Na początek, najprostszy w wykonaniu Pasztet Domowy (drobiowy):
Składniki na foremkę 30 cm x 12 cm x 7 cm.
składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 0.5 kg wątróbki-drobiowej
- 2 jajka
- 2 cebule
-odrobina czerwonego wina
- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól, pietruszka, sól, pieprz
- masło do wysmarowania foremki
- bułka tarta
(jeśli ktoś ma ochotę, można dodać ulubione składniki do gotowej masy, orzechy, cząstki jabłek, żurawinę)
Do dużego garnka wrzucić mięso.Posolić,dodać pieprz,ziele i liść laurowy.
Gotować do miękkości.Dokładnie obrać po wystygnięciu.
Bulion przecedzić.
Wątróbkę usmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.Doprawić do smaku.
Podlać czerwonym winem (jak kto lubi). Na koniec dodaję odrobinę natki pietruszki.
Mięso razem z cebulą i wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa (oczka średnie).
Do zmielonego mięsa dodać jajka,ok 2 szklanek bułki tartej,przyprawy.
Podlewać bulionem,żeby masa mięsna nie była za sucha.
http://images65.fotosik.pl/131/3c1364e076ef714dmed.jpg
Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Piec w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny.
Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce. Podawać z żurawiną i chrzanem.
Uwaga. Pasztet uzależnia, taką foremkę zjadam sama w trzy dni.