Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje zmagania z dzikiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
197 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2012 - 21:18

Dzik ważył po wypatroszeniu ok. 60kg

Uff...już wisi:
Dołączona grafika

Skórowanie to ciężka praca:
Dołączona grafika

Już prawie koniec:
Dołączona grafika

No, wreszcie skóra zniknęła i ukazała się głowa:
Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Czw 13 Gru, 2012 21:27 ][/size]
A teraz o wyrobach.
Pierwszym była wątrobianka, z mięsa od kości, całej wątroby dziczej i podgardla wieprzowego w roli tłuszczu.

Właśnie się parzy:
Dołączona grafika

Już uparzone, przed wędzeniem:
Dołączona grafika

Po wędzeniu wyglądały tak:
Dołączona grafika

I przekrój:
Dołączona grafika

W międzyczasie topił sie smalczyk z dziczej słoniny. Został przyprawiony skarmelizowaną cebulą, czosnkiem, majerankiem i drobno pokrojoną papryczką chili :thumbsup: "
Dołączona grafika

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27276 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 gru 2012 - 21:28

No pięknie, pięknie. :D :clap: :clap: :clap:
A co dalej?

#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2012 - 21:40

Z kiełbas zrobiłam kabanosy (po pieczeniu w wędzarni):
Dołączona grafika Dołączona grafika

Oraz kiełbasę krajaną. Do kiełbas dodany był tłuszcz wieprzowy.
Kiełbasa "sztanglówka" po wędzeniu:
Dołączona grafika

Po parzeniu:
Dołączona grafika

Ta ostatnia kiełbasa podsusza się i czeka na ponowne wędzenie.
Pekluje się cały udziec dziczy oraz w jednym kawałku polędwica z boczkiem. Planuję wykonać wędzoną roladę.

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4117 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 gru 2012 - 21:49

EAnna, Jestem pełen podziwu, gdy wykonywałaś bielenie zwierza.

#5 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6501 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 gru 2012 - 21:59

Aniu jestem pod wielkim wrażeniem że odważyłaś się obrobić ''dzikiego''
Co do wyrobów.. jak zawsze pełen profesjonalizm.. :clap: :clap:

#6 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5150 postów

Napisano 13 gru 2012 - 22:04

EAnna, Jestem pełen podziwu, gdy wykonywałaś bielenie zwierza.


Dzik jest najcięższy do skórowania :clap: a co do wyrobów to :thumbsup: :thumbsup:


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 gru 2016 - 16:27
kor.


#7 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 13 gru 2012 - 22:21

EANNO ....Szacunek... Normalnie nie mam pytań... Chyba , że o tą ''z pod palmy :wink: '' :grin:

#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 13 gru 2012 - 23:16

EAnna, czy jest cos co nie potrafisz? Pienke wyroby :thumbsup: :clap:

#9 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 14 gru 2012 - 02:40

EAnna, :clap: :clap: :clap: strach się bać ile można zrobić z takiego zwierza :grin: w nowym roku też mnie to czeka.. długo Ci zajęło zdejmowanie skóry?? wezmę ten czas pomnożę x3 to będę wiedział ile u mnie wyjdzie :lol:
po zdjęciach widać, że jak zaczynałaś był jeszcze dzień.. a na koniec już ciemno :P

drobno pokrojoną papryczką chili

smalec z chilli? :thumbsup: że ja na to nie wpadłem wcześniej ^^
Jeszcze nie miałem okazji obcowania z takim zwierzem.. wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została? pytam głównie ze względu na nogi - tak żeby dało się zrobić kumpiaka :)
Wyrobów nie skomentuję bo godzien nie jestem :wink: mogę mieć tylko nadzieję, że będę miał tyle wytrwałości co Ty :) Pozdrawiam

#10 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 14 gru 2012 - 03:30

Boczku z tego co mi wiadomo, to raczej skórowanie tylko... no chyba, żeś golarz jest :D :D :D

