Papcio, dnia 02 Paź 2019 - 09:44, napisał: A jak osznurujesz karczek to masz już baleron? Zacytuje słowa Dziadka cyt" Chronologicznie to pierwsza jest karkówka - element z rozbioru półtuszy.. Karkówka po wykrojeniu kości nazywana jest karczkiem . Karczek jako mięso z karkówki ma różne zastosowanie w kuchni a jako wyrób na wędzonkę poddany procesowi peklowania, wędzenia i parzenia nazywany jest ogólnie baleronem. Oryginalny baleron to karczek peklowany włożony w osłonkę i osznurowany...Karczek peklowany bez osłonki zawieszony na pętelce wędzony i parzony nazwany został - baleron bezosłonkowy. Tak mnie nauczono i tak piszę w tym temacie. Dopisano - Karczek peklowany moim zdaniem nie jest baleronem bo może mieć inne przeznaczenie np. do pieczenia, gotowania jak również karczek przeznaczony na baleron end cyt. link https://wedlinydomow...leron/?p=629898 Papcio, dnia 01 Paź 2019 - 21:47, napisał: A tu wpis Dziadka też do przeczytania /topic/9370-schab-bk-kilka-pytań-laika/?p=331237