Skocz do zawartości

Amarantus

Użytkownicy
  • Postów

    46
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://pracowniaodlewnicza.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Wieluń

Osiągnięcia Amarantus

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mam pytanie: Dlaczego w przepisach na sery dogrzewane odlewa się serwatkę i zastępuje podgrzaną wodą. Czemu nie podgrzać tej serwatki iwlać ją do skrzepu. Dodam tylko, że z serwatki robię ricottę i jeżeli rozcieńczę ją wodą to chyba ją "sracę".
  2. Pas do ostrzenia musi mieć gładką powierzchnie, lico nie może być popękane. Stary powyginany lub popękany pas nie nadaje się do ostrzenia i nie ma sensu kombinować. Nowy kawałek skóry długi na 40cm i szeroki na 50 kosztuje 17zł bez wysyłki. Skóra z fartucha nadaje się pod warunkiem że jest licowa.
  3. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale każda nowo kupiona alfa 22 czy inny model jest fabrycznie zabezpieczony jakąś powłoką ochronną. Być może jest to ocynk elektrolityczny czy coś innego. Jeżeli pytasz czy ja ją malowałem to odpowiadam, broń BożeJ
  4. Po testach wszystko się poluzowało. Zmieniłem ramę i wysokość tak aby pasowała do mieszarki. Mam teraz napęd do mielenia i mieszania. Prędkość musi taka być bo przy większej napęd nie dał by rady. Wszystko w miarę szybko skręcane i rozkręcane do mycia. http://2.bp.blogspot.com/-l6lWqRaYliE/Ux3Pk-vyiZI/AAAAAAAAAZM/wn05t6Xgd1w/s1600/naped-do-maszynki-do-miesa-12.jpg http://1.bp.blogspot.com/-Ipu4qI_riD4/Ux3Pq1X5wEI/AAAAAAAAAZU/lMovPELr2B0/s1600/naped-do-maszynki-do-miesa-13.jpg http://1.bp.blogspot.com/-oM-TQDNP1i8/Ux3PhN0TEWI/AAAAAAAAAZI/u33iqlwYEIs/s1600/naped-do-maszynki-do-miesa-10.jpg http://3.bp.blogspot.com/-LF5KWwuzDOs/Ux3PboFRxCI/AAAAAAAAAZA/8vGJqocete8/s1600/naped-do-maszynki-do-miesa-11.jpg Włącznik nożny jest z wł. dzwonkowego. Używam takiego do wiertarki stołowej. http://1.bp.blogspot.com/-ZzlUoE87Utw/TyaXiJ28LXI/AAAAAAAAABE/9lyZAgQXUSY/s1600/wlacznik-nozny-wiertarka-dedra.jpg
  5. Wołowinę dotrzymałem do soboty. Co 2 dni wkładałem na 2 godziny do zamrażarki i przewracalem. Ściereczki namoczyłem w occie. Wołowina pachnie pięknie, nabrała ciemniejszego koloru, oprócz miejsc gdzie dotykała brzegów lodówki, czyli ważny jest dostęp powietrza. Następnym razem nie kombinuję tylko po zakupie zostawiam w chłodni na 2 tygodnie, tak się dogadałem z rzeźnikiem. W sobotę pokroiłem około 1 kg na gulasz i po 1,5 godzinie mięso było miękkie.
  6. Nie chciałem żeby mi z lodówki zaczął wylatywać soczek :lol: Dam znać w czwartek co z tego wyszło, tak czy siak następnym razem zostawiam w ubojni na 2 tygodnie, samemu to chyba nie ma co kombinować.
  7. Właśnie przywiozłem tylną ćwiartkę jałówki, mięso szybko rozebrałem, na 2 h do zamrażarki później do lodówki na 5-6 dni, mięso jest luźnie położone da ściereczkach, będę co dziennie przewracał. Rozmawiałem z właścicielem i bardzo dużo mówił o dojrzewaniu. Mięso po uboju wiesza w chłodni, temp 0-2 stopnie, i rzeczywiście jest tam przewiew. W takich warunkach dojrzewa 2 tygodnie, nabiera smaku, zmienia kolor na ciemniejszy, podobnie kości w przekroju ciemnieją. Takie mięso jest idealne na pieczenie, steki do duszenia. Do gotowania na zupy nie ma ponoć znaczenia.
  8. Dzięki Mam do dyspozycji lodówkę, :wink: jak dam na maksa to może 4 stopnie na dole będzie, ale w części środkowej będzie cieplej. Czyli jeden tydzień na początek :smile: I jeszcze jedno pytanie, bo czytałem, że wołowina kulinarna dojrzewa 2-4 tygodnie ale w półtuszach i wisi czyli jest dostęp powietrza, ja nie wsadzę ćwiartki do lodówki, muszę rozebrać. I teraz czy wsadzić do pojemników tak jak do peklowania, czy może do worków próżniowych, albo luzem poukładać na ściereczkach?
  9. W wtorek kupuję ćwiartkę tylnią sztuka ma około 1,5 roku, i tu moje pytanie w jakich warunkach wołowina powinna dojrzewać?
  10. Właśnie skończyła się walka Waszkelisa i Szateckiego, obaj wygrali. Jedynki walczą na długi miecz, puklerz i tarczę.
  11. Amarantus

    Bitwa Narodów 2013

    Witam może trochę spóźnione ale dzisiaj deszcz to zapraszam do kibicowania naszym. Bitwa Narodów czyli walki rycerskie na sportowo. Konkurencje 1-1, 5-5, 21-21 W tym roku w Francji. Cała relacja jest transmitowana na żywo, zapraszam: Bitwa Narodów 2013 na żywo i relacje z 1 - 2 dnia
  12. Wersja napędu ostateczna, Obroty są uzależnione od mocy silnika, profesjonalne wilki przemysłowe 400W mają od 150 do 200 Nm i dobre chłodzenie praca ciągła. Jeżeli przy moim silniku 230V 850W dam 100 obr/min to będę miał 80Nm na sitko 80mm i na silniku po 10 minutach będzie można smażyć jajka. Mam maszynkę ftsm103 sitko 60mm 400W i 80obr/min, po jednokrotnym zmieleniu pręgi 4kg na sitku 3mm jest gorąca. Takie coś mnie nie interesuje. Wiem, że przy 36obr/min szybko nie będzie ale nie robię na akord. Mycie – odkręcam 4 wkręty, jedną śrubkę i gotowe. http://4.bp.blogspot.com/-ybEb0zj_CvQ/UVcZheD5g6I/AAAAAAAAAR8/fpIE--TXUOk/s1600/maszynka-naped-10.jpg
  13. to rozwiązanie jest fatalne... nawet gorsze niż koło pasowe bezpośredni na trzpieniu ślimaka :rolleyes: siły jakie będą działać na tuleję ślimaka są bardzo duże i szybko dojdzie do wytarcia ta przedłużka powinna mieć wałsne łożyskowanie racja przedłużka będzie osadzona na łożysku. po co mi przełożenie? i sprzęgło? biegów nie będę zmieniał :lol: wzór na moment obrotowy 9500* moc w Kw dzielone obroty/min
  14. W ręce wpadła mi przekładnia ślimakowa z silnikiem na 230V, obroty wyjściowe 36/min. Po przeliczeniu daje moment 225 Nm. Na początek dorobiłem tulejkę do maszynki, bo stara wytarła się i mięso zaczynało wylatywać koło rączki. Na tokarce przetoczyłem ślimak i dorobiłem, przedłużkę z zębatką, będzie zdejmowana, kiedy maszynkę będzie trzeba wymyć. Mocowanie z płyty OSB i desek. Jeszcze osłona na łańcuch i wyłącznik. http://1.bp.blogspot.com/-mz4G5zL_eMY/UVReJ_VIvqI/AAAAAAAAARs/vn7PWaiof5Y/s1600/naped-do-maszynki-do-miesa-1.jpg Przy tej maszynce jest problem z osią tulejka - sitko, przesunięcie około 8 mm, Na plastikowej tulejce się dotrze, gorzej trzpień ślimaka. Za długo nie wytrzyma.
  15. Amarantus

    Sery pleśniowe

    Pierwsza sprawa to to co kupiłeś nie nadaje się do niczego, I może być wiele przyczyn. Jeżeli były to liliofizowane szczepy to powinny być przechowywane 0-4 stopnie i nie dłużej jak kilka miesięcy. Dalej to , nie ma sensu cytować kilka stron. Zresztą w wątku jest wszystko opisane. przeczytaj rozdział o serach z porostem Najprościej to zaszczepić mleko w temp 25-30 odrobiną kwaśnej dobrej maślanki lub kefirem i dodać zmiksowany z mlekiem serek pleśniowy np. z turka. Poczekac ale nie kilka minut tylko 30-60 minut i lekko podgrzac i podpuszczka. Dalej to poczytaj:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.