strampek Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Września 2007 Dziadku! Zrobiłem kiełbasę wieprzowo-indyczą wg. Twojego przepisu.Dałem spróbować staremu wędliniarzowi. Powiedział że smak "nienaganny" ale "farsz nie trzyma wody". Wyjaśnić co to znaczy nie chciał. Fakt że przed podsuszeniem odniosłem wrażenie jakby farsz był taki jakiś wilgotny, polany wodą. Może Ty wyjaśnisz mi o co tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2007 Stwierdzenie ogólne -Musisz konkretnie napisać jakie wady ma Twoja kiełbasa. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2007 Dziadku! Nie bardzo wiem jakie są wady tej kiełbasy. Jest smaczna, trzyma się w "kupie" tylko ten lekki posmak wody przed podsuszeniem, na świeżo. Ponadto zdażają się po sparzeniu bąble z wody pod osłonką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2007 Teraz można przypuszczać że trochę mogłeś za dużo dodać wody.lub mięsko było takie że nie chciało wchłaniać wody.nie puszczało kleju i w czasie wędzenia lub parzenia przy przekroczeniu temperatur lub nawet nie ,pod osłonką lub w środku batonu ta woda oddziela się od mięsa lub zamienia się w galaretę tworząc mniejsze lub większe skupiska .Mamy różne mięsa i z dodatkiem wody ostrożnie nie trzeba patrzeć na recepturę, tylko czuć mięso jak ono się zachowuje podczas mieszania .Jednym słowem Zaczynasz mieszać i czujesz że mięso ładnie się miesza,wyrabia robi się kleiste wtedy dodajesz wodę robiąc dla siebie jak najmniej Gdy dodasz wodę i dopiero zaczniesz mieszać, wyrabiać mięso może okazać się że dodatek wody był nie wskazany Ne raz zdarza się że mięso podczas mieszania przeciska się przez palce i nie puszcza kleju w takich przypadkach dodatek wody jest nie potrzebny bo ta woda się oddzieli i będziesz miał to o co pytasz. Najważniejsze że smakuje Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2007 No właśnie "czuć mięso". Nie wiem czy uda mi się to "czuć". Czy zdążę. Nie mam od kogo się nauczyć. Forum jest dobre, Ty jesteś fachowiec ale brakuje bespośredniego kontaktu.Ale będę próbował. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Września 2007 Nie mam od kogo się nauczyćPozostaje metoda robić jak najczęściej w małych seriach i ciągle obserwować mięso(przekrój, barwa, struktura, np. jeszcze przed zapeklowaniem mięso jest kleiste) przed peklowaniem oraz w czasie mielenia, mieszania itp.. Warto robić próby z kawałkiem kiełbaski przed całkowitym napełniem(mam na myśli sparzenie i ocena- krucha, soczysta, plasterek nie rozpada się itp.) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Września 2007 Po czym poznać kleistość surowego mięsa? Z gotowanym to wiem.Dochodzę do wniosku że nie opanowałem należycie podziału mięsa na klasy. Tu chyba pies pogrzebany. Np. chudy boczek to która klasa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Września 2007 chudy boczek to która klasa?Jeśli jest naprawdę chudy to będzie wp kl IIa Po czym poznać kleistość surowego mięsa?Przeczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766 na samym końcu. Chociaż i tym przypadku można czasami się pomylić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2007 Boczek boczkowi nie równy A wp kl II A lub B z boczku to nie jest to samo co wp. kl II A i B z łopatki lub szynki .Proponował bym używanie wp kl II z szynek i łopatek a z boczku stopniowo podmieniać .ponieważ mięsa drobne z boczku posiadają inne właściwości wiązania farszu a tłuszcz inne właściwości topienia.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Września 2007 Temat wykorzystania boczku do produkcji kiełbas poruszony został również w tym wątku:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1384&highlight=boczek Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1004-farsz-w-kie%C5%82basie-nie-trzyma-wody/#findComment-17781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.