Skocz do zawartości

KMY

Użytkownicy
  • Postów

    32
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Płock

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia KMY

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Przepraszam, ale z przyczyn zawodowych, niestety muszę zrezygnować z udziału w szkoleniu. Proszę o wykreślenie z listy Krzysztof Myzia Może następnym razem ....
  2. KMY

    Dojazd do SDM ŁAZY

    dawno pisałeś, którego kursu dotyczy?
  3. KMY

    Pierwsza wędzona kiełbasa

    wg mnie to będzie nie za ciekawie wyglądać po pokrojeniu w plasterki, to są w sumie spore kawałki słoniny, ja bym zmielił i dobrze wymieszał z chudym mięsem. [ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 13:11 ] no i z tym się zgadzam, w podgarlu masz sporo tłuszczu, chyba, że lubisz tłusto
  4. Atrakcyjność kiełbasek rawickich polegała na unikalnej smakowitości i wartościach energetycznych wynikających z receptury ich wytwarzania. Kiełbaski rawickie polecano głównie jako produkt delikatesowy. Wynikało to z doboru surowców używanych do produkcji – mięso wieprzowe oraz cielęcina (zamiennie wołowina z młodego bydła) były drobno mielone i wraz z przyprawami wyrabiane na jednolitą masę, którą następnie napełniano naturalne jelita baranie, formując kiełbaski o długości ok. 15 cm. Rejon Rawicza uznawany jest za sprzyjający wegetacji roślin stanowiących paszę dla hodowli bydła i trzody rzeźnej. Wysoka jakość produkowanego i odpowiednio dobranego mięsa używanego do produkcji kiełbasek rawickich gwarantowała w przeszłości i gwarantuje obecnie ich wyjątkowość i odrębność. Kiełbaski rawickie produkowane są obecnie przez kilku producentów z rejonu Rawicza m.in. w Chojnie, Gołaszynie oraz Grąbkowie. źródło: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Kielbaski-rawickie
  5. KMY

    Termostat do peklowania

    lodówka samochodowa nie schłodzi takiej ilości mięsa i zalewy. jesli włożysz juz schłodzone to jakis czas utrzyma temp, bo jest izolowana, ale zawartość systematycznie bedzie sie ogrzewać zwłaszcza latem, teraz idzie zima, to powinno dac radę, ale latem nie da rady mam lodówke samochodową, często z niej korzystam, ale do przewozu art. spożywczych, a nie przechowywania przez kilka dni, a i na czas przewozu wkłądam 2 wkłady z zamrażarki. naprawdę pomyslcie o nawet małej, ale lodówce
  6. KMY

    Kociołkowanie

    ja dostałem w prezencie swój kociołek, żeliwny, od przyjaciół z Trzebini, u nich to się nazywa Pieczone, przy czym, zgodnie z tradycją, kociołek przykrywany jest liśćmi kapusty, na to darń trawy. a wsad to oczywiście kartofle, marchew, cebula, buraczek czerwony, natka pietruszki, dobra wędzona kiełbasa, boczek wędzony, karczek, pieprz i wegeta. pychota, w zimę robię wersję mniej pracochłonną w piekarniku w worku foliowym do pieczenia, ale z ogniska jest zawsze lepiej, no i atrakcyjniej dla gości, tymbardziej, że u nas nie ma takiej tradycji
  7. ja mam kije bukowe od grabi 22mm średnicy oraz od szpadla 32mm, wysuszone, o sokach nie ma mowy. dla mnie najlepsze, okrągłe, bez sęków, bo toczone, oczywiście nowe
  8. to już uwędzone, zdjęcie wstawię później żona włożyła do lodówki i całe szczęście, ponieważ około 13:30 przeszła u nas burza, toby pewnie skisło, po południu od razu do wędzarniu, przez noc to i tak ładnie obesło, że w lodówce już nie zwilgotniało,
  9. KMY

    Peklowanie

    ja ucząc się rzemiosła, uzyskałem poradę od zaprawionego już zadymiacza, żeby najpierw natrzeć peklosolą, zostawić na 24 godziny w lodówce, następnie zrobić solankę, nastrzyk 5 % i zalać solanką, trzymać od tygodnia do 2 w zależności od wielkości batonu, ponieważ ja robię raczej małe to trzymam tydzień. Jak narazie robiłem tak dopiero 3 razy ale rodzina i znajomi mówią że dobre, innych matod narazie nie próowałem, ale napewno zrobię próbę, 3 kawałki schabu, jeden na sucho, drugi z nastrzykiem, 3 tylko na mokro bez nastrzyku, ale to dopiero we wrześniu jak wrócę z urlopu
  10. a ja mieszkam 10 km od browaru Kasztelan w Sierpcu, i to jest też moje ulubione piwo, żyję z nim można powiedzieć od "dzieciństwa" z tym, że jeszcze klika lat temu to ciężko było je dostać poza regionem Mazowsza, a teraz to już piwko ogólnokrajowe
  11. kolacja kolacją a w trakcie parzy mi się własnie szynka, a w wędzarni dopiekają boczek i schab, któych juz nie bedę parzył
  12. a u mnie ciabata z suszonymi pomidorami (ze sklepu) i schab z wędzarni (już swój) + piwko
  13. no to chyba jednak schowam do lodówki na kilka godzin. dzieki
  14. to juz dawno czytałem wieszam na noc w wędzarni, bo nie mam gdzie, oczywiście w tym czasie się nie pali, zapewniam tylko przepływ powietrza, natomiast w nocy wędzarnia to najchłodniejsze miejsce u mnie., w lodówce to nie ocieknie. [ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 07:47 ] nie, tylko wędzonki, schab szynka i boczek
  15. wiem, że najprostrza odpowiedź to dopóki się nie zepsuje ale poważnie, wczoraj wieczorem wyjałem do osuszania, wisiało całą noc w wędzarni (w nocy około 16 st. C rano miałem wędzić, ale muszę wyjechać, wrócę około 15:00, czy może tak wisieć jeszcze w tej wędzarni, czy 20 godzin osuszania poza lodówką nie będzie za długo? Narazie ładnie pachnie, powierzchnia sucha i słona.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.