie wiem,niech odpoczywa i nabiera mocy..Papierniczce dziekuje,pozdrawiam wszystkich.Na wsi gdzie mieszkam moje zmagania z mlekiem i eksperymenty miesne wwzbudzaja jedynie ironiczny usmiech.Tutaj kupuje sie ser,smietane,wedliny mimo posiadania stad krow mlecznych i chlewni pelnych swin.Im zasobniejsze gospodarstwo,tym wieksze ciagoty do wyrobow z Biedronki.
  5. zrobilam korycinski,wyszedl smaczny z dziurami ale bardzo mokry,jak nasiaknieta gabka.Ociekal 28 godzin,temper.zaprawiania 38-39C.Ricotta rewelacyjna,ale z serem cos nie tak.Jaki blad popelnilam?bozenna4
  6. bozenna.4

    Podpuszczka

    dymem owiani Siostry Bracia!.Jestem w posiadaniu okolo polowy pierwotnej wagi podpuszczki f-Fromafe.Jej termin przydatnosci w/g nalepki minal 2 m-ce temu.Dziala!!! Caly dowcip polega na tym,ze ona jest w proszku,a proporcja to 1:150 000 a ja n icholery nie wiem,jak tego uzywac. Chetnie podzieje sie posiadanym dobrem bezkosztowo,ale pomozcie ile tego cholerstwa trzeba na 10l mleka pelnotlustego z zawartoscia tluszczu miedzy 4.8,a 5.2%
  7. wlasnie wczoraj sasiadka opowiedziala mi jak dawniej bylo na wsi.W kance/lub innym zbiorniku zamontowany byl na dole kranik,,ktory po nocnym odstaniu mleka w mozliwie chlodnym miejscu po prostu sie otwieralo,mleko splywawalo,smietana oizostawala w kance.Zapomnialam dodac,ze w sciance byl szklany ,,podglad"bozenna4
  8. Bracia to moj pierwszy w zyciu komputer i to na starosc,pierwszy wpis gdziekolwiek i siedze przy tym ustrojstwie z podrecznikiem.Co to jest oslonka barierowa i oslonka bialkowa?Jak malym nakladem kosztow zrobic nadziewarke i gdzie zdobyc metalowa beczke bozenna4
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.