Skocz do zawartości

jp1

Użytkownicy
  • Postów

    22
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Małopolska

Osiągnięcia jp1

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ja kupiłem coś takiego. Jest OK. http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-czujnik-ds18b20-i2631336727.html
  2. jp1

    Zadymiarskie przygody jp1

    A oto dalszy ciąg relacji z zadymiania> Po całonocnym obciekaniu, mięsko poszło do wedzarki. Z racji tego, że mam dość .ałą wędzarkę (komora 40x40x70 cm), musiałem wedzic w trzech turach. Tym razem sa to szyneczki, łopatki, boczki i rolady z boczku z farszem (dzieki Arkadiusz za przepis i pomysł na farsz i zwinięcie roladek). Oto I tura w wedzarce. http://images35.fotosik.pl/1711/7e7fa986deea3009m.jpg http://images46.fotosik.pl/1857/c1165a3ce5f18cd7m.jpg I tura po wędzeniu i parzeniu. http://images35.fotosik.pl/1711/bd4b3c44e9cfe8e7m.jpg http://images39.fotosik.pl/1841/d6785204de8924b4m.jpg II tura (na 1. planie roladki). http://images36.fotosik.pl/281/b1097545b73d00dfm.jpg http://images47.fotosik.pl/1640/ad74e90eee8e8bc5m.jpg Boczki, które były (m.in.) w III turze. http://images42.fotosik.pl/670/067ddf4f6b13ddeem.jpg http://images47.fotosik.pl/1640/4cf57d09ada71cf7m.jpg Wedlinki wyszły smaczne i pachnące. A tak wyglądają w przekroju. http://images42.fotosik.pl/670/30da1b86a3466904m.jpg http://images41.fotosik.pl/1845/2c224a6e22dda41am.jpg http://images49.fotosik.pl/1701/ee72c9c7bcb69239m.jpg Przepraszam z słabą jakość zdjęć. A to fotka zrobiona lepszym aparatem. http://images43.fotosik.pl/1636/d6ee56c27af0ae73m.jpg
  3. jp1

    Zadymiarskie przygody jp1

    Witam. Po raz drugi będę wędził mięsko. Pierwsze wedzenie odbyło się na początku października i opisane zostało w temacie /viewtopic.php?t=9295&postdays=0&postorder=asc&start=0 , dzieki uprzejmości Oli (ja nie mogłem jeszcze pisać swoich tematów). Na "tapetę" poszło trochę szynki, łopatki, boczek (kawałki) i rolada z boczku z farszem z mięska odciętego od szyneczek i łopatek. Boczek był peklowano na sucho, natomiast szyneczki, łopatki i boczek na roladę w zalewie ponad dwutygodniowej. Dzisiaj (po wczorajszym ociekaniu) związałem, "zasiatkowałem" szyneczki i zrolowałem roladki z boczku. Do jutra bedą wisieć i ociekać. Tak wyglądają (przpraszam za jakość zdjęć). http://images45.fotosik.pl/1639/1980411f1b476005m.jpg http://images42.fotosik.pl/668/fb0a2eb381278512m.jpg http://images50.fotosik.pl/1753/e1015907c499fb49m.jpg Wkrótce dalszy ciąg. Jutro od rana wędzę.
  4. Ok - dzięki.
  5. Pekluje szyneczki, łopatki i boczek na rolade. Nie pekluję w/g tabeli - zalewa 8,5 %.
  6. Czyli nie wzmacniać ?
  7. Ale ja mam ok. 5 stopni w lodówce.
  8. A co jesli zrobiłem zalewę np. 10 % na okresloną ilość dni i byłem zmuszony do użycia TYLKO ok. 80 % zalewy. Czy mam dodać do tej zalewy (80% zrobionej, użytej) jakąś ilość peklosoli, bo w/g mnie będzie ona za słaba.
  9. A ile jest podobnych aplikacji o których nie wiemy>
  10. jp1

    Zadymiarskie przygody jp1

    No to odetchnąłem, a juz myślałem, ze będę przez kilka tygodni wcinał mielone (choć je bardzo lubię). A co do boczku mam dość duży cienki (3 - 5 cm) płat i zamierzam coś z niego "stworzyć". Doradżcie co. Czy uwedzic i sparzyć, czy uwedzić i podpiec, czy zasolić i upiec w piekarniku (mówię o roladzie solo lub z farszem). A tak wogóle to jakie najmniejsze grugości mozna wędzić jako płat (nie rolada).
  11. jp1

    Zadymiarskie przygody jp1

    Mam taki "problem". Omyłkowo kupiłem zamiast szynki - łopatkę. Pani w sklepie baaardzo się starała i z kilku kawałów wycięła mi ze srodka kilka ładnych kuleczek. Kupując myslałem, ze to szynka a to łopatka. Przejrzałem forum i niestety nic nie znalazłem na temat wędzonek z łopatki (albo słabo szukałem). Czy ktoś mi powie czy łopatkę można tak "przerobić" jak szynkę ? Jesli tak to czy procedury sa takie same jak w stosunku do szynki ? I jaszcze jedno - poproszę o jakiś sprawdzony przepis na rolowany boczek wedzony i pieczony, solo i z farszem.
  12. Ale Wam zazdroszczę.
  13. jp1

    Za słone wędzonki

    Ja mam to już za sobą (straciłem dziewictwo wędzarnicze). Otrzymałem kilka wspaniałych rad. Na 6 kg mięska zrób zalewę z 3 litrów wody i 24 - 27 dkg peklosoli (zalewa ok. 8,5%). Przetrzymaj w zalewie ok. 10 dni i w pierwszym dniu zrób nastrzyk.
  14. jp1

    Dymogenerator WB

    A gdyby tak skonstruować coś na podobieństwo fajki wodnej ? :lol: Mniemam, że większość wie jak to działa. Przepuścić dym z DG przez "jakąś" ciecz, która zwiąże szkodliwe substancje, taki katalizator spalin.
  15. jp1

    Zadymiarskie przygody jp1

    Planuję w najbliższym czasie znowu coś "odymić". Mam jedno pytanko do ekspertów. Czy robił ktoś z Was lub czy tak można zrobić, żeby mięsko przed włożeniem do zalewy, podzielone na odpowiednie kawałki, związać sznurkiem (ewentualnie włozyć w siatkę) i takie już "gotowe" szyneczki peklować. Czy taka metoda ma jakiś niekorzystny wpływ na końcowy efekt - jeśli nie to czy są jakieś dodatkowe "procedury" przed i w trakcie peklowania.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.