Skocz do zawartości

krzysiekwawa

Użytkownicy
  • Postów

    55
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia krzysiekwawa

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jak to mówią, odgrzewany kotlet jest najlepszy Mi kiełbasa traci ok 40% (chycowana, jak i parzona), reszta wyrobów boczek, polędwiczki, schab, baleron 20%-30%. To normalne?
  2. Zgadza się. Myślałem, że iglastych nie daje do środka. Dzięki Panowie.
  3. Zostało mi desek boazeryjnych, suszone kiedyś, a i swoje odleżały. Świerkowe. Szczlina będzie, jak je schowam pomiędzy pionowe kantówki, to, 3cm, a jak bym je nabił na nie, to 6cm.
  4. Z zewnątrz mam deskę 2-3 cm, bo to imitacja półbala. Myslisz, że wystarczy? Komora ma 1×1×2m. W środku chcę dać olszynę, tylko nigdzie nie mogę dostać na pióro.
  5. Nie zakładając nowego tematu, chcialbym zapytać jaką wełnę użyć do ocieplenia. Jedni piszę że zwykłą, inni kominową. Sam już nie wiem. Druga sprawa, to wykończyć blachą czy deskami. Dodam, że buduję wedzarnię z paleniskiem pod komorą, z wylanym stropem, to a propo pytania o wykończenie w środku.
  6. A to niby chwalą że wodoodporne. [Dodano: 27 wrz 2019 - 22:10] To ja pomyliłem nazwy, chodzi o sklejkę
  7. Koledzy, jestem na etapie budowy wędzarni. Czy na dach można dać np. Deski (płyta OSB)+gont lub blachodachówkę. Co lepsze? Dodam że dach będzie podbity od środka, tak aby dym nie dostawał się do niego.
  8. To wiem, natomiast w chłodziarni mam 8 stopni, na dworze jest ich 25. Jaki czas przewidzieć na ociekanie i za razem wyrównanie temperatury aby nic z mięsem się nie stało? W zimę robię tak. Na noc rozwieszam w garażu, później do pomieszczenia ogrzewanego na ok 1 godzinę i hop do wędzarni. Nigdy nic nie skisło nie zepsuło się.
  9. No, tutaj się z kolegą nie zgodzę. Skoro ociekanie ma trwać do następnego dnia, to w temp. powyżej 20st. mięso zacznie się kwasić. Osobiście odradzam. Ponieważ nie jestem technologiem proszę kol. kol. Dziadka lub Bagno o ustosunkowanie się :idea:No ale doświadczeni piszą tak. [Dodano: 30 mar 2018 - 21:42] Chodzi o wyrównanie przynajmniej tak w miarę temperatury. Kiedy mięso się kwasi?
  10. Temat trochę odbiegł, Może i dla początkujących, tyle że ja piszę o min 40szt. wędlin. Gdyby chodziło o kilka sztuk, to naprawdę problemu nie ma. Może pewne podsumowanie. Wnioskuje, że najlepiej by było po ociekaniu w lodówce (będzie z termoobiegiem), kije do domu, kilka godzin na wyrównanie temp i do wędzarni. Wesołych Świąt
  11. Chłodnie dają max 8 stopni. Temperaturę zwiększę na osuszaniu w wędzarni. Trzeba jakiś pośrednie rozwiązanie znaleźć
  12. Miro, z jednej strony masz rację, ale wydaje mi się, że obsuszanie ręcznikami+chłodnia sprawdzi się. Nie mam miejsca w garażu na dodatkowe budowle, które po ociekaniu i tak zostaną, przecież nie będę rozbierał i składał Ale dzięki za pomysł
  13. Dziękuję za poradę. Czasem zaglądam na forum szukając inspiracji. Moi klienci są zadowoleni Do tej pory tylko późną jesienią, zimą i wiosną wędziłem. Mam duże zainteresowanie, także cały rok będę wędzić.
  14. Ręczniki mam z pracy, akurat w pracy dostawca przywozi-bezpyłowe
  15. Z tym to proble, bo nie mam klimatyzatora. Zawsze jakiś pomysł, w sumie jest to jedno z lepszych rozwiązań
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.