Skocz do zawartości

domeldoom

Użytkownicy
  • Postów

    82
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Polanka Wielka

Osiągnięcia domeldoom

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Są piekące na zakwasie, taki kupiłem :-)
  2. Cześć, zamówiony silnik 0,75 kW (1 faza). Czy zmienić na 1,1 kW czy 0,75 wystarczy? pozdrawiam, Tomek
  3. Cześć, chętnie kupię napęd do maszynki Alfa 32. Nowy lub używany w bardzo dobry stanie technicznym. pozdrawiam, Tomek
  4. Hej, to oferta ew. sprzedaży? Aktualne? pozdrawiam, Tomek
  5. Cześć, jestem tłuszczożerny i nie zamierzam tego zmieniać. Chce kupić żonie wypiekacz do chleba, ale w sumie nie chce mi się zagłębiać w temat. Macie sprawdzone wypiekacze do chleba? Będę wdzieczny za podpowiedzi. pozdrawiam, Tomek
  6. Cześć, zaciekawiony postem kupiłem Ninja BL642EU - 1500 W, ale mikser, nie malakser. Robiłem wczoraj pasztet słoikowy dla psa - puściłem tryb puree i byłem w lekkim szoku. Ninja zrobiła masakrę wewnątrz, inne miksery jakich próbowałem użyć nawet nie mogły tego uciągnąć. Gładziusieńka masa :-) Masę na pasztet/parówki robicie tylko w malakserze (czy tam tym elemencie do surówek) czy w mikserze też? pozdrawiam, Tomek
  7. domeldoom

    Kuter

    Tak tylko pro-forma pytam: do zmiksowania pasztetu aksamitnego się to nada - tak?
  8. domeldoom

    Ostrzenie noży

    59 złotych jest warte. Masz tam ponad 2 tys. opinii. Nic tylko brać. Chciałem poznać opinie Szanowny Forumowiczów. Bardziej ją cenie niż zwykłych Allegrowiczów
  9. domeldoom

    Ostrzenie noży

    Cześć, jest to coś warte? https://allegro.pl/oferta/anysharp-ostrzalka-editions-black-7799632737 pozdrawiam, Tomek
  10. Ja miksuje w całości i gotuję. Szkoda skórki - cenny błonnik.
  11. Kupiłem z niską gardzielą. Jakoś nie podobała mi się z wysoką. Alfa 32 vs Zelmotor
  12. :-) Czyli z wysoką gardzielą polecasz... Dzięki, miłego weekendu.
  13. Cześć, mam Zelmotora, jestem zadowolony, ale jakoś kusi mnie Alfa. Nie robię sporo wyrobów, ale też nie mało :-) Podpowiedzcie, proszę czy wziąć rozmiar 22 czy 32? pozdrawiam, Tomek
  14. Parzenie - jest to proces obróbki w wodzie lub parze. Pieczenie - proces obróbki gdzie źródłem ciepła jest suche gorące powietrze. Np. tutaj można o tym przeczytać: https://www.spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/sklep-miesny/249/metody-utrwalania-miesa-i-przetworow-miesnych Pieczenie to proces ogrzewania w atmosferze suchego powietrza w temperaturze 160÷180°C. W końcowej fazie pieczenia celowo zwiększa się temperaturę do okło 200°C, aby zrumienić powierzchnię pieczeni i uzyskać intensywniejszy aromat. Myślałem by zamiast grzać szynkowar we wodzie zrobić to w piekarniku ustawionym na 85 - 95 stopni. Do tej pory robiłem w okrągłym szynkowarze mięso we worki i całość właśnie w garnku z wodą. Skoro mięso i tak nie ma kontaktu z wodą to woda robi tylko za nośnik ciepła. Dlaczego nie powietrze - też nie ma kontaktu z mięsem. Ale OK, to będzie pieczenie w niskiej temperaturze pewnie Tak czy inaczej spróbuję bo szkoda grzać cały garnek wody by zatopić w nim foremkę. Przy okazji - dzięki za linka. Miłej niedzieli..
  15. Nie, parzenie. Ustawiłbym 90 - 100 stopni w piekarniku.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.