beatag Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Maja 2015 Powróce jeszcze na chwilę do tych procentowych wyliczeń wody.Jak wyliczacie ten %?W przepisie na wiejska pieczoną podane jest 40% wody i Pawełjack pisze,ze jest to 200ml dla całej wagi mięsa =5kg.Ja myślę ,ze te 40% wody ,czyli 200ml odnosi się tylko do wołowiny ,której w przepisie jest 0,5 kg.,czy ja już jestem zakręcona??Jak to się w końcu liczy?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Maja 2015 Ja myślę ,ze te 40% wody ,czyli 200ml odnosi się tylko do wołowiny ,której w przepisie jest 0,5 kg.,czy ja już jestem zakręcona??Jak to się w końcu liczy??Bardzo dobrze liczysz. Pawełjack pisze,ze jest to 200ml dla całej wagi mięsa =5kg.Tak nie napisałem. Potwierdziłem tylko, że 200 ml będzie przy podanych tu 5 kg. Bardzo piękne masz te wyroby kolego @paweljack Jak malowane. Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Maja 2015 No to jak jest w końcu z tymi przepisami?? Ja myślę ,ze te 40% wody ,czyli 200ml odnosi się tylko do wołowiny ,której w przepisie jest 0,5 kg.,czy ja już jestem zakręcona??Jak to się w końcu liczy??Bardzo dobrze liczysz. Pawełjack pisze,ze jest to 200ml dla całej wagi mięsa =5kg.Tak nie napisałem. Potwierdziłem tylko, że 200 ml będzie przy podanych tu 5 kg. Nie bardzo rozumiem po co podałeś ta informację ? Generalnie w przepisach podany jest % wody dla całej wagi wyrobu i oscyluje on mnie j ,więcej w granicach 5-w porywach -15%. W twoim przepisie % wody odnosił się tylko do samej wołowiny i to mnie trochę zmyliło,ale 40% mogło się odnosić tylko i wyłącznie do jakiejś małej ilości mięsa . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Maja 2015 Ilość wody zawsze tyczy masy wiążącej ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Maja 2015 To i mnie się namieszało w głowie , wode licze do masy wiązącej lae jak mi pod ręka nie pasuje to ,leje troche przemrożonej w zamrazarce pól na pół z lodem , az mnie pietm rece bola " od zimna " Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Maja 2015 Załóż rękawiczki ... a jak chcesz kruchą to wrzątek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Maja 2015 Ja tez sie trochę zakręciłam ,jak obliczyłam ,ze do 0,5 kg mięsa mam dodać 200ml wody...,ale kto pyta nie błądzi... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Maja 2015 Ok wracam do 1 posta wołowiny jest 0.5kg wody 40% ile dodasz wody ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Maja 2015 rekawiczki załoze , wody jest 200g to oczywiste , potem j.w potrzeba to lejemy , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Maja 2015 Generalnie w przepisach podany jest % wody dla całej wagi wyrobu i oscyluje on mnie j ,więcej w granicach 5-w porywach -15%. No właśnie nie. Poza tym nie wiem, czy tak trudno zajrzeć do podanego linku i zerknąć na proces szczegółowy, jeśli moja informacja - Wołowina 3 razy ( sitko 8, 4, 3) plus 40 % wody oraz przyprawy - nie jest wiarygodna? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 18 Maja 2015 Ja nie kwestionuję twojej wiarygodności-wszystko dokładnie i przejrzyscie napisałeś -tylko jakoś mnie przeraziło te 40% wody,ale jak juz zadałam pytanie to doczytałam ,ze dotyczy to ilości mięsa wołowego.[to wszystko dlatego,ze ja taka prędka jestem,ale zawsze wolę się upewnić ,niż spaprać wyrób] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-425769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Maja 2015 Wędzenie wg instrukcji. U mnie pieczenie do osiągnięcia 69 st. C w środku trwało godzinę w temp. 95 st. Kiełbasa wiejska pieczona - studzenie.jpg Właśnie rozpaliłam w wędzarni.Dziś na tapecie trochę grilowej ,trochę krakowskiej i trochę Twojej pieczonej .Ile czasu wędziłeś przed pieczeniem?[Kiełbasę mam w jelicie 38-43-jeśli ma to jakieś znaczenie przy długości wędzenia] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Maja 2015 Właśnie rozpaliłam w wędzarni.Dziś na tapecie trochę grilowej ,trochę krakowskiej i trochę Twojej pieczonej .Ile czasu wędziłeś przed pieczeniem?[Kiełbasę mam w jelicie 38-43-jeśli ma to jakieś znaczenie przy długości wędzenia]Skoro wędzenie wg instrukcji to co mam Ci napisać? Zajrzyj do instrukcji. Wszystko napisałem w pierwszych dwóch zdaniach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Maja 2015 No -ja jak zwykle najpierw napisałam ,a potem tam zajrzałam ,ale dzięki.Kiełbaska już ładnie podwędzona ,zaraz zacznę ja podpiekać. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Maja 2015 Dasz zdjęcie? Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-426752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Listopada 2016 Jak wytrzyma, to będzie na Święta. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-527840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Listopada 2016 Bardzo ładna w przekroju ,do świąt na pewno nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-527852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dannka Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 27 Listopada 2016 Jak ją wysuszysz na kaloryferze lub zamrozisz to wytrzyma. Mi najbardziej smakuje świeżo uwędzona. W przekroju ładna drobno zmielona. Cytuj Smakovite domowe wędliny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-528441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Bardzo ładna w przekroju Dziękuję. Jak ją wysuszysz na kaloryferze lub zamrozisz to wytrzyma. Mi najbardziej smakuje świeżo uwędzona. Tej się nie suszy. Już jest w próżni, więc wytrzyma do lutego. W przekroju ładna drobno zmielona.Muszę chyba poprawić jakość zdjęć, żeby było widać kawałki 2 x 3 cm. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-528743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Powiedzcie mi została mi kątnica wołowa czy mogę zrobić w niej tą kiełbasę,wiadomo muszę dłużej dopiekać i wędzić, ale czy ktoś robił jakąś kiełbasę w kątnicy czy to raczej szalony pomysł i trzeba będzie ja sparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Powiedzcie mi została mi kątnica wołowa czy mogę zrobić w niej tą kiełbasę,wiadomo muszę dłużej dopiekać i wędzić, ale czy ktoś robił jakąś kiełbasę w kątnicy czy to raczej szalony pomysł i trzeba będzie ja sparzyć.Musiałbyś to bardzo dobrze upchać. Zerknij tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kielbasa-szlachty/?hl=kie%C5%82basa%20szlachtyPoza tym nie ma nic złego w parzeniu kiełbas. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Bee Gees lit. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Już to zrobiłem weszła całość teraz osuszam jutro wędzę dam jutro fotki czy mi to wyszło i jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Zrobiona w kątnice wchodzi 4 kg wiec przewędzenie do 68 stopni w środku to samego podpiekania 2 godzinki , całość wędzona 1 godzinka suszenie ,bo były inne wędzonki,2 godzinki wędzenie właściwe i 2 godzinki dopiekania tak jak pisałem wyżej . Edytowane 23 Grudnia 2016 przez sajmon0609 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Grudnia 2016 No kapitalnie to wygląda, napisz jeszcze jaka w smaku? (bez owijania w bawełnę ) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Grudnia 2016 No kapitalnie to wygląda, napisz jeszcze jaka w smaku? (bez owijania w bawełnę )Powiem kiełbasa w kątnicy wołowej ma specyficzni słodki smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-532976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.