Skocz do zawartości

Jondek

**VIP-Organizator**
  • Postów

    313
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    https://www.facebook.com/janzbigniew.zielinski/photos

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Złote Kujawy
  • Zainteresowania
    Zainteresowani moimi wyrobami mogą kontaktować się wpisując na Facebooku ,,Jan Zbigniew Zieliński" następnie dzwonić na Messenger

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Jondek

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jondek

    Pomoc dla Kolegi Jondka

    Zainteresowani moimi wyrobami mogą kontaktować się wpisując na Facebooku ,,Jan Zbigniew Zieliński" następnie dzwonić na Messenger
  2. Jondek

    Pomoc dla Kolegi Jondka

    Wejdż na Facebouka i Wpisz Jan Zbigniew Zieliński Zadzwoń na Messengera i powiedz że jesteś z wędlin Pozdrawiam Jondek
  3. Jondek

    Komunikat i prośba

    Dziękuję Serdecznie wszystkim którzy zaangażowali się w udzielenie mi pomocy. JAK ZWYKLE MOŻNA LICZYĆ NA WĘDZARNICZĄ BRAĆ DZIĘKI DZIĘKI JESTEM WZRUSZONY pozdrawiam
  4. Jondek

    Komunikat i prośba

    Karolu serdeczne podziękowania za dobre serce. Chłopak ma na imię Łukasz opowiem mu od kogo ma album. Znając go jestem pewien, ze masz zapewniony miesiąc modlitw do ojca Pio o Twoje zdrowie. Bardzo dziękuję w imieniu Łukasza i swoim
  5. Jondek

    Komunikat i prośba

    Pilnie szukam koszulki, medalika z portretem ojca Pio. Opiekuję się niepełnosprawnym chłopcem który modli się i bardzo kocha ojca Pio.
  6. Jondek

