Skocz do zawartości

Hajtaler

Użytkownicy
  • Postów

    33
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Osięciny

Osiągnięcia Hajtaler

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. Mam pytanie - jak peklowac całą szynkę (z kością i golonką) jeżeli chcę ją peklowac 6 dni? Nastrzyk tak jak w poście#1 15% a zalewa właściwa z tabeli?(korzystam z tabeli Dziadka zmodyfikowanej) Czy inaczej?
  2. Hajtaler

    KIEŁBASA CHŁOPSKA

    Że według kolegi można pominąć ponowne mieszanie po wyjęciu z lodówki ".Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste" Oczywiście przypadkiem pominąłem tę czynność ale to drugie mieszanie nasuwa się samo bo po wyjęciu po 12 godz bym w takim stanie nie nadziewał farszu. Ja chyba nawet dodałem trochę wody jeszcze. Główny problem w tym przepisie to chyba czy dawać peklosól czy samą sól. Niektórzy mówią że to przepis na samą sól jednak w pierwszym poście jest sól/peklosól i wydaje mi się że z tego te wszystkie pytania i problemy. Tak jak mówię - ja dałem soli 70% a te 30% peklosoli to niewiele aby mogło zaszkodzić. Moim zdaniem też jest to bardzo prosty przepis jednak 50 stron tematu mówi że jaednak nie do końca i nie dla wszystkich...
  3. Hajtaler

    KIEŁBASA CHŁOPSKA

    Zrób tak jak w poście #1 tzn: -mielenie -przyprawy do wody (sól/peklosól ja dałem w proporcji 70/30) -mieszanie -na 12h do lodówki -nabijanie + 2 godz osadzanie -osuszanie i wędzenie +parzenie/pieczenie Musi wyjść(mi wyszła a to moje pierwsze kroki w temacie zadymiania i pierwsza kiełbasa) Powodzenia
  4. Hajtaler

    KIEŁBASA CHŁOPSKA

    Ja robiłem tak jak w przepisie tzn po mieleniu przyprawy dodane do wody, wszystko razem wymieszane i na 12h do lodówki i wyszło ok
  5. Hajtaler

    KIEŁBASA CHŁOPSKA

    I ja postanowiłem spróbować się z "Chłopską". Jako że łyżka łyżce nierówna to przyprawy dałem tak: pieprz, majeranek i czosnek 2g/kg Sól /peklosól w proporcji 70/30 - 18g/kg Cukier 1g/kg Woda 50 ml/kg Osuszanie 1 godz i 3 godz wędzenia a oto wynik
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.