Skocz do zawartości

Artur Dor

Użytkownicy
  • Postów

    1 502
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Trzebnica

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Artur Dor

Mentor

Mentor (12/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Stefan ja nie Haluś ale podlinkowac mogę https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1493&Itemid=4 Jak podałem 1 link to jeszcze zaproponuje obejrzenie https://www.youtube.com/watch?v=RIQAdRdR6AU
  2. Wytłumaczcie mi bo chyba nie rozumiem po co takie kombinacje ? Jak widzę ceny w wyszukiwarce to pozioma firmy niewiadomej i podobnej jakości nadziewarka kosztuje około 200 zł a nadziewarka pionowa Revolution 3l kosztuje około 400 zł Czy oszczędność 200 zł jest tego warta? Czas, materiał, przeróbki czy to daje taki zysk by ryzykować ?? Każdy robi jak uważa. Wesołych Świąt
  3. Artur Dor

    Dzik w dużym skrócie

    Arkadiusz w Trzebnicy myśliwi mają manie peklowania na "jajko" lub wiadra soli. Kilkukrotnie próbowałem mięs od myśliwych i wszystkie były do sporej ilości piwa lub wódki. Wg myśliwych - Bo tak robi się od zawsze. I tyle było z mojej rozmowy z myśliwym.
  4. Chcesz by go potraktowali jeszcze mocniej niż ja tu ?? Na elektrodzie admini są mocno wrażliwi na BHP
  5. Jest Sobota, jutro wybory, oglądam z synem po raz e_N_ty Avengers i mam ogólnie dobry humor Staram Ci przekazać w jakiś luźny sposób, że nic nie wiesz i wielkim błędem jest próba okiełznania elektryki przez osobę bez podstaw i wiedzy o prądzie. Wodę podłączysz źle to zalejesz siebie i sąsiadów Prąd podłączysz źle to może nie daj Boże zabić Ciebie lub kogoś z bliskich. Miej świadomość, że prądu nie widać a jak go poczujesz to może być to ostatnia rzecz jaką poczujesz. Niech każdy robi to co umie robić najlepiej elektrykę zostaw dla elektryków. Nie chciej oszczędzić kilku złotych ryzykując - bo stawka może być ogromna. Reasumując nie pomogę.
  6. Znam obie, rozglądam się właśnie, chcę kupić używaną. Te dojrzewające zrujnują Cię
  7. To nie tak do końca Każdy obwód powyżej 2kW powinien być jako osobny i zabezpieczony osobno, nie wspominając o przekroju zasilania jeżeli 1F to 2,5 mm Po za tym co to za wyłączniki - wytrzymają na stykach 2000 ?? Przy 2 kW ja bym dał jakiś stycznik Aha i jeszcze 1 Weź markery czerwony i niebieski i pomaluj L na jeden kolor N na inny kolor I zobacz czy wszystko jest OK
  8. Jedna grzałka zabezpieczona a druga nie gniazdo też nie A po za tym to czemu 16 i dalej 16 - brak stopniowania Generator ma wył, a zabezp. nie wiem czy potrzebne - brak wiedzy o mocy? A te Twoje propozycje podłączenia to tylko fazowo zasilane czy jakieś [zero] N_(neutralny) też doprowadzisz ??------ z tym zerem to w razie gdyby N było nieczytelne.
  9. W necie można znaleźć wszystko Artykuł na temat Za i Przeciw Nowe badanie: czerwone mięso jednak nam nie szkodzi. To jak w końcu z nim jest?https://www.focus.pl/artykul/czerwone-mieso-zdrowe-czy-niezdrowe-naukowcy-nie-moga-sie-zdecydowac?fbclid=IwAR13VOo5U9-bArUptYdwNeRCrFcdECDYcrHa_hqDduGFi6_bX3B-1GydRXw
  10. Papcio, dnia 02 Paź 2019 - 09:44, napisał: A jak osznurujesz karczek to masz już baleron? Zacytuje słowa Dziadka cyt" Chronologicznie to pierwsza jest karkówka - element z rozbioru półtuszy.. Karkówka po wykrojeniu kości nazywana jest karczkiem . Karczek jako mięso z karkówki ma różne zastosowanie w kuchni a jako wyrób na wędzonkę poddany procesowi peklowania, wędzenia i parzenia nazywany jest ogólnie baleronem. Oryginalny baleron to karczek peklowany włożony w osłonkę i osznurowany...Karczek peklowany bez osłonki zawieszony na pętelce wędzony i parzony nazwany został - baleron bezosłonkowy. Tak mnie nauczono i tak piszę w tym temacie. Dopisano - Karczek peklowany moim zdaniem nie jest baleronem bo może mieć inne przeznaczenie np. do pieczenia, gotowania jak również karczek przeznaczony na baleron end cyt. link https://wedlinydomow...leron/?p=629898 Papcio, dnia 01 Paź 2019 - 21:47, napisał: A tu wpis Dziadka też do przeczytania /topic/9370-schab-bk-kilka-pytań-laika/?p=331237
  11. Na początek dobrze czytać co Ci odpisują koledzy. I to koledzy z niezaprzeczalną potężną wiedzą A TY mimo wszytko lecisz za schabem Wstąpiłeś na forum na którym można nauczyć się bardzo dużo, warunek umiejętność rozmawiania z ludźmi tym samym językiem Np. kupując auto określasz : paliwo. wielkość, rocznik - i z tego masz wyniki szukania - Na forum wędliniarskim też jest specjalistyczne nazewnictwo i tego się powinieneś nauczyć- ale to przyjdzie z czasem. ps. Nie rób na oko bo szczypie. Lepiej zainwestuj w wagę
  12. Arkadiusz należy Ci się Za odkrycie archeologiczne
  13. Nikt nic nie zaproponował to sam sobie wymyśliłem temat na dziś. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Drożdżówki z nadzieniem budyniowym To samo co wyżej tylko w wersji leniwej, nie chciało mi się kroić i układać więc poszło w całości W oryginale był lukier na wierzchu, a tu nie ma bo nie.
  14. Niedziela to i mam czas odpisać Życzę powodzenia z kominem. A pisałem aby pytać. Idź na starą dzielnicę (tam gdzie jeszcze w domach piece) lub na wieś do starej chałupiny i zobacz gdzie jest komin centralnie nad paleniskiem lub nad garnkami ?? Okap i owszem ale idzie w komin, a komin niżej do wyczystki - wyczystka oprócz czyszczenia i przed kroplami wody ochroni Jak już pisałem ja tylko gościnnie zaglądam. Co do szamotu - jak dla mnie możesz całość zrobić z szamotu i z żeliwa - szczerze jest mi to obojętnie - to przecież jest Twoje i TY masz decydujący głos. Pomiary wilgotności to jedno a jak to w praktyce działa to inne. Dom murowany w środku zimy rozgrzać --- taki sam dom z bali czy innego drewna -> dom drewniany po krótkim czasie jest "przyjemny" a murowaniec po 2 dniach dalej zimny. Można by mierzyć wilgotność i niech by decha była bardziej mokra ale. ....... Czyli wniosek - decha dobra a murowane mniej dobre na częste zmiany temp. i wilgotności. A tak poza tym to wg. mnie za mała komora na wyroby.
  15. No i już wtorek i wypadało by pożegnać temat Ptysiowej Piramidy. Było smacznie i miło ale się skończyło. Kto i co teraz proponuje ??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.