Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po remanencie w lodówce mam następujące mięcho:

- szynka - 1,000 kg

- karkówka I - 1,355 kg

- karkówka II - 0,850 kg

- boczek - 0,380 kg

- pachwina - 1,330 kg

- golonka - 0,585 kg

- wołowina II - 0,750 kg

Wszystkie mięsa zważone po oskórowaniu, selekcji i pokrojeniu w kostkę (zapeklowane azotynem sodu w proporcji 22g/100kg).

Mam zamiar zrobić z tego kiełbaskę i w związku z tym pytam Was, Doświadczonych Zadymiaczy, czy to wystarczy, czy może trzeba dokupić jeszcze np. łopatki?

W temacie przyprawy, to zamierzam dać:

- pieprz - 0,013 kg

- majeranek - 0,019 kg

- czosnek - 0,025 kg

- cukier - 0,013 kg

Co Wy na to? Uda się?

Proszę o uwagi, zwłaszcza te krytyczne i rzeczowe.

Pozdrawiam

Jurek

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/
Udostępnij na innych stronach

czesc jurek

sklad miesa bardzo dobry wyjdzie fajna kielbasa.

 

(zapeklowane azotynem sodu w proporcji 22g/100kg). ----tu sie pomyliles kolego

 

mialo byc 22g/1kg mieszanka pekl.lub sol z saletra.stosujac 22g/1kg otrzymasz bardzo

slona kielbase,uzyj 18-20g/1kg miesa to wyjdzie ci optymalna slonosc.

 

jesli zastosowales tak jak napisales to wyjdzie kielbasa prawie bez smaku slonego!!!

2,2 deko na 100 kilogramow miesa nie ma takiej proporcji,skad masz taka recepture???

 

masz 6,25kg miesa czyli stosujac np.18g-peklosoli/1kg-miesa jest 112,5g-peklosoli 11,25dak

 

- pieprz - 0,013 kg ------------------13g ok

- majeranek - 0,019 kg ---------------19g ok jak ktos lubi mozesz dac wiecej upewnij sie czy w domu lubia ta przyprawe

- czosnek - 0,025 kg -----------------25g na 6,25kg miesa dla mnie troche za duzo bedziesz mial mocno czosnkowa

- cukier - 0,013 kg ------------------13g moze byc ja nie daje go wcale ale jak zapeklujesz 22g/1kg to lepiej daj

 

co do prod poczytaj akademie dziadka wyrob kielbas,nie bede powielal tego co juz ktos szczegolowo opisal

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

 

p.s.jakbys jurek czegos nie wiedzial mial watpliwosci pisz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17729
Udostępnij na innych stronach

A gdzie kupiłeś azotyn sodu - NITRYT - z tego wynika że zapeklowałeś samym nitrytem -A to jest TRUCIZNA .A może chodzi o mieszankę peklującą z dodatkiem azotynu sodu popularną ,,Peklosól''to by sprawa wyglądała całkiem inaczej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17738
Udostępnij na innych stronach

Ok

Dzidku, mój błąd, oczywiscie chodziło o mieszankę peklującą.

Marku z Bielska, pomyłka nastąpiła w przeliczeniach, oczywiście chodzi o 22g/1kg.

 

Mam wątpliwości, czy nie za dużo wołowiny i golonki - czy kielbaska nie będzie za twarda?

Pzdr. Jurek

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17767
Udostępnij na innych stronach

Skoro brak krytyki, to myślę, że receptuta jest dobra.

Dokumentację foto przygotowałem, reszta podczas i po wędzeniu.

Popełniłem już kilka kiełbas wg przepisów ze strony, zawsze zapominałem o cukrze.

Na mój smak były za słone, ale dla wspólnika OK.

Następnym razem dam mniej peklosoli.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17777
Udostępnij na innych stronach

witaj

wolowinki i golonki nie ma za duzo,powiem ci ze jakby byla wolowina

tansza to tylko z mlodej wolowinki i sloniny bym sobie kielbaske robil

taka wedzona i parzona jest pyszna.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17784
Udostępnij na innych stronach

No i popełniłem.

Zmodyfikowałem nieco przyprawy:

Masy mięsnej było 6,254 kg

Dałem do tego:

- pieprz - 0,010 kg

- majeranek - 0,013 kg

- czosnek - 0,019 kg (4 ząbki)

- cukier - 0,012 kg

- kolendra - 0,005 kg (0,002 kg zmielone razem z pieprzem i jałowcem)

- jałowiec - 0,003 kg (zmielone)

- przyprawa do zup typu Maggi (do smaku ja dałem 3 "siknięcia")

Uwagi:

- szynka - 1,000 kg - szarpak

- karkówka I - 1,355 kg - szarpak

- karkówka II - 0,850 kg - sitko 10

- boczek - 0,380 kg - sitko 10

- pachwina - 1,330 kg - sitko 6

- golonka - 0,585 kg - sitko 3

- wołowina II - 0,750 kg - sitko 3

Wołowina, golonka, czosnek, przyprawy i woda 3x mielone.

Wędzenie tradycyjnie, nie parzyłem, tylko pod koniec - temperatura i wyszła pieczona.

Smak bdb, ale następnym razem zmniejszę ilość kolendry np.

 

1. Surowce

2. Przed wędzeniem

3. Po wędzeniu

Widok w przekroju:

 

Inne fotki, w tym nasza przerobiona maszynka 10 na:

http://jewo.fotosik.pl/#ownText

Zapraszam

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17952
Udostępnij na innych stronach

Może dziwne, ale mam wszystkie palce.

Obroty są wolne, co widać na załączonych obrazkach (koło na pasek klinowy od pralki, a na silniku najmniejsze kółko wg. tokarza).

Obroty - prawie jak ręczne kręcenie - słowem jest super i z kumplem jesteśmy bardzo zadowoleni.

Dodam na zakończenie, że mięcho do maszynki upychamy łyżką, a na koniec 3 kromki chleba - sprawdzone.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17957
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kiełbaska w przekroju bardzo ładna w/g mnie i smak to już rzecz gustu i upodobań .

 

Gratulacje i Pozdrowienia

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17962
Udostępnij na innych stronach

gratuluje udanej kielbaski

Dzięki

Ale dziś można dodać, była udana, szkoda, że tak mało. Zapewniam Was, że po sparzeniu (przed wędzeniem była SUPER).

Pzdr.

JeWo

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-18083
Udostępnij na innych stronach

była udana, szkoda, że tak mało.

jewo

Masz czas do 20 października zrobić " ripleja" :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-18090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.