Skocz do zawartości

Mariusz Piotr Rafalski

Użytkownicy
  • Postów

    17
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Mariusz Piotr Rafalski

  • Urodziny 24.03.1976

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Fotografia, wędkowanie, gołe baby

Osiągnięcia Mariusz Piotr Rafalski

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. W kolejnym mailu Biowin stwierdził, że jelita są zamawiane od producenta, a producent jest polski. To samo mi napisali na FB. Zapewne polska jest tylko ta firma kalibrująca....
  2. Cześć, krótka historia moich kontaktów z firmą Biowin w sprawie jelit wieprzowych sprzedawanych z opakowaniach Made in Poland. Czytałem, że większość oferowanych na polskim rynku jelit pochodzi z Chin, więc zapytałem via e-mail firmę Biowin o producenta. Otrzymałem informację, że "dostawcą" jest firma polska. Uznałem, że producent a dostawca to nie to samo, więc ponowiłem pytanie i otrzymałem taką oto odpowiedź: "Nie udzielamy informacji o producentach" a w następnym mailu "Polityka firmy nie pozwala nam ujawniać danych producenta" (nie pytałem o dane producenta, lecz o kraj pochodzenia producenta).
  3. Jest przecież termostat. Temperatura nie skoczy powyżej tego, co ustawisz pokrętłem. Ja ustawiam około połowy skali i nie przekracza 50-55*C. Jedyna opcja żeby skoczyła to zapłon trocin - jeżeli są zbyt suche, a palenisko jest otwarte (ja przy takich warunkach jak wczoraj całkowicie zamykam pokrywę i odrobinę zwilżam trociny). Wówczas, przy zapłonie i braku szybkiej reakcji, może podskoczyć do 100-110*C.
  4. Thermowind jest izolowany, korkiem. Bardzo dobrze trzyma temperaturę, nawet przy mrozach. Teraz grzałka włącza się od czasu do czasu. Jestem na 99% pewny, że temperatura nie skoczyła powyżej 60*C. Wędzarnia stoi tak, że termometr widać przez okno balkonowe. Jeżeli Cię nie przekonałem, trudno:-( Chodzi Ci, czy od wewnętrznej czy zewnętrznej kija? Bez znaczenia. W Theromowind są dwa "piętra" wędzenia. Dobrze uwędziły się kawałki wiszące na pierwszym, dalej od drzwi. Przy drzwiach na pierwszym piętrze i całe drugie piętro uwędziło się słabo - niektóre kawałki były uwędzone na końcach, na środku pozostały blade. Zastanawiam się, czy to nie jest jednak kwestia cyrkulacji dymu w komorze pod wpływem silnego wiatru.
  5. 5,5 kg wsadu, wędzarnia przyjmuje więcej. Temperatura nie skoczyła mi ponad 60 *C, bo pilnowałem cały czas. Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykały, będę je też obracał. Co ciekawe - po tym wędziłem polędwicę oraz udziec indyka - wyszło idealnie.
  6. Zacznę od tego, że w Thermowind - w standardzie - nie ma klasycznych drewnianych kijów, a są stalowe "pręty" o przekroju trójkąta (zagięta blacha). Zdjęcie załączam.
  7. Osuszałem około 30-40 minut w 40-50*C Robiłem wojskową wg. Twojego przepisu
  8. Cześć, mam problem z wędzeniem kiełbasy w wędzarni Thermowind (elektryczna), dziś już mi ręce opadły i raczej nie poradzę sobie z tym problemem sam. W czym problem? Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone. Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej. Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny). Ogólnie: nie dopuszczam do zapłonu trocin, wędzę 2-3h w temp. maks 60*C, kręcę kijami, zwiększam/zmniejszam przepływ dymu.... Problem powtórzył się drugi raz, poprzednim razem było tylko troszkę lepiej (wtedy też solidnie wiało). Dodam, że inne wędzonki (szynki, polędwice, grube kiełbasy w batonach wychodzą idealnie). Jakieś pomysły? Pozdrawiam, Mariusz
  9. Koledzy, ja prawdopodobnie do Was dołączę. Niestety "na dziś" nie jestem w stanie zadeklarować się na 100%. Jaki jest ostateczny termin zamykania listy? (gdyby kurs miał się nie odbyć z powodu zbyt małej liczby chętnych)
  10. Mamusia nie jest taka zła:) Pomaga przy dzieciach, robi zakupy, czasem coś posprząta.... U mnie z dymieniem nie powinno być problemu. Najbliższy blok ma 4 piętra, a wieczorami na 10 wiatr hula aż miło. A jak się trafi upierdliwiec to oświadczę, że palę wieczorami sziszę na balkonie:-)
  11. Ja mieszkam na 2, ale teściowa w tym samym bloku na 10. Zrobiłem dodatkowy kominek z rury kanalizacyjnej, wyprowadziłem ponad poziom dachu...i jedziemy z koksem:) Nikt nie zauwazy, bo bloki dookoła są niskie.
  12. Claudia, proponuję zakup własnej wędzarni. Najlepiej (najłatwiejszej w obsłudzi i mobilnej) elektrycznej na zrębki. Będziesz niezależna, a zależność od innych mocno komplikuje nasze hobby:) Ja mam chytry plan przeniesienia wędzarki z działki, na balkon:)
  13. Witam, czy jest możliwość wzięcia udziału w szkoleniu, ale w opcji bez noclegu i wyżywienia? Interesuje mnie konkretnie 14-16 listopada 2014. Pozdrawiam, Mariusz
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.