#11 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2371 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 14 gru 2012 - 06:12

Aniu :grin: . Przytkało mnie... Pełen szacun :clap: :clap: :clap:

#12 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 14 gru 2012 - 06:41

Eannę można podziwiać.Zaskakuje.Zawsze na plus :wink:

gratuluję i pozdrawiam

#13 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 14 gru 2012 - 06:44

EAnna gratuluję mistrzowskiego podejścia.
Wyroby wyglądają elegancko.
:clap: :clap: :clap:
:grin:

#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 gru 2012 - 09:02

Dołączona grafika

#15 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 gru 2012 - 12:28

Eanno, jestem pod ogromnym wrażeniem :clap:.

#16 rzeznik

rzeznik

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 582 postów
  • Miejscowośćpomorskie

Napisano 14 gru 2012 - 13:09

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

#17 tajfun

tajfun

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 14 gru 2012 - 13:28

Moje gratulacje na prawdę fachowa robota pięknie to wygląda.Oczywiście dzik zbadany> :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#18 jacek.es

jacek.es

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • Miejscowośćłódź

Napisano 14 gru 2012 - 15:02

W tabelce podanej przez Dziadka w ostatniej rubryce w składzie podany jest cukier,woda,ocet, olej, i mieszanka skruszająca.Chciałbym zapytać o skład tej mieszanki skruszającej i cel stosowania octu oraz oleju?

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 gru 2012 - 16:10

Dziękuję Wszystkim za miłe słowa ale wkleiłam te zdjęcia w tym celu aby pokazać, że można to samemu zrobić i cieszyć się znakomitymi, zdrowymi wyrobami.

długo Ci zajęło zdejmowanie skóry??

No, trochę mi zeszło.
W każdym razie stalka była szęsto w użyciu :grin:
Należy jednak zaznaczyć, że nie mam zbytniej wprawy a to co mam, to słabe ręce :sad:
Początek skórowania robiłam z drabinki aby nie pracować na wyciągniętych rękach.
Dosyć trudną operacją było podwieszenie dzika, w czym pomógł mi A. wykorzystując "maszyny proste" :grin: . Cała reszta należała już do mnie bo A. nie dotknie surowego mięsa :mad: .

wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została?

Nie. Skóra dzika jest kosmata i brudna. Poprzedniego dziczka skórowałam na leżąco, na stole. Ale było mi trudno zachować czystość. Pod tym względem, na wisząco jest znacznie lepiej. Pracowałam w rękawiczkach, które łatwo było opłukać wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
DZIADKU,
Tabelka jest bardzo cenna. Przy rozbiorze dziczyzny i zwierzyny jest bardzo dużo drobnego, chudego mięsa, które trzeba zagospodarować. To mięso poprzerastane jest licznymi błonkami i trudno je zakwalifikowac do "I". Na kiełbasę jest idealne pod warunkiem, że nie jest za grubo zmielone.
Z takiego mięsa i podgardla zrobiłam kabanosy i muszę przyznać, że wyszły świetne w smaku i kruche w strukturze. Trzeba tylko odpowiednio mieszać, dać więcej cukru i trochę dłużej osadzać w temp. pokojowej (chodzi o pH).
Co do ostatniej kolumny w tabelce: co to za przepis? Wiesz więcej na temat technologi i zastosowanych składników?

[size=9][ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 16:16 ][/size]
Dostałam na PW poradę od doświadczonego zadymiacza, żeby nie robić zylca z polędwicy, bo boczek dzika jest twardy.
W takim razie polędwicę trzeba będzie wyciąć a sam boczek można by zrolować i potraktować go jako samodzielną roladę.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 14 gru 2012 - 16:26

Aniu jestem pełen uznania dla Twojej roboty.I jak tu mówić o "słabej" płci , gdy niejeden macho by tu wymiękł :wink: :lol: :lol: :clap: :clap:
Sam kilka razy przymierzałem się do dzika,ale zawsze "dostawcy" zawodzili :cry:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych