Skocz do zawartości

Adam74

Użytkownicy
  • Postów

    147
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Śląsk

Osiągnięcia Adam74

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Termometru nie dawaj na stałe, kup sobie wolnostojący. Pzdr Adam74
  2. Będę wdzięczny jak znajdziesz chwilę i napiszesz kilka podstawowych zasad co i jak. Nie ma jednej recepty na dobra ziemiankę, za dużo jest zmiennych. Ta sama ziemianka wybudowana np. na północnym stoku w górala gorzej będzie funkcjonowała u jego sąsiada, który mieszka od strony południowej a postawił taka samą. Moim zdaniem fundamentalna sprawa to posadowienia ziemianki na działce. Musi być w miejscu ocienionym, drzwi skierowane najlepiej na północ ewentualnie na wschód. Głębokość (najważniejszy parametr) podłogi to najlepiej 2,5m, jest wówczas szansa, że nie będzie wystawała z ziemi. Niestety nie zawsze się da spełnić te wymogi (wody gruntowe, brak miejsca). Trzeba wówczas iść wyżej i ratować się styropianem aby ograniczyć transport ciepła. Efekty mogą być wówczas różne.
  3. To masz podobne warunki co i u mnie. Ziemiankę skończyłem w grudniu 2016. Teraz mam w niej tez około 17 stopni, co mnie nie satysfakcjonuje. Mam jeszcze nadzieję, że poprawa przyjdzie jak na górce będzie jakaś stała roślinność (teraz przez większa cześć roku nic na niej nie rosło i była mocno nasloneczniona). Muszę tez osłonić ścianę południową i dach przedsionka, które pewnie pompują do ziemianki spore ilości ciepła (ściana 6m2 i 3 m2 dachu). Drzwi do przedsionka niestety mam na południe i to też nie jest dobre.
  4. Piękne wnętrze. Kiedy ziemianka powstała ?
  5. To nad piecem chlebowym będzie przebiegać rura czy kanał? Pozdrawiam Adam74
  6. O murowaniu szamotu możesz też poczytać tu Www.betonyogniowe.pl Nie potrafię sobie wyobrazić rury dymowej przechodzącej przez piec chlebowy. Ale może źle rozumiem Twoją koncepcję. Obrazki z painta dodajesz tak jak każde inne. pozdrawiam Adam74
  7. 1. Zrób rysunek tego co chcesz uzyskać. Z samego opisu trzeba się mocno wysilić aby wyobrazić sobie budowle , która chcesz postawić. 2. Zaprawą, która muruje się cegły. 3. Górkalem. 4. Zrób rysunek Czy ten sztukowany fundament jest jakoś spięty z tarasem za pomocą zbrojenia ? Piec chlebowy na poziomie paleniska jest niepraktyczny. Jak będziesz sprawdzał wyroby? Jak przeciągniesz rurę dymową przez ten piec z paleniska bezpośredniego do pośredniego? Pozdrawiam Adam74
  8. Z samą solą.
  9. Czy zmielone i wymieszane z przyprawami i solą mięso może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12 jak jest w przepisie Szczepana ? Pozdrawia Adam74
  10. No to po co w ogóle kłaść tą folię? A skąd taka pewność na tą trwałość? - Ja przy budowie domu, gdy zapytałem swojego kierownika ile razy smarować dysperbitem usłyszałem: Aż bloczki przestaną wpijać. W moim przypadku było to po 3 warstwach i 4 już tak "od siebie" Folia - poprzeciera się z biegiem czasu czy nie, to w każdym przypadku część wody opadowej się po niej ześlizgnie poza obręb budowli. Dzięki temu dysperbit nie będzie poddawany takiemu naporowi wody, jakiemu by był, gdyby foli nie było. Folię i tak trzeba zakupić aby okrywać budowlę w trakcie murowania, potem można więc ją w taki sposób zagospodarować. Nie zmienia to faktu, że główny nacisk w temacie hydroizolacji należy położyć na szczelne pokrycie dysperbitem. pozdrawiam Adam74
  11. Ale miej świadomość, że te pozycje to odpowiednio 18% i 8% kosztów materiałowych
  12. Alarm na termometrze miałem ustawiony na 45 stopni. Kilka razy się załączył ale na pewno temperatura długotrwale nie wzrosła powyżej 50 stopni. Mogłem też nadmiernie wysuszyć schab przy otwartych drzwiach wędzarni. Był suchy ale wisiał dalej z szynkami. Wprowadzę korekty przy kolejnym wędzeniu. Dzięki za wszelkie uwagi. pozdrawiam Adam74
  13. Nie wiem jak wyglądała w przekroju ani jak smakowała. To był schabik kolegi, nie zdążyłem sprawdzić Nurtuje mnie tylko jego wygląd.
  14. ok 360 bloczków i 480 cegieł
  15. A ja nie. Po to tutaj jesteśmy, aby podpowiedzieć forumowiczom jak zrobić najlepszy produkt. Mam nadzieję, że autor się nie obrazi. Obrażę się, jeśli kolejny schab wyjdzie mi tak samo. Bo to będzie oznaczać, że mi nie pomogliście A tak na poważnie to znalazłem w Akademii Dziadka fragment o parzeniu schabu: parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min i to jest chyba sedno sprawy. Sprawdzę w praktyce niebawem. pozdrawiam Adam74
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.