Skocz do zawartości

Smrek

Użytkownicy
  • Postów

    36
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • gadu-gadu
    13652545

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zakopane
  • Zainteresowania
    Obróbka wideo, fotografia no i wędliny domowe:)

Ostatnie wizyty

155 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Smrek

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Tylko jaka jest poprawna? Czytałem tu na forum i jest kilka sposobów, każdy inny. Różne temperatury, różne czasy...
  2. Ryby jak zawsze suchutkie. Suszę pustą wędzarnie przez ok 1 godzinę. Później wkładam ryby i też przy pełnym przepływie powietrza suszę i wygrzewam ryby. po ok 1 godziny zamykam wędzarnię, uchylając delikatnie klapę w kominie. Ale faktycznie, jest to mały otwór i dym zostaje w wędzarni. Wędzę w temperaturze ok 55 stopni a pod koniec z 30 min w 60 65 stopni. Przy wędlinach wychodzi ok, a z rybami powstał problem.
  3. Cześć. Pojawił mi się problem. Od kilku lat wędzę, wędliny, pstrągi, ser. Zawsze wszystko było ok. Ale pojawił się problem przy wędzeniu pstrągów. Ostatnie dwa wędzenia, pstrągi wyszły lekko kwaśnawe. Pekluje tak samo jak zawsze, na 1kg - 1 l wody i 90 gramów soli, pekluje w temperaturze ok 10 stopni przez 12 - 14 godzin. Wędzenie ok 4 godzin olszyną i ostatnie 40 min jałowiec. Czy jałowiec może mieć wpływ? Jest już trochę stary w worku foliowym. Proszę o porady. Pozdrawiam
  4. Czytałem to zanim napisałem, czy to jest Voltcraft MS-575?
  5. Jest jeszcze model ThermoPro TP-20 https://pl.aliexpress.com/item/ThermoPro-TP-20-300-Wireless-Remote-Digital-BBQ-Oven-Thermometer-Timer-Home-Use-With-Stainless-Steel/32774357973.html?spm=a2g17.search0104.3.41.YY4Lqf&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10065_10151_10344_10068_10345_10342_10343_10340_10341_10171_10541_10562_10084_10083_10304_10307_10301_10060_10155_10154_10539_10312_10059_10313_10314_10534_10533_100031_10103_10073_10594_10557_10596_10595_10142_10107-normal#cfs,searchweb201603_14,ppcSwitch_2&btsid=209e00b7-eea1-46a1-ac75-f250773ec987&algo_expid=deba1ec7-90c0-40b0-b6e9-3eb00060e5e5-5&algo_pvid=deba1ec7-90c0-40b0-b6e9-3eb00060e5e5&rmStoreLevelAB=0 Chyba że kupić : http://allegro.pl/termometr-kuchenny-bezprzewodowy-z-sonda-tfa-i6738806976.html
  6. Witam serdecznie. Szukam termometru bezprzewodowego do wędzarni. Zależy mi na tym, bym spokojnie mógł go położyć na parapecie w domu i łapał sygnał z odległości ok 30 m, Zastanawiam się nad: https://pl.aliexpress.com/item/ThermoPro-TP-08-Remote-Wireless-Food-Kitchen-Thermometer-Dual-Probe-Remote-BBQ-Smoker-Grill-Oven-Meat/32621752873.html?spm=a2g17.search0104.3.1.D3aStA&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10065_10151_10068_5400011_5430020_5410020_10304_10307_10301_10137_10060_10155_10154_10333_5370011_10056_10334_10335_10055_10054_10059_10332_100031_10099_10103_10102_10052_10053_10107_10050_10142_10051_10171_10326_10084_10083_10080_5390017_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10312_10313_10314_10315_10078_10079_10073_5420011,searchweb201603_15,ppcSwitch_5&btsid=4bfccf03-3fb5-4e47-9232-efce29049620&algo_expid=28156133-c2d8-4f17-910a-1737f39eed25-0&algo_pvid=28156133-c2d8-4f17-910a-1737f39eed25&transAbTest=ae803_3 Czy ktoś ma ten termometr i może podzielić się opinią?
