Skocz do zawartości

Jarzyna

Użytkownicy
  • Postów

    49
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wadowice

Ostatnie wizyty

186 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Jarzyna

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy post
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Witam. Ja do mieszania fałszu używam mieszadła do wyrabiania ciasta na chleb, kupiłem go w cenie złomu z likwidowanej piekarni, obroty były trochę za duże więc obniżyłem falownikiem do 30Hz. Mogę mieszać od 5 kg(szkoda brudzić maszynę) ale mieszałem w niej 30kg i mieszkało aż miło było patrzeć.
  2. Witam. W tej chwili nie ma takiej możliwości bo jestem w szpitalu. Jak wyjdę to zrobię zdjęcia. Dziękuję Wszystkim za życzenia. Ps. Mam w planach budowę stosunkowo małej chłodni, tak na 50-60kg ale najpierw muszę się wyleczyć.Jak projekt wypali to zamieszczę fotorelację na forum. Pozdrawiam serdecznie
  3. Dziękuję
  4. Witam. W tej chwili nie ma takiej możliwości bo jestem w szpitalu. Jak wyjdę to zrobię zdjęcia.
  5. Witam serdecznie. Ja mam nadziewarkę all4technology ( jakoś tak to się pisze) jest to największy model jaki mają. Do jej napędu użyłem silniczka od wycieraczek z corsy ale nie bezpośrednio tylko przez podwójną przekładnie łańcuchową, każda o przełożeniu 2:1. Silniczek nie grzeje się prawie w ogóle a prędkość wyciskania jest wystarczająca. Pozdrawiam
  6. Spokojnie. Po tym co przeczytałem jednak zainwestuję w lodówkę. Dzięki za rady.
  7. W mojej rodzinie od zawsze mięsko było peklowane w takiej temperaturze i wszyscy jesteśmy zdrowi po drugie w pewnej książce przeczytałem, że maksymalną temp. peklowania to 16 stopni więc nie przesadzajcie z tą śmiercią.
  8. Witam. O pęklowaniu trzy dniowym wyczytałem z książki o wyrobach domowych a nie z YouTube. A pisząc sól miałem na myśli peklosól, taki skrót myślowy, sorry za wprowadzenie w błąd. A pekluję tylko trzy dni bo nie mam chłodni więc pekluję w piwnicy gdzie jest 16 stopni.
  9. Witam. Ja daję do kiełbasy 11.5g pękłosoli na kg farszu bo tak mi smakuje. Może w lodówce przeleżeć dwa tygodnie i się nie psuje. Także 15 g też będzie dobrze.
  10. Witam. Tata był samoukiem a wójek nie wiem ale mnóstwo świń przerobili.
  11. Tak mnie uczył mój tata i wójek, to było skuteczne
  12. Sorki, nie doczytałem do końca Twojego pierwszego postu. Na wędzarnię 50x50 grzałka 2kw powinna spokojnie wystarczyć bo do Borniaków o podobnej wielkości montują grzałkę 700W. Co się tyczy wentylatorów to nie pomogę bo ja mam wędzarnię opalaną drewnem.
  13. Witam. Ja z konieczności pekluję tylko 3 dni z nastrzykiem w odpowiednim stężenu soli i szynki, schaby i boczki wychodzą pyszne i odpowiednio słone o pięknym różowym zabarwieniu. Ilości soli nie pamiętam a teraz nie sprawdzę bo jestem w szpitalu.
  14. Witaj. By jelito odchodziło dodaję cukru 1g na kg mięsa
  15. Witaj. Jak chcesz wędzarnię grzać prądem to brał bym pod uwagę wariant pierwszy z ociepleniem. Moc grzałki trzeba dobrać do wielkości skrzynki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.