Składniki (na mały słoik)sos bbq - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - pół słoiczka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki wody - 2 łyżki octu (najlepiej winnego) - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka soku pomarańczowego - 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego) - 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle) - 1 łyżka oliwy - 1 łyżeczka chilli - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki pieprzu opcjonalnie: - 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca - 100 ml whiskey Sposób przygotowania Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając. Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie aż składniki ładnie się połączą. Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru. Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca (ja je zawsze dodaję), wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Sprawdź czy niczego nie brakuje. Gdy uzyskasz już pożądany smak, pozostaw do wystygnięcia.