    Pilne

    Szukam posiadacza tokarki do drewna !!!!!!!!
  7. Maciekzbrzegu POdaję Tobie rozpiskę na prostą w wykonaniu smakowitke: SALAMI PAPRYKOWE WĘGIERSKIE na 5 kg surowca. A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 2,5 kg 2. Wołowina kl. I nie peklowana - 1,0 kg 3. Słonina twarda nie solona - 1,5 kg B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy na 1kg surowca a) użyte do peklowania i solenia: 1. peklosól - 0, 022 kg 2. sól kamienna nie jodowana - 0,022kg. 3. kultury starterowe wolno działające - SACCO Lyocarni SHI-59 lub SBM-52. – 0,002 kg. b) dodane w czasie produkcji: 1. Mieszanka przyprawowa - UNISMAK Salami paprykowa Węgierska; 0,020 kg. 2. Papryka ostra- 0,010 kg. II. Materiały pomocnicze: 1. osłonki białkowe Ø 50 – 60 mm. 2. przędza nr 6. C. Postać surowca po obróbce: Wieprzowina kl. I pokrojona w kostkę 3 x 3 cm., Wołowina kl. I zmielona na sitku Ø8, Słonina Twarda pokrojona w kostkę 3 x 3 cm. D. Postać gotowego produktu: Kiełbasa w osłonkach białkowych w odcinkach o długości 40-50 cm. Wydajność – 70 - 80%. SKRÓT INSTRUKCJI: 1. Mrożenie: Wieprzowinę kl. I, oraz Słoninę Twardą pokrojoną w kostkę mrozimy do -2-4ºC. Wołowinę kl. I pokrojona w kostkę chłodzimy do temp. 1-2 ºC. 2. Rozdrabnianie a. zamrożoną Wieprzowinę kl. I mielimy przez sitko 12-18mm, dodajemy odpowiednią część peklosoli, następnie mielimy przez sitko 3mm. I Po zmieleniu wkładamy do zamrażarki, b. schłodzoną Wołowinę kl. I mielimy na sitku 3mm. dodajemy odpowiednią część peklosoli. c. zamrożoną Słoninę Twardą mielimy przez sitko 8mm, dodajemy sól i mielimy przez sitko 3mm, 3. Mieszanie: Do Wieprzowiny kl. I dodajemy Kultury starterowe SHI–59 lub SBM-52 oraz Mieszankę UNISMAK SALAMI PAPRYKOWA Węgierska. Do Słoniny Twardej dodajemy paprykę i mieszamy z Wieprzowiną kl. I następnie dodajemy Wołowinę kl. I Należy pilnować, aby mięso nie osiągnęło temp. większej jak 1÷2ºC. Należy pilnować, aby słonina nie zaczęła się rozsmarowywać w farszu. 4. Napełnianie i wiązanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się bardzo ściśle jelita (dokładnie pozbawione wody) tak, aby kiełbasa była twarda. Wazne: końce jelit wiąże się przędzą dociskając przy tym jeszcze zawartość jelita, z jednej strony pozostawiamy pętelkę do zawieszenia. Kiełbasy nakłuwa się cienką igłą. 5. Osadzanie: Kiełbasy umieszczamy na 48 godz. w zaciemnionym i lekko przewiewnym pomieszczeniu o temp. 24ºC i wilgotności 95-100%. 6. Dojrzewanie i suszenie: Po 48 godz. przeprowadzamy proces fermentacji SALAMI według zamieszczonej tabeli: Okres czasu Temperatura Wilgotność Cyrkulacja powietrza Nawiew świeżego powietrza Wędzenie zimnym dymem 1.Pierwszy 24godz. temp + 25°C wilgotność 100% Pełna srednia/mocna - - 2.Nastepn. 24godz temp + 25°C wilgotność 94 – 96 % srednia/mocna - - 3.Nastepn. 24g + 22°C 90 – 92 % normalna mały - 4.Nastepn. 24g + 20°C 88 – 90 % normalna mały małe 5.Nastepn. 24g + 18°C 86 – 88 % normalna niewielki niewielkie 6.Nastepn. 24g + 18°C 84 – 86 % normalna niewielki niewielkie 7.Nastepn. 24g + 16°C 82 – 84 % normalna normalny normalne 8. Wędzenie: Zimnym dymem (przy słabym ruchu powietrza) przez kilka dni w temp. do 20ºC. W czasie wędzenia należy przekładać kije. 9. Spożycie Po 3 tygodniach suszenia SALAMI PAPRYKOWE WĘGIERSKIE jest gotowe do spożycia. Opracował: Jondek Pilnuj parametrów z tabelki a będzie ok. Bakterie i przyprawy: P.H.U. “UNICO” Import-Export 18-400 Łomża , Al. Piłsudskiego 113 tel. 0048 86 218-93-83 , tel./fax 0048 86 218-12-83 biuro@unico.lomza.pl Jak by co to pytaj na pw. to jeszcze cusik podeślę POWODZENIA
  8. Jeśli potrzebujesz solidną pakowarkę i woreczki do niej to proponuję: http://www.pakmar.com.pl/pl/oferta/maszyny-i-urz%C4%85dzenia-do-pakowania/zgrzewarki-do-folii.html Od kilku lat korzystam z ich worków i jestem b.zadowolony Sympatyczny kontakt PAKMAR – Woreczki moletowane 698-387-221 Anna kowalska
  9. Szczęśliwemu nabywcy życzę sukcesów w produkcji serowarskiej
  10. Sprzęt do produkcji serów. [Dodano: 23 sty 2017 - 19:26] [Dodano: 23 sty 2017 - 19:26] Sprzęt do produkcji serów. W zestawie są: Garnek elektryczny - podwójny kratka do garnka - (parzenie kiełbas /kefir) Formy do seraplasyikowe 4 szt małe 2 szt duże Forma metalowa Wosk Podpuszczka Maselnica Chusty serowarskie kwadrat 2 paczki / rożek 1 paczka Podkładka pod wyciskarkę Kultury bakterii Kubki z dekielkami do twarożków [Dodano: 23 sty 2017 - 19:37] Jeszcze mam do tego sterownik temperatury
  11. Tylko dla tych co kochają .........
  12. Poniewarz muszę zaniechać robienia czegokolwiek z mleka, osobie zainteresowanej odsprzedam cały zestaw do robienia sera masła kefiru itp. Garnek z płaszczem sterowany, formy maselnica foremki. lak no i jeszcze troszku gratów. Zainteresowaną osobę proszę o kontakt osobisty
  13. Samoróbka do wszystkiego : boczek, szynka, mielonka.
  14. MAXELL jak Ty śmiesz krytykować, strofować ,,naukowca”. ,,Naukowiec” to jak sama nazwa wskazuje naumiał się i wszystko wie najlepiej. Wiedza a co za tym idzie wszelkie wypowiedzi ,,Naukowca” są Niepodważalne i ostateczne.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.