Skocz do zawartości

bojer1

Użytkownicy
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gdańsk

Ostatnie wizyty

257 wyświetleń profilu

Osiągnięcia bojer1

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nadziewarka do lisieckiej , szynkowel , krakowskiej ....
  2. http://ogarnieci.pl/10747,Kosiarki-spalinowe.html Może ranking kosiarek spalinowych , też się komuś przyda .
  3. http://ogarnieci.pl/10746,Kosiarki-elektryczne.html Zobacz ranking kosiarek i coś wybierz .Powinna mieć w miarę mocny silnik , żeby nie stawała przy koszeniu wyższej trawy i szerokość koszenia z 40cm.
  4. I sam odpowiedziałeś sobie. Piszesz stabilność, ja czytam bezwładność cieplna. to oznacza brak kontroli nad paleniskiem i wymaga lepszego nadzoru. Cegły nie mają się nagrzewać w palenisku więc każda się nadaje. Palenisko musi natychmiast reagować temperaturą , a jeżeli nie reaguje nie posiadasz kontroli i trudno ocenić temperaturę spalania. Parametry cegły czerwonej i szamotu są zbliżone pod względem trwałości i odporności na temperaturę. Masa, gęstość cegły szamotowej powoduje bezwładność i to jest podstawowy problem. To o bezwładności cieplnej , proszę teraz napisać coś o sprawności cieplnej .
  5. - palenisko. Często padało pytanie, z szamotką czy bez. Szamotka ma dwa zadania, chroni przed ogniem czy temperaturą cegłę dziurawkę ( nie wiem jak by się ona zachowywała w bezpośrednim zetknięciem z ogniem czy temperaturą rzędu 600°C i wolałem nie sprawdzać) i zbrojenie stropu paleniska (rozszerzalność). Po drugie akumuluje ciepło. To ostatnie dla niektórych jest niedopuszczalne i dyskwalifikuje wędzarnię. Mój tok rozumowania był taki: w największym skrócie proces wędzenia to temperatura i dym. W tego typu wędzarni jak moja, źródłem temperatury jest żar. A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna. Nigdy nie zdarzyło się tak żeby tego ciepła było za dużo i były kłopoty z utrzymaniem właściwej temperatury wędzenia (chyba, że w palenisku jest zbyt dużo żaru). Ortodoksyjnych przeciwników szamotki zmartwię- to działa. Tak jak pisałem we wcześniejszym artykule, do wmurowania szamotki używałem gotowej zduńskiej zaprawy szamotowej. Nie dodawałem do niej żadnych dodatków. Pozdrawiam W.Minora .
  6. Niestety nie robiłem zdjęć podczas budowy .Palenisko mam wyłożone szamotem i bardzo dobrze .Proszę robić według projektu W. Minora i przeczytać ,,od projektu , do wędzonek - czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię -suplement .
  7. Komin 200mm nierdzewna ,z paleniska do wędzarni 200mm czarna .Jedną i drugą + kolanko nastawne czarne 200mm ,można kupić w Castoramie.
  8. Z desek podłogowych.
  9. A ja mam tak
  10. Karta_Produktu_ BIOWIN_319901.pdfZestaw do peklowania
  11. bojer1

    Dowcipy

  12. img013.pdfJak się nadaje do kiszonek , to do peklowania pewnie też .
  13. Jak na forum jest wszystko , to po co Kursy w Łazach ? Wystarczy czytać,czytać i jeszcze raz czytać .
  14. Dziwny jest sposób peklowania szynki - na sucho zanurzając w solance.
  15. . Dziwne trochę .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.