  7. Witam Kilka dni temu uruchomiłem moja wędzarnię. Teraz zaczynam przymierzać się do pierwszych wyrobów. Czytałem przepisy na wyroby ale również na sposób obróbki. Większość osób po wędzeniu parzy wyroby. Ale jest grupa osób która jest przeciwna parzeniu, ponoć po parzeniu wyroby tracą specyficzny aromat wędzenia. Co daje parzenie ? Czy jest konieczne?
  8. Ok, dzwoniłem do fim o 100 km od mnie i zgadza się sa takei ceny. A w Zakopanem.... (( Ale przed chwilą dzwoniłem i coś chyba załatwię dużo taniej:) Muszę w poniedziałem podjechac do gościa.
  9. Miało być grubośc 0,5 mm Mam pytanie. Czy palenisko jest odzielone od komory wędzaeniczej stropem betonowym? Tak. Zdjęcia post 31 /topic/11603-projekt-w%C4%99dzarnia-grill-piec-chlebowy/page-2
  10. no nie 400 0,5 m 109 zł http://allegro.pl/blacha-nierdzewna-arkusz-2000x1000-0-5mm-promocja-i5758985559.html Chciałem dać czarną ale... w Zakopanem za czarną chca tyle co za nierdzewke z all... Ktoś może ma napiary gdzie można kupić z wysyłką czarną?
  11. Witam serdecznie. Czy blacha H17 1.4016 nadaje się do wybicia wewnątrz wędzarni z paleniskiem bezpośrednim ?
  12. No włąśnie a umnie albo leje albo sypie, a nie che wędzenie rozpoczynać od jazd odśnieżarką Co do altanki to koncepce zmieniają się, ale jak coś się pojawi to dam znać.
  13. No no pięknie:) Ja dziś własnie po zlewie doszedłem do wniosku, że chyba jednak zrobięaltankę. Zeby nie robić komina z tył wyprowadzę kanał odprowadzający dym jak na zdjęciu w poście 1
  14. Witam serdecznie. Jestem w trakcie budowy wędzarni i musze się zdecydować czy robić ją z kominem czy uchylnym daszkiem+otwory. Chciałem zrobic zadaszenie nad wędzarnią połączoną z grilem. Z tego co czytałem na forum lepsze jest wykonanie uchylnego daszku + otwory. Czy wystarczą same otwory bez uchylnego daszku ? Może wtedy zastosować podobne rozwiązanie jak na zdjęciu: Jeśli komin to jaki ? Myślałem o średnicy ok 200 mm, taką średnicę rury mam też nad paleniskiem: Jakie są wady komina?
  15. Witam po krótkiej przerwie. Zrezygnowałem z drewnianej altanki. Siedzieć będziemy na tarasie, więc altanka to dodatkowe koszty. Poza tym, słusznie doradzono, że siedząc w altance będzei czuć wędzarnie. Jedni to lubią inni nie. Więc zrobie tylko małe zadaszenie nad wędzarnią by na nią nie padało. Grzegorz1970 - /topic/11151-grilo-wedzarnia-z-piecem-grzegorza/?do=findComment&comment=406572 Coś pięknego:) 1. Zastanawiam się nad tym piecem do chleba. I tu prośba do tych co go mają. Czy trudno opanować technologie nagrzewania/pieczenia ? Może z niego zrezygnować? 2. Raczej polecana jest komora z drewna niż murowana. Więc może oddzielić wędzarnie od grila z piecem ? Dalej szukam na formum projektów i prosze o wskazówki. Może iść w tym kierunku? http://images49.fotosik.pl/1704/db7ffc17f90746d3med.jpg /topic/9458-budow%C4%99-drewnianej-w%C4%99dzarni-z-paleniskiem-bezpo%C5%9Brednim-czas-zacz%C4%85%C4%87/page-11 Jeszcze jedno, zastanawiam się jakie palenisko. Bezpośrednie czy z osobne z rurą?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.