Skocz do zawartości

jaroz

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    chrzanow

Osiągnięcia jaroz

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. jaroz

    Ser Gouda

    Witam. Moja gouda dojrzewala 3 miesiace po czym zostala poddana testowi smaku. Niestety polegla, byla tak smaczna, ze dluzej juz nie dojrzewala. Teraz mam pytanie na temat wariacji czy tez modyfikacji przepisu. 1. Czy probowal ktos robic wg przepisu na goude pominowszy plukanie skrzepu? Czy warto i co w smaku zyskuje a co traci? 2. Jakimi bakteriami dodatkowo mozna urozmaicic goude? Opis waszych doswiadczen poprosze. No i tym podobne np ziola, owoce, grzyby co jest warte sprobowania? Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  2. Czarne kropki to ogniska czarnej pleśni. Należy ją starannie wyskrobać, przemyć solanką i pielegnować sery na suchą skórkę. Dzieki Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  3. jaroz

    Camembert

    A jakieś ponad stanardowe środki czystości do naczyń polecasz, czy normalne wyparzanie np. zmywarka 95 st. C + środki myjące przeznaczone do zmywarek bedzie wystarczające? Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  4. jaroz

    Camembert

    Nie chce umniejszać ani Tobie ani Twojemu doświadczeniu. Sorry jeśli tak to wygląda. Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  5. jaroz

    Camembert

    Niekontrolowane tzn rozprzestrzenianie sie jej tam, gdzie nie jest potrzebna, a wręcz mogla by spowodowac szkody etc. Moze uzylem zbytniego skrotu ale (mz) jest to jasne i zrozumiale. Zdaje sobie sprawe z nieokiłznania natury i wiem ze sila woli czy rozkazem nic zrobic sie nie da. Lecz istnieją jakieś zasady ktorymi nalezy sie kirowac celem zminimaliziwania szkod. Np. zasady na etapie serowarzenia, prasowania, solenia, dojrzewania. Oooo znowu skrot myslowy.1. Czy mozna stosowac te same naczynia, gary, formy co do normalnych serow i jak zadbac o ich czystosc aby pleśn sie nie rozwijala w nichcianych miejscach? 2. Prasowanie, jak powyzej 3. Solenie, czy moźna stosowac solanke po brie do zastosowania przy produkcji innych gatunków sera? 4. Czy na etapie dojrzewania moga przebywac w sąsiedztwie innych serów? Czy moze nalezało by je odizolować celem zapobieżenia negatywnym skutkom? Jeśli tak, to jakie są najlepsze metody zapobiegania niechcianym zjawiskom? I znowu skróciłem myśl, ale mam nadzieję, że jasno sprecyzowałem swe obawy. Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  6. jaroz

    Camembert

    Wszystko napisałem. Pytanie i obawy. Niekontrolowane rozprzestrzenianie sie pleßni. Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  7. jaroz

    Camembert

    Przymierzam sie do zrobienia jednego z powyzszych jednak mam pewne obawy. Chodzi mi mianowicie o pleśń i jej niekontrolowane rozprzestrzenianie się. Jakie sæ Wasze doßwiadczenia w tym temacie? Czy moze moje obawy są wyolbrzymione? Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
  8. Witam. Jako, ze moj staż serowarski nie jest długi , a co za tym idzie doświadczenie niewielkie prosze bardziej doświaeczonych kolegów o pomoc. Nie moge znaleźć odpowiedzi w sieci. Otóż zrobilem trzy sery w tygoeniowych odstępach. Pierszy wg fantazji wlasnej. Drugi parmezan ale bez dodatku lipazy, a trzeci to gouda. Napisane w kolejnosci tworzenia. Było to miesiąc temu, a teraz dojrzewają.W sieci znalazlem informacje abybpojawiającą się pleśń niszczyć wycierając sery solanką lub octem. Tak też robie. Niepokoi mnie jednak sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki. Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.