Skocz do zawartości

pasikonik

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Lublin

Osiągnięcia pasikonik

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Producent jak najbardziej zaleca ten preparat również do dezynfekcji wody, ale warto zasięgnąć też wiedzy z innych źródeł. Myślałem że może ktoś stosuje tego typu preparat. Woda owszem spełnia wymogi dla wody pitnej, ale zastosowanie o które pytam mogłoby przedłużyć trwałość wyrobu.
  2. A może uzyskam informacje czy dwutlenek chloru (np. w postaci produktu ARMEX 2000) można stosować do dezynfekcji wody wykorzystywanej później do nastrzyku mięsa? Czy jest to dozwolone? Związek ten jest degradowalny a więc nie będzie obecny w wyrobie końcowym. Jeśli jest dozwolony to jakie stężenie powinno się zastosować?
  3. To pytanie teoretyczne, niektórym jest potrzebna w życiu i teoria na dany temat, dlatego nie rozumię po co od razu dysusja że coś jest fe.
  4. Już nieważne skąd ta peklosól, mam taką i tyle:) Może źle tłumaczę. Dajmy na to że na 100 kg mięsa idzie 100 l solanki. Mam recepturę solanki do której dodaje się m. in. peklosól. 12,5 kg na 400 l solanki (peklosól 0,5-,6%). Teraz mam peklosól 0,8-0,9% i chcę wiedzieć ile dodać tej peklosoli na tą ilość solanki, tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym.
  5. Czy koszenila E120 i ekstrakt papryki E160c są dozwolone jako dodatki? Do których wyrobów można je stosować? kiełbasy, wędzonki?
  6. A bez dodatku czystej soli? o ile mniej dodać peklosoli o zawartości 0,8-0,9% azotynu gdy wcześniej dawane było 12,5 kg peklosoli na 400l o zawartości 0,5-0,6% azotynu?
  7. Może ktoś mi rozjaśni coś. Peklosól o zawartości 0,5-0,6% azotynu sodu stosujemy 12,5 kg na 400l solanki. A jeśli mamy peklosól o zawartości 0,8-0,9% azotynu to ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki, aby nie przekroczyć dawki 150 mg/kg wyrobu
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.