Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

na poczatek witam wszystkich

wczoraj pierwszy raz  w życiu wędziłem :)

Na ruszt poszedł 1kg boczku i po pol kilo poledwicy, schabu i szynki.

peklowałem pektosolą 5 dni wg tabelki z internetu

dzien osuszania

wedzenie zeszło jakies 7-8h w temp 40-55 stopni

potem parzenie;

boczek poltorej godziny w 80 stopniach

szynka - 10 minut w 100 stopniach potem 35 minut w 80 stopniach

poledwica i schab - 10 minut w 80 stopniach

całe parzenie robilem wg linku

 

boczek i szynka wyszły lux - place lizac

natomiast poledwica i schab wyszły w środku lekko surowe ( jak rozkroiłem je to w środku są lekko surowe ale pierscien do okoła jest dobry) czy to moze byc wina zbyt krotkiego parzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/
Udostępnij na innych stronach

młody - całe forum dostępne , a Ty walisz takie woły - czytać się nie chce Tobie czy co?

 

Co to jest pektosól - bo coś qurna mnie przerasta te nazewnictwo :facepalm:

 

I napisz dzień dobry , albo kij wam w oko - synku

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357955
Udostępnij na innych stronach

tak to za krótko parzone trzeba było z pół godziny potrzymać i raczej tak zeby bylo okolo 82 stopni

 

tak tez myslałem dzieki

 

jeszcze jedno pytanie mam:

 

czy kazdy rodzaj mięsa trzeba parzyc osobno w garczku ? czy mozna w jednym garze np. boczek z poledwicą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357958
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357961
Udostępnij na innych stronach

można, pocztaj na str głównej, ja parzę w temp około 84 stopnie, godzinę parzenia na kilogram mięsa ważnego po wedzeniu, musisz to sobie wyczaić ... np jak wrzucasz mieso do wody to temp potrafi spaść do 78, na coś ala poledwica lososiowa o wadze 0,5 kg powinno Ci wystarczyć 20 minut parzenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357977
Udostępnij na innych stronach

Wszystko już zostało napisane na stronach WB - a nowa szkoła jakoś nie czerpie z niej wiadomości :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357981
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczek poltorej godziny w 80 stopniach szynka - 10 minut w 100 stopniach potem 35 minut w 80 stopniach poledwica i schab - 10 minut w 80 stopniach całe parzenie robilem wg link
To wszystko zależy od masy parzonego elementu i czy parzysz od razu z wędzarni czy potem .Zasada jest taka szynki w temp wody 82 +-  tak długo jak w srodku będzie 68-70 stopni,a polędwicę temp. wody 70 st do 60 st w srodku,przynajmnej ja tak robię,wniosek jest taki że lepiej robić to z termometrem niż na oko.  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-357993
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie za wysokie temperatury.

Parzę szynki, boczki, balerony itp. w wodzie max 80 C, przeważnie staram się utrzymać na poziomie 75 C i do 65-67 C w środku, termometr jest tutaj nieodzowny !!!

Polędwica do 60 C w środku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-358004
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę tak jak Miro. Wszystko w 75 C, a termometr w poledwice i musi osiągnąć 60 C, potem w najgrubszą szynkę i do 68 C.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10007-moje-pierwsze-w%C4%99dzenie-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/#findComment-358023
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.