Skocz do zawartości

Pawel.K

Użytkownicy
  • Postów

    22
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Pawel.K

  • Urodziny 09.03.1982

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    szwecja

Osiągnięcia Pawel.K

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. dzieki za szybka odpowiedz
  2. witam wszystkich mam male pytanko zamierzam peklowac 8 dni szynke o wadze kilograma czy powinienem ja nastrzykiwac czy nie szynka nie duza o dosyc malym przekroju wiec sie zastanawiam czy to konieczne ????
  3. moim zdaniem kluczem do sukcesu jest dobre osuszenie wyrobow i nagrzana wedzarnia to podstawa mialem taki problem jak zaczynalem wedzic do puki nie poczytalem akademi dziadka od tej pory zero smoluchow mieso wyjmuje dzien wczesniej na obciekanie na drugi dzien wywieszam na dwor w tym samym czasie rozpalam i dobrze nagrzewam az z wedzarni kapie woda wazne jest zeby zebrac odpowiednia ilosc zaru puzniej tylko dbasz o dym i lecisz
  4. witam nie do konca rozumiem tabele dziadka pisze tam ze przy peklowaniu 7 dniowym kilograma miesa nastrzykujemy 60 ml to nie jest 7-10% masy mięsa jak wszyscy doradzaja .wiec jak robic ? czy ktos robil tak jak jest napisane w tabeli ? czy nie bylo za slone ?
  5. Tnij piłą spalinową i spoko tak tez myslalem niektuzy sie spuszczaja zabardzo chyba ! a tak pozatym to odpisalem ci na priwata ale chyba sie cos niewyslalo sprawdz skrzynke
  6. tak zrobie :grin: wedzenie dopiero w nastepny weekend ale warto sie juz przygotowac.a teraz mam jeszcze jedno pytanie troche z innej beczki chodzi o drewno a dokladnie o ciecie drewna pila spalinowa slyszalem rozne opinie na temat spalin osiadajacych sie na drewnie i o oleju do smarowania lancucha ogolnie to NIE WOLNO ale nie wiem sam w jakim stopniu to jest szkodliwe osobiscie to nie widzi mi sie dygac recznie olchy o srednicy 50 cm :!: co sadzicie o tym ??
  7. a dziekuje szanowny kolego za wyczerpujaca odpowiedz i rowniez pozdrawiam :grin:
  8. witam wszystkich zadymiaczy. mam pytanie w jakiej temperaturze parzyc boczek i jak dlugo ?
  9. tak robilem wczesniej i mialem osmolone i to grubo pisalem tutaj o tym problemie i doradzono mi dluzszy czas osuszania i dziala!! wiec wyjmuje rano wykladam na kratke i do lodowki puzniej sznuruje i wypadalo by powiesic wiec piwnica w zime niebylo problemu ale jak kolega mowi teraz zaczyna sie robic cieplej wiec lipa ...ale cos wymysle zeby wywiesic w lodowce najwyzej wywale zonie wszystko na balkon hehehee pozdrawiam
  10. :smile: i to chcialem uslyszec tylko troche zapuzno zapytalem bo juz swoje sie naobieralem ale dziekuje za pomoc i pozdrawiam
  11. witam wszystkich mam takie pytanko..a mianowicie chcialem wywiesic do ociekania mieso w piwnicy ale mam tam 17 stopni boje sie ze troche za cieplo i nie wiem co robic nie mam innego miejsca (chlodniejszego)
  12. witam tak przy okazji drewna to czy trzeba usunac kore wedze olcha o bukiem (wszystko suche) zawwsze sciagam kore z drzewa ale nie wiem czy to konieczne, troche roboty z tym jest i chcial bym wiedziec czy tak nalezy robic czy moze niepotrzebnie sie mecze ..
  13. Pawel.K

    Parzenie szynki

    bardzo dziekuje za pomoc ! w sobote wedzenie postaram sie dobrze wszystko wysuszyc zobaczymy co bedzie jak cos to bede pytal bo jak wy mi nie pomozecie to kto ?? jak mowi stare przyslowie" kto pyta ten ma pyszne wedzonki" dzieki jeszcze raz za porady zrobie jak radzicie
  14. Pawel.K

    Parzenie szynki

    parzylem raz w czystej wodzie i wydawalo mi sie ze wygotowalem smak wedzonka zrobila sie troche jalowa woda pachniala bardziej niz szynka dlatego sprobowal bym dodac jakiegos listka laurowego i jalowiec jest dobrym pomyslem, tak zrobie tym razem "nie probujesz nie bedziesz wiedzial"
  15. Pawel.K

    Parzenie szynki

    zeczywiscie w akademi dziadka jest napisane wyraznie..! to moze byc przyczyna moich niepowodzen bo nie przykladalem sie bardzo do osuszania nie wiedzialem ze to takie wazne . ale to nic czlowiek uczy sie na bledach jeszcze jedno co mnie zastanawia to mianowicie czy parzymy w czystej wodzie czy tez mozna dodac jakiegos listka czy ziele angielskie czy poprostu czysta woda?? w akademi nic nie pisze na ten temat..
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.