Skocz do zawartości

tomibass

Użytkownicy
  • Postów

    968
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O tomibass

  • Urodziny 08.06.1981

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Żary
  • Zainteresowania
    Wszystkiego po trochę ;)

Ostatnie wizyty

1 558 wyświetleń profilu

Osiągnięcia tomibass

  1. Oooo widzę fajny projekt po sąsiedzku Powodzenia
  2. tomibass

    Przywitanie

    Witam wszystkich niewitanych
  3. Zdrowia dla solenizantów reszta się jakoś sama przypałęta
  4. tomibass

    Przywitanie

    Witam wszystkich niewitanych
  5. Przyłączam się do życzeń Przede wszystkim zdrowia
  6. Kwestia smaku. Każdy robi jak mu pasuje
  7. Się rozpisali Z całym szacunkiem dla @DZIADEK, ale z jego tabeli zrezygnowałem już jakiś czas temu Później korzystałem z kalkulatora i wersji "mniej słonej", który nawet obliczał proporcje do ilości podanych dni. @wwmarcus Polędwiczki były peklowane razem ze schabami na mokro wg sposobu @chudziak Czyli 85g peklosoli / 1 litr wody. Później 0,4/0,5 litra solanki / 1 kg mięsa. Całość pozostawiona na 10 dni. "Podpiekam" ją w wędzarni do temp 45*C w środku. Polędwiczka jest trochę bardziej słona, ale cieniutko pokrojona ... rewelka Pozdrawiam Wszystkich
  8. Takie moje okołoświąteczne poczynania😉 W czasie wędzenia tak fatalnej pogody jeszcze nie miałem, ale jak widać poniżej, to całkiem nieźle się wszystko udało zrobić 😊 Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2024 Roku 😊
  9. tomibass

    Przywitanie

    Witam wszystkich nowych użytkowników
  10. Biorę jeden
  11. Już na FB widziałem, ale Świetny ten Mikołaj Wyroby jak zawsze liga
  12. Więc tak. Z dzisiejszego wieczora: Syrop z pigwowca do nalewki się wyciąga Marmolada: Wstawione owoce. Pół godziny od zagotowania. Dodanie cukru i przypraw. Barwa po upływie 1 godziny. Barwa po upływie 2 godziny. Barwa po upływie 3,5 godziny. Napełnione dobrocią słoiki Z 1,65kg owoców wyszło 4 sztuki po 400ml + trochę na teraz Cegła szamotowa tym razem się nie sprawdziła, bo miałem więcej owoców na tej patelni. Smażyłem na największym palniku ustawionym na najmniejszy płomień. Było w sam raz. Godzinę przed końcem dodałem jeszcze około 100g cukru. Jakieś wyjątkowo kwaśne owoce w tym roku
  13. Robiłem też na odwrót, ale ta wodno-cukrowa podchodzi nam bardziej Jeszcze na listę przyszłego jubileuszowego zlotu się nie zapisałem, ale jak jakimś cudem się tam znajdę to obiecuję, że przywiozę do degustacji co nie co W przyszłym roku zrobię ponownie na odwrót (najpierw owoce w alkohol) ... może coś przeoczyłem
  14. Moja ma z 5 lat, jeszcze zostało trochę
  15. Tak, to prawda. Robiąc najpierw syrop i później płucząc resztki owoców pigwowca jest dla mnie wygodniej i smak odpowiedni. Podobnym sposobem robi się nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Baldachy zalewa się syropem i zapachy/smaki przenikają do tego syropu. Zwał jak zwał oba trunki są bardzo smaczne
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.