maciejk Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Czerwca 2014 na poczatek witam wszystkichwczoraj pierwszy raz w życiu wędziłem Na ruszt poszedł 1kg boczku i po pol kilo poledwicy, schabu i szynki.peklowałem pektosolą 5 dni wg tabelki z internetudzien osuszaniawedzenie zeszło jakies 7-8h w temp 40-55 stopnipotem parzenie;boczek poltorej godziny w 80 stopniachszynka - 10 minut w 100 stopniach potem 35 minut w 80 stopniachpoledwica i schab - 10 minut w 80 stopniachcałe parzenie robilem wg linku boczek i szynka wyszły lux - place lizacnatomiast poledwica i schab wyszły w środku lekko surowe ( jak rozkroiłem je to w środku są lekko surowe ale pierscien do okoła jest dobry) czy to moze byc wina zbyt krotkiego parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) młody - całe forum dostępne , a Ty walisz takie woły - czytać się nie chce Tobie czy co? Co to jest pektosól - bo coś qurna mnie przerasta te nazewnictwo I napisz dzień dobry , albo kij wam w oko - synku Edytowane 15 Czerwca 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Czerwca 2014 tak to za krótko parzone trzeba było z pół godziny potrzymać i raczej tak zeby bylo okolo 82 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejk Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Czerwca 2014 tak to za krótko parzone trzeba było z pół godziny potrzymać i raczej tak zeby bylo okolo 82 stopni tak tez myslałem dzieki jeszcze jedno pytanie mam: czy kazdy rodzaj mięsa trzeba parzyc osobno w garczku ? czy mozna w jednym garze np. boczek z poledwicą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Czerwca 2014 można, pocztaj na str głównej, ja parzę w temp około 84 stopnie, godzinę parzenia na kilogram mięsa ważnego po wedzeniu, musisz to sobie wyczaić ... np jak wrzucasz mieso do wody to temp potrafi spaść do 78, na coś ala poledwica lososiowa o wadze 0,5 kg powinno Ci wystarczyć 20 minut parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Wszystko już zostało napisane na stronach WB - a nowa szkoła jakoś nie czerpie z niej wiadomości Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Czerwca 2014 boczek poltorej godziny w 80 stopniach szynka - 10 minut w 100 stopniach potem 35 minut w 80 stopniach poledwica i schab - 10 minut w 80 stopniach całe parzenie robilem wg link To wszystko zależy od masy parzonego elementu i czy parzysz od razu z wędzarni czy potem .Zasada jest taka szynki w temp wody 82 +- tak długo jak w srodku będzie 68-70 stopni,a polędwicę temp. wody 70 st do 60 st w srodku,przynajmnej ja tak robię,wniosek jest taki że lepiej robić to z termometrem niż na oko. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Dla mnie za wysokie temperatury.Parzę szynki, boczki, balerony itp. w wodzie max 80 C, przeważnie staram się utrzymać na poziomie 75 C i do 65-67 C w środku, termometr jest tutaj nieodzowny !!!Polędwica do 60 C w środku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-358004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Ja parzę tak jak Miro. Wszystko w 75 C, a termometr w poledwice i musi osiągnąć 60 C, potem w najgrubszą szynkę i do 68 C. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-358023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.