Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powróce jeszcze na chwilę do tych procentowych wyliczeń wody.Jak wyliczacie ten %?

W przepisie na wiejska pieczoną podane jest 40% wody i Pawełjack pisze,ze jest to 200ml dla całej wagi mięsa =5kg.

Ja myślę ,ze te 40% wody ,czyli 200ml odnosi się tylko do wołowiny ,której w przepisie jest 0,5 kg.,czy ja już jestem zakręcona??

Jak to się w końcu liczy??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425659
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja myślę ,ze te 40% wody ,czyli 200ml odnosi się tylko do wołowiny ,której w przepisie jest 0,5 kg.,czy ja już jestem zakręcona??

Jak to się w końcu liczy??

Bardzo dobrze liczysz.

 

 

Pawełjack pisze,ze jest to 200ml dla całej wagi mięsa =5kg.

Tak nie napisałem.  :) Potwierdziłem tylko, że 200 ml będzie przy podanych tu 5 kg.

 

Bardzo piękne masz te wyroby kolego @paweljack Jak malowane. :clap:

Dziękuję.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425666
Udostępnij na innych stronach

No to jak jest w końcu z tymi przepisami??

 

 

Ja myślę ,ze te 40% wody ,czyli 200ml odnosi się tylko do wołowiny ,której w przepisie jest 0,5 kg.,czy ja już jestem zakręcona??

Jak to się w końcu liczy??

Bardzo dobrze liczysz.

 

 

Pawełjack pisze,ze jest to 200ml dla całej wagi mięsa =5kg.

Tak nie napisałem.  :) Potwierdziłem tylko, że 200 ml będzie przy podanych tu 5 kg.

 

 

Nie bardzo rozumiem po co podałeś ta informację ? Generalnie w przepisach podany jest % wody dla całej  wagi  wyrobu i oscyluje on mnie j ,więcej w granicach 5-w porywach -15%. W twoim przepisie % wody odnosił się tylko do samej wołowiny  i to mnie trochę zmyliło,ale 40% mogło się odnosić tylko i wyłącznie do jakiejś małej ilości mięsa .

 


 

 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425691
Udostępnij na innych stronach

Ilość wody zawsze tyczy masy wiążącej ... ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425695
Udostępnij na innych stronach

To i mnie się namieszało w głowie , wode licze do masy wiązącej lae jak mi pod ręka nie pasuje to ,leje troche przemrożonej w zamrazarce pól na pół z lodem , az mnie pietm rece bola " od zimna "

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425702
Udostępnij na innych stronach

Załóż rękawiczki ... a jak chcesz kruchą to wrzątek ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425704
Udostępnij na innych stronach

Ok wracam do 1 posta wołowiny jest 0.5kg wody 40% ile dodasz wody ? ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425716
Udostępnij na innych stronach

 Generalnie w przepisach podany jest % wody dla całej  wagi  wyrobu i oscyluje on mnie j ,więcej w granicach 5-w porywach -15%. 

No właśnie nie. :D

Poza tym nie wiem, czy tak trudno zajrzeć do podanego linku i zerknąć na proces szczegółowy, jeśli moja informacja - Wołowina 3 razy ( sitko 8, 4, 3) plus 40 % wody oraz przyprawy - nie jest wiarygodna?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425747
Udostępnij na innych stronach

Ja nie kwestionuję twojej wiarygodności-wszystko dokładnie i przejrzyscie napisałeś -tylko jakoś mnie przeraziło te 40% wody,ale jak juz zadałam pytanie to doczytałam ,ze dotyczy to ilości mięsa wołowego.[to wszystko dlatego,ze ja taka prędka jestem,ale  zawsze wolę się upewnić ,niż spaprać wyrób]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425769
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie wg instrukcji. U mnie pieczenie do osiągnięcia 69 st. C w środku trwało godzinę w temp. 95 st.

 

attachicon.gifKiełbasa wiejska pieczona - studzenie.jpg

 

 

Właśnie rozpaliłam w wędzarni.Dziś na tapecie trochę grilowej ,trochę krakowskiej i trochę Twojej pieczonej .Ile czasu wędziłeś przed pieczeniem?[Kiełbasę mam w jelicie 38-43-jeśli ma to jakieś znaczenie przy długości wędzenia]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426557
Udostępnij na innych stronach

Właśnie rozpaliłam w wędzarni.Dziś na tapecie trochę grilowej ,trochę krakowskiej i trochę Twojej pieczonej .Ile czasu wędziłeś przed pieczeniem?[Kiełbasę mam w jelicie 38-43-jeśli ma to jakieś znaczenie przy długości wędzenia]

Skoro wędzenie wg instrukcji to co mam Ci napisać?  Zajrzyj do instrukcji.  :D  Wszystko napisałem w pierwszych dwóch zdaniach.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426575
Udostępnij na innych stronach

No -ja jak zwykle najpierw napisałam ,a potem tam zajrzałam ,ale dzięki.Kiełbaska już ładnie podwędzona ,zaraz zacznę ja podpiekać.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426589
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jak wytrzyma, to będzie na Święta.  :)

 

 

post-55133-0-29757800-1479943268_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-527840
Udostępnij na innych stronach

Jak ją wysuszysz na kaloryferze lub zamrozisz to wytrzyma. Mi najbardziej smakuje świeżo uwędzona. W przekroju ładna drobno zmielona.

Smakovite domowe wędliny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-528441
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna w przekroju :clap:

Dziękuję.

 

 

Jak ją wysuszysz na kaloryferze lub zamrozisz to wytrzyma. Mi najbardziej smakuje świeżo uwędzona. 

Tej się nie suszy. Już jest w próżni, więc wytrzyma do lutego.  :)

 

 

W przekroju ładna drobno zmielona.

Muszę chyba poprawić jakość zdjęć, żeby było widać kawałki 2 x 3 cm.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-528743
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Powiedzcie mi została mi kątnica wołowa czy mogę zrobić w niej tą kiełbasę,wiadomo muszę dłużej dopiekać i wędzić, ale czy ktoś robił jakąś kiełbasę w kątnicy czy to raczej szalony pomysł i trzeba będzie ja sparzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532123
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie mi została mi kątnica wołowa czy mogę zrobić w niej tą kiełbasę,wiadomo muszę dłużej dopiekać i wędzić, ale czy ktoś robił jakąś kiełbasę w kątnicy czy to raczej szalony pomysł i trzeba będzie ja sparzyć.

Musiałbyś to bardzo dobrze upchać. :)  Zerknij tu:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kielbasa-szlachty/?hl=kie%C5%82basa%20szlachty

Poza tym nie ma nic złego w parzeniu kiełbas.  :)

Edytowane przez Bee Gees
lit.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532129
Udostępnij na innych stronach

Zrobiona w kątnice wchodzi 4 kg wiec przewędzenie do 68 stopni w środku to samego podpiekania 2 godzinki , całość wędzona 1 godzinka suszenie ,bo były inne wędzonki,2 godzinki wędzenie właściwe i 2 godzinki dopiekania tak jak pisałem wyżej . 

post-45364-0-11597400-1482519358_thumb.jpg

post-45364-0-63635400-1482519377_thumb.jpg

Edytowane przez sajmon0609
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532961
Udostępnij na innych stronach

No kapitalnie to wygląda, napisz jeszcze jaka w smaku? (bez owijania w bawełnę :laugh: )

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532964
Udostępnij na innych stronach

No kapitalnie to wygląda, napisz jeszcze jaka w smaku? (bez owijania w bawełnę :laugh: )

Powiem kiełbasa w  kątnicy wołowej ma specyficzni słodki smak. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.