Skocz do zawartości

lide

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    australia

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia lide

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. lide

    Palcówka

    Dzieki za info. W przyszlym tygodniu zrobie nastepna, wiecej przypraw no i jak radzisz - soli. No ja to wiem ale powiedz to mojej drugiej polowie - wszystko wyniucha. Schab zapakowalam w rajsopy to nie moze sie dostac, a kielbas wisi na oczach to...... :thumbsup:
  2. lide

    Palcówka

    Wystartowalam z 2g/kg ale pozniej jeszce troszke dosolilam. Na razie wisi cztery dni, na szcescie mielismy pare "wietrznych" nocy to wyrzucilam na zewnatrz i ladne obeschla. W dzien troche gorzej, bo akurat mamy upaly, no ale z pomoca klimatyzacji i przeplywu swiezego powietrza jakos sie trzyma . Jedna juz zdegustowana przez malza :devil: - chwali sobie - jak dla mnie troche za malo czosnku i pieprzy - - dziwne - bo przed wlozeniem do flaka byla az za pieprzna - no ale poczekamy, zobaczymy. Chodzi za mna taka "polska, surowa, wedzona" :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pamietam smak, ale niestety nie bardzo wiem jak go odtworzyc :question:
  3. lide

    Palcówka

    Dzieki Jambo za odpowiedz. Zaryzykuje, mam nadzieje ze mi sie nie zepsuje i cos wyjdzie :thumbsup:
  4. lide

    Palcówka

    Dzien Dobry Patrze na te wasze wyroby i az mi slinka leci :thumbsup: Zachcialo mi sie tez takiej kielbaski :thumbsup: Wlasnie pokroilam miesko na palcowke i dopiero zdalam sobie sprawe ze moze miec za cieplo na dojrzewanie. Czy temperatura okolo 22-23 stopni to za duzo?. Wilgotnosci nie znam - domowa :smile: Jakie sa optymalne temperatury dla bakterii mlekowych?
  5. Dzieki. Znalazlam i to u hurtownika gdzie przewaznie kupuje make i ziarna, tylko ze ja zawsze szukalam maki chlebowej A smale tez mamy?
  6. :shock: :shock: :shock: Where???? Chyba nie w Colsie albo Woolies? I smazysz na oliwie?
  7. Jak to, skladniki byly wedlog przepisu :grin: :grin: :grin: A na powazne, to masz racje - dzieki za info na temat maki. Nastepnym razem uzyje lzejszej, co do smalcu to niestey, u nas nie uswiecisz tak ze musi byc olej
  8. Co prawda nie jestem '' mistrzynią'' ale zastanawiam się dlaczego Twoje ciasto na pączki powędrowały na całą noc do lodówki :shock: Jak wspomnialam - pieklam paczki wczesnie rano i balam sie ze nie zdaze rano wyrobic i upiec -ups - USMAZYC :grin: Zawsze kontroluje wyrastanie ciasta porzez temperature ( czesto pieke chleb i bolki, wprawdzie na zakwasie, ale lodowka ciastu nie szkodzi). No coz, paczki sa chyba delikatniejsze. Tak zrobie, zastanawiam sie tylko czy wybor "silnej" maki nie przyczynil sie do mojej porazki, tzn - to nie byla totalna porazka bo wyszly bardzo smaczne :tongue: tylko ciezawe
  9. Witam Wprawdzie to nie tlusty czwartek ale zachcialo mi sie paczkow no i tym razem postanowilam sprobowac przepisu "mistrza" :clap: Ciasto wyszlo bardzo lekkie ale po usmazeniu niestety - paczki sa dosyc zwarte i chyba za bardzo nasiakniete tlusczem (wina kucharza, nie przepisu :grin: :blush: ) Mam kilka pytan zeby nastepnym razem unikanac nieprzyjemnych niespodzianek 1. Maka - widze ze Abratek uzywa typu 480 - mozecie mi powiedziec ile ona zawiera bialka?. Ja uzylam maki "mocnej" okolo 11.5% protein, z tym ze nigdy nie rwe wlokien przy formowaniu bo daje ciastu "odpoczac". Czy maka lzejsza, okolo 9.5% bialka wplynela by na wieksza "puszystosc" gotowego wyrobu? 2. Ciasto po wyrobieniu prawie od razu poszlo do lodowki gdzie siedzialo sobie cala noc (timing - paczki musialam smazyc rano) -ale rano bylo lekkie i ladnie wyrosniete. 3. Formowalam prawie zimne, zostwilam do wyrosniecia i niestety - nie bardzo chcialy podwoic objetosc i tu popelnilam chyba drugi blad - myslalam ze jak z chlebem - w tlusczu i tak dojda do siebie :blush: - niestety, nie doszly. 4. Pytanie co do oleju - dlaczego paczki wchlaniaja wiecej oleju niz smalcu :question: :question: :question: 5. Pytani co do jajek - zawsze nam mowiono ze paczki sie smazy na samych zoltkach :shock: :shock: - czy dodanie bialek wplywa dodatnio na strukture ciasta? Spotkalam sie z takim twierzdeniem przy przepisie na bolki kajzerki - rzeczywiscie wychadza bardzo lekkie i pylchne. A tak przy okazji to gratuluje wszystkim co sprobowali tego przepisu - paczki jak malowane - co jeden to ladniejszy :thumbsup: :tongue:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.