
kk82
Użytkownicy-
Postów
65 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Unisław
Osiągnięcia kk82
-
Ja bym wolał jednak beczkę
-
Wymiary paleniska - wysokość przewodu dymnego
kk82 odpowiedział(a) na worm10 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Generalnie przyjmuje się, że powierzchnia paleniska powinna być podobna do powierzchni komory, jeśli wymurujesz z cegły i po zewnętrznym obrysie będziesz miał 78x65, to wewnątrz da jakieś 54x40 - jak na moje klitka o powierzchni ok 40% powierzchni komory - zdecydowanie za mało. Wysokość paleniska to raczej powinna być na poziomie 3/4 szerokości komory, czyli wewnątrz ok 55 cm (50też da radę). Reguły obowiązują takie same zarówno w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim jak i kanałowej. Co do wysokości całej konstrukcji... nie wiem, może jakiś inny jestem, ale jakby nie patrzeć, kanał musi się wznosić w stronę komory i tak naprawdę wędzarnia z paleniskiem pośrednim jest przez to wyższa o te 2 czy 3 cm. Rozrysuj to sobie dokładnie i zobaczysz, że możesz mieć "kibelek", a że z boku dołożysz grill, blat i co tam jeszcze całość powinna być akceptowalna dla Twojej LP -
Wymiary paleniska - wysokość przewodu dymnego
kk82 odpowiedział(a) na worm10 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Worm Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim - pomijając całą dyskusję wyższości jednej nad drugą, czy odwrotnie, pozbędziesz się problemu dotyczącego wysokości paleniska pod grillem, nie mówiąc o tym, że jest to mniej roboty, nie trzeba z rurą kombinować i mniejsze koszty. Grilla postawisz gdzie będziesz chciał i jak będziesz chciał - nie musisz się martwić. Poza tym w trakcie wędzenia, nawet w wędzarni z paleniskiem pośrednim drzwi od paleniska powinny być otwarte (swobodny dostęp powietrza - uniknięcie pirolizy) - może nie na oścież, ale zawsze. W związku z tym ustawienie grilla na palenisku generuje dodatkowy problem - drzwiczki paleniska powinny być na innej ścianie niż ta, do której podchodzisz do grilla - gdybyś podchodził mając palenisko między nogami, jednocześnie grillując i wędząc ugotowałbyś sobie jajka na twardo -
Artykuł: Budowa wędzarni, a mała architektura. Podstawy wędzenia
kk82 odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Witajcie Czekam na wszelkiego rodzaju uwagi - omnibusem nie jestem, ale chcę, aby to opracowanie było obiektywnym kompendium wiedzy z zakresu budowy wędzarni różnego typu połączonym z podstawową wiedzą z zakresu wędzarnictwa. Póki co żaden z rozdziałów nie jest "zamknięty" i oczekuję na konstruktywną krytykę. Rozdziały V-VIII wymagają jeszcze sporego nakładu pracy - na razie tak naprawdę nic w nich nie ma, a to co jest to raczej koncepcja. Zainteresowanych pomocą w ukończeniu materiału proszę również o info na temat proponowanych zmian na PW Pozdrawiam Krzysiek -
Szalejesz Waść, szalejesz perfekcja w każdym calu
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
kk82 odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Jasne, ale do poziomu "stropu", albo raczej "blatu" grilla możesz zbudować wszystko z suporeksu korzystając z artykułu jako podpowiedzi - jak widać można tak zrobić, żeby stropu nie wylewać i zrobić całość "pod siebie", ale myślę że są tam ciekawe rozwiązania, które spokojnie można wykorzystać Myślę, że strop możesz zrobić płaski od wewnątrz - nie trzeba go wylewać, a np. wymurować na metalowych płaskownikach: http://http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1765-wedzarnia-bogdana kilka osób zrobiło tak ze stropem w wędzarni i z tego co piszą - zdaje egzamin, a od zewnątrz wyprofilować tak, żeby Tobie się podobało- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
kk82 odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
W wędzarni najlepiej strop nad paleniskiem wylać, ale na grillu... zależy jakie będzie miał wymiary. Wejdź na stronę: http://www.obud.pl/ogrody,art,8271,ogrody_poradnik,budowa_grilla_z_gazobetonu_cz_1 Może to Ci pomoże i coś Ci przyjdzie do głowy- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
kk82 odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Na moje oko, lepszym rozwiązaniem byłoby postąpić jak w przypadku paleniska wędzarni - wymuruj z cegły, ale postawionej na pion - zużyjesz mniej, okleisz marglem, w środku dasz szamot i będzie to estetyczne i praktyczne. No i na pewno utrzyma strop grilla- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
O tym nie pomyślałem roger :clap: Pozdrawiam
-
Na Twoim miejscu przeniósłbym temat do działu:/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ łatwiej byłoby o odpowiedź. Czy brać się za to?... Hmmm, ja tam widzę jeden mały problem - piec chlebowy tak nisko, a na nim grill - no nie wiem, na moje w trakcie używania pieca chlebowego - z pracy grillowania nici - chyba że lubisz jajka na twardo A tak na poważnie - nie widziałem jeszcze tak nisko usytuowanego pieca, może dla własnej wygody i bezpieczeństwa postaw go obok grilla - miejsce pod grillem i piecem to dodatkowe schowki, a pod blatem roboczym szafka - ja bym raczej tak to widział. Ogólnie fajny projekt, za wędzarnię z bezpośrednim :clap: Pozdrawiam Krzysiek
-
@pinbud Nie obrażaj się. Rozumiem Twoje odczucia, ale niestety pojawia się na Forum wiele powtarzających się pytań, czasami takie same pytania pojawiają się codziennie w różnych wątkach i jak ktoś z Forumowiczów ma gorszy dzień... Jeśli Cię uraziłem - przepraszam... Nie wiem co czytałeś, ale polecam lekturę szczególnie: /topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Niezależnie od typu wędzarni, który chce się postawić, warto zapoznać się z treścią tego opracowania. Ponadto nie zaszkodzi poczytać większej ilości tematów w dziale /forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/. Znajdziesz tam wiele informacji, które odpowiedzą na Twoje pytania, a także spowodują, że postawisz nowe. Rura o fi 30cm jest jak najbardziej ok. Przemyśl dobrze palenisko - jak wielokrotnie powtarzają doświadczeni zadymiacze - wędzenie to sztuka odpowiedniego opalania wędzarni. Jeśli zbudujesz wędzarnię z odpowiednio dużym paleniskiem, bez szamotu i odpowiednio "skonfigurowane" z komorą odejdzie Ci wiele problemów w trakcie całego procesu wędzenia. Mam takie pytanie - napisałeś, że palenisko będziesz miał w ziemi - czy to oznacza, że dojście do paleniska będziesz miał z góry? Dlaczego pytam - ja mam u siebie "kanał" do beczki ok 20cm, ale całość mam w ziemi i dojście do paleniska mam z góry - nie wiem czy ten fakt jest powodem, czy co innego, ale jak mam otwarte dojście do paleniska, to mam cug jak w 10m kominie aż popiół leci na wędzonki. W związku z tym w trakcie wędzenia zamykam dość szczelnie palenisko i muszę bardzo pilnować i regulować temp. rozszczelnianiem pokrywy paleniska. Jest to strasznie irytujące i wymaga poświęcenia znacznej uwagi. Jak tylko będę miał czas - bedę to przerabiał - mam nadzieję że uda mi się przed następnym zadymianiem - chcę zrobić palenisko w ziemi, ale żeby było a'la palenisko bezpośrednie - będzie to rozwiązanie tymczasowe, póki nie postawię "kibelka". Tobie też polecam potrenowanie na beczce - w ten sposób możesz zbudować tymczasową wędzarnię bez używania zaprawy i przekonać się o sesnsowności niektórych rozwiązań - łatwiej później by Ci było produkt końcowy, czyli wędzarnię z prawdziwego zdarzenia zrobić na podstawie wcześniejszych obserwacji unikając w późniejszym czasie ewentualnych modyfikacji. Pozdrawiam Krzysiek
-
@jumbo Złość piękności szkodzi Między Bogiem a prawdą za pewne pytania powinna być przyznawana ksywka "Sid Leniwiec" i choćby człowiek chciał zrozumieć, że niektórzy nie maja czasu na przeglądanie przebogatych zasobów Forum, to jednak wydaje się, że chociaż jakiś minimalny poziom powinien być zachowany....
-
Projekt budowy wędzarni opracowany przez Andyandy'ego
kk82 odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
@Jerchacz Kilka rzeczy na które mogę (potrafię ) jednoznacznie odpowiedzieć: Ad. 2.1 Co do wymiarów... wiem, że w opracowaniu podane są wymiary minimalne, ale moim skromnym zdaniem, nie należy się bezwzględnie do nich stosować. Budując taką małą komorę może (co jest wysoce prawdopodobne) nastąpić sytuacja, że będzie ona po jakimś czasie zbyt mała w stosunku do potrzeb, dlatego sugeruję zwiększenie komory/paleniska do wymiarów wewnętrznych na poziomie 60-65cm. Dodatkowym atutem powiększenia komory jest fakt, iż przy większej komorze łatwiej kontrolować temperaturę wędzenia. Ad. 2.1 Wysokość paleniska, to jego wymiar wewnętrzny i w wypadku, gdybyś jednak zdecydował się na palenisko o szer. wew. 50cm, byłoby to teoretycznie 37,5cm - wysokość od podłogi po strop, ale zawsze tą 1 warstwę cegieł można dołożyć - również usprawnia wędzarnię pod względem stabilizowania i kontrolowania temperatury. Ad. 3.1 Oczywiście nikt nie zabroni Ci zrobić tego w ten sposób, ale chyba łatwiej po prostu zaszalować strop pozostawiając otwór dymowy i go zalać bezpośrednio nad paleniskiem - jest to praktykowane w większości tego rodzaju konstrukcjach Ad. 3.2 Kanał dymowy niezależnie od rozmiarów wędzarni powinien mieć minimum 20cm średnicy, aczkolwiek jego kształt nie jest istotny (może być np. kwadrat o boku min. 20cm) Na koniec dobra rada, jak zauważyłeś, temat w którym piszesz to ogólne opracowanie dotyczące budowy wędzarni z paleniskiem bezpośrednim i dobrze by było gdyby pozostał w miarę krótki i nie odstraszał swoją rozciągłością nowych adeptów szlachetnej sztuki wędzenia, stąd prośba żebyś założył własny temat dotyczący budowy wędzarni. Tobie będzie wówczas łatwiej odnaleźć stosowne informacje, a innym nowym czytelnikom i użytkownikom Forum zaoszczędzi czytania Przed przystąpieniem do prac budowlanych przejrzyj również kilka chociaż tematów, w których są relacje z budowy takich obiektów, na pewno znajdziesz tam odpowiedzi na część swoich pytań i zapewne pojawią się nowe Pozdrawiam Krzysiek -
Napisałeś: 3 - W dachu wstawię komin tak jak był a ponad to zrobię z jednej strony 5 otworów o średnicy między 6 - 8 mm a z drugiej 8 o tej samej średnicy na zasuwanie takie jak na zdjęciu poniżej tylko że będą one usytuowane na daszku. Na moje oko powinno być 60-80mm (lub 6-8cm) Szczegół, ale ważny Pozdrawiam
-
Ehhh... niewierni... Przyjacielu drogi, poczytaj najpierw trochę na Forum w dziale nt. Budowy i obsługi wędzarni, a przekonasz się, że można wiele ciekawych informacji tam znaleźć, np. dotyczących szamotu... Szamot możesz zastosować jak byś chciał zrobić piec np. chlebowy, ale do wędzarni - nawet o tym nie myśl, chyba, że nadal chcesz czuć kwaśny i gorzki smak - to jest coś jak "kwaśny deszcz" - związki wydzielające się w trakcie spalania drewna, szczególnie w zbyt wysokich temperaturach + woda = kwasy i inne świństwa wysoce niepożądane. Problemem u Ciebie jest zapewne rura pomiędzy paleniskiem a komorą o zbyt małej średnicy, a blacha na dnie komory (mimo otworów) dodatkowo znacząco ogranicza swobodny przepływ powietrza. Możesz próbować wymuszać obieg gazów, ale efekt będzie raczej mizerny przy tej konstrukcji, dlatego masz 2 wyjścia moim zdaniem - wymienić rurę na taką o przekroju min. 200mm lub pozbyć się rury, wyciąć w stropie dziurę i zrobić z wędzarni taką z paleniskiem bezpośrednim, jak moi szanowni przedmówcy juz Ci z resztą radzili. Zdaję sobie sprawę, że takie rozwiązanie problemu wiąże się ze sporą ilością pracy i jakichś nakładów, ale lepsze to niż produkowanie niezjadliwych wyrobów i bezowocne poszukiwanie problemu gdzie indziej. Możesz popróbować bez kolana, ale szczerze... nie wróżę sukcesów, są niestety (albo i stety) pewne standardy/wytyczne do których należy się zastosować dla pełnej satysfakcji produkującego i konsumujących Pamiętaj - do 40% służy kieliszek lub większe naczynie, a przez słomkę to się ewentualnie pifko pije Pozdrawiam i życzę powodzenia Krzysiek PS. Potraktuj moją wypowiedź pół żartem pół serio, rady są serio Wiem, że każdy ma w sobie nutkę odkrywcy i nikt nie lubi pracochłonnych przeróbek, ale nie ma sensu kombinować "po swojemu" bo straci się czas i pieniądze. Drzwi są otwarte, nie musisz ich wyważać