jewo Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2007 WitamPo remanencie w lodówce mam następujące mięcho:- szynka - 1,000 kg- karkówka I - 1,355 kg- karkówka II - 0,850 kg- boczek - 0,380 kg- pachwina - 1,330 kg- golonka - 0,585 kg- wołowina II - 0,750 kgWszystkie mięsa zważone po oskórowaniu, selekcji i pokrojeniu w kostkę (zapeklowane azotynem sodu w proporcji 22g/100kg).Mam zamiar zrobić z tego kiełbaskę i w związku z tym pytam Was, Doświadczonych Zadymiaczy, czy to wystarczy, czy może trzeba dokupić jeszcze np. łopatki?W temacie przyprawy, to zamierzam dać:- pieprz - 0,013 kg- majeranek - 0,019 kg- czosnek - 0,025 kg- cukier - 0,013 kgCo Wy na to? Uda się?Proszę o uwagi, zwłaszcza te krytyczne i rzeczowe.PozdrawiamJurek Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2007 czesc jureksklad miesa bardzo dobry wyjdzie fajna kielbasa. (zapeklowane azotynem sodu w proporcji 22g/100kg). ----tu sie pomyliles kolego mialo byc 22g/1kg mieszanka pekl.lub sol z saletra.stosujac 22g/1kg otrzymasz bardzoslona kielbase,uzyj 18-20g/1kg miesa to wyjdzie ci optymalna slonosc. jesli zastosowales tak jak napisales to wyjdzie kielbasa prawie bez smaku slonego!!!2,2 deko na 100 kilogramow miesa nie ma takiej proporcji,skad masz taka recepture??? masz 6,25kg miesa czyli stosujac np.18g-peklosoli/1kg-miesa jest 112,5g-peklosoli 11,25dak - pieprz - 0,013 kg ------------------13g ok- majeranek - 0,019 kg ---------------19g ok jak ktos lubi mozesz dac wiecej upewnij sie czy w domu lubia ta przyprawe- czosnek - 0,025 kg -----------------25g na 6,25kg miesa dla mnie troche za duzo bedziesz mial mocno czosnkowa- cukier - 0,013 kg ------------------13g moze byc ja nie daje go wcale ale jak zapeklujesz 22g/1kg to lepiej daj co do prod poczytaj akademie dziadka wyrob kielbas,nie bede powielal tego co juz ktos szczegolowo opisal slonecznie pozdrawiamMarek p.s.jakbys jurek czegos nie wiedzial mial watpliwosci pisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2007 A gdzie kupiłeś azotyn sodu - NITRYT - z tego wynika że zapeklowałeś samym nitrytem -A to jest TRUCIZNA .A może chodzi o mieszankę peklującą z dodatkiem azotynu sodu popularną ,,Peklosól''to by sprawa wyglądała całkiem inaczej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2007 Ok Dzidku, mój błąd, oczywiscie chodziło o mieszankę peklującą.Marku z Bielska, pomyłka nastąpiła w przeliczeniach, oczywiście chodzi o 22g/1kg. Mam wątpliwości, czy nie za dużo wołowiny i golonki - czy kielbaska nie będzie za twarda?Pzdr. Jurek Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2007 Skoro brak krytyki, to myślę, że receptuta jest dobra.Dokumentację foto przygotowałem, reszta podczas i po wędzeniu.Popełniłem już kilka kiełbas wg przepisów ze strony, zawsze zapominałem o cukrze.Na mój smak były za słone, ale dla wspólnika OK.Następnym razem dam mniej peklosoli. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2007 witajwolowinki i golonki nie ma za duzo,powiem ci ze jakby byla wolowinatansza to tylko z mlodej wolowinki i sloniny bym sobie kielbaske robiltaka wedzona i parzona jest pyszna.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 23 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Września 2007 No i popełniłem. Zmodyfikowałem nieco przyprawy: Masy mięsnej było 6,254 kg Dałem do tego: - pieprz - 0,010 kg - majeranek - 0,013 kg - czosnek - 0,019 kg (4 ząbki) - cukier - 0,012 kg - kolendra - 0,005 kg (0,002 kg zmielone razem z pieprzem i jałowcem) - jałowiec - 0,003 kg (zmielone) - przyprawa do zup typu Maggi (do smaku ja dałem 3 "siknięcia") Uwagi: - szynka - 1,000 kg - szarpak - karkówka I - 1,355 kg - szarpak - karkówka II - 0,850 kg - sitko 10 - boczek - 0,380 kg - sitko 10 - pachwina - 1,330 kg - sitko 6 - golonka - 0,585 kg - sitko 3 - wołowina II - 0,750 kg - sitko 3 Wołowina, golonka, czosnek, przyprawy i woda 3x mielone. Wędzenie tradycyjnie, nie parzyłem, tylko pod koniec - temperatura i wyszła pieczona. Smak bdb, ale następnym razem zmniejszę ilość kolendry np. 1. Surowce 2. Przed wędzeniem 3. Po wędzeniu Widok w przekroju: Inne fotki, w tym nasza przerobiona maszynka 10 na: http://jewo.fotosik.pl/#ownText Zapraszam Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Września 2007 Ciekawie tą