Skocz do zawartości

ilona2415

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    świętokrzyskie

Osiągnięcia ilona2415

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. witam ser robiłam jak typowy koryciński z tym że po wstępnym odcieknięciu poddałam go prasowaniu (ok 1kg najcięższego obciążenia na 1kg sera) -komuś się wyda że bez sensu , bo po co spłaszczać dziurki które są głównym atutem tego sera. prasowanie w domowej temperaturze, obsychanie a po jakimś tygodniu dojrzewania pokroiłam w kostkę którą obsypałam przyprawami (najpierw koperek a po 12 godzinach słodka papryka, oregano, troszkę chili... więcej grzechów nie pamiętam, za wszystkie nie żałuję) następnie po suchym zapoznaniu się sera z przyprawami i 24 godzinnym leżakowaniu na desce w tem. 16 stopni wrzuciłam wszystko do słoika dodałam kilka zielonych oliwek posiekany ząbek czosnku i zalałam wszystko... olejem słonecznikowym :shock: -a dlaczegoż tak postąpiłaś? a dlatego że oliwy nie lubię. zapewniam Was że ser źle na tym nie wyszedł.
  2. ser dojrzewający w zalewie o stu makach i aromatach... niepowtarzalne
  3. ilona2415

    Ceny mleka

    a ile płacicie za kozie mleko? jest ktoś ze świętokrzyskiego chętny na zakup takowego?
  4. witam jesteście dla mnie mistrzami, prawdziwymi artystami :clap: ja dopiero chłonę wiedzę i zachwycam się procesem przetwórstwa mleka. mam pytanie które dla Was zapewne wyda się głupi ale zaryzykuję licząc na szczerą odpowiedz, zrobiłam ser typu koryciński i w trzecim dniu ciekawość wzięła górę i postanowiła go rozkroić, nie jestem zadowolona z efektu gdyż dziurki są ale nie za licznie. moje pytanie brzmi, czy po wykrojeniu ćwiarki z kręgu przerwałam wszystkie procesy jakie zachodzą w serze i tym samym ser ten nie ma już szansy dojrzewać? Czerpę wiedzę z neta na temat serowarstwa a tu za każdym razem inne sprzeczne informacje i Was chciałabym zapytać: który etap w produkcji sera korycińskigo decyduje o jego dziurkach?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.