Skocz do zawartości

jayc

Użytkownicy
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    mielec

Osiągnięcia jayc

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jakie to jest mięso wieprzowe tłuste.czy to np tłuste od łopatki czy np. podgardle
  2. jumbo dzis bylo u mnie 19 stopni w dzien-nie wchodzi w gre.zrobilem narazie solanke ok 7% tj dalem 80 gram peklosoli na te 1.2 litra wosy i stoi w tym 4 kilo szyny.a czy to dobrze kto to wie.
  3. witam,mam dwie ładne szynki które ważą 4,3 kg razem ale do pojemnika w którym pekluje wchodzi tylko 1200 ml wody do tych szynek.ile dać peklosoli ?.większy pojemnik nie wejdzie do lodówki ,mam zamiar peklowac 5 dni
  4. paweljack dzieki przeczytalem pw
  5. @redzed pytanie do ciebie i Halusi.Jaka to jest wielkość jelit co są na zdjęciach.Pytam bo nie wiem czy kupić 18-20 czy 20-22.
  6. jayc

    Suche wędliny

    Przeczytałem wszystko i widzę że dalej nie ma jednogłośnego zdania co zrobić żeby szynka była soczysta.chodzi oczywiście o parzenie,tzn czy na początku do wrzątku czy do wody 85.
  7. jayc

    Suche wędliny

    pytanko-czy szynke po wedzeniu gotujemy 15 minut a potem skrecamy temperature i czekamy na te 68 stopni czy robimy w garze 80 stopni,nie gotujemy i czekamy do 68.
  8. boggi tak zrobimy jak mówisz,tylko pasuje książki dokupić żeby robota paliła się w ręcach
  9. oczko jest-nie wiem od czego to zalezy w niektorych miejscach mocniejsze w niektorych slabsze.widze że kolega boggi wie co dobre-pozdrawiam
  10. dokładnie @einshel jest galaretka.Faktycznie mało wody można spokojnie dawać 8 % całości wkładu i wywar z kości byłby tu idealny,tyle że ja nie biłem tylko w sklepie kupiłem mięsiwo.
  11. popelnilem i ja kielbase na samej soli.kupilem 3 kg lopatki i 1kg podgardla.lopatke zmienilem na sitku 8 a podgardle na 2.skladniki: sól warzonka niejodowana-16g/kg pieprz-2g/kg czosnek-glowka na 4kg miesa cukier-lyzka stolowa woda wrzątek-1 szklanka Całość należy dobrze wymieszać.nie wyrabialem zadnego kleju. Wędzenie-1 godzina osuszania,3,5 godziny w 60 stopniach i godzina w 90-100 stopniach.oto efekty
  12. DZIADEK to jest właśnie przepis idealny na wiejska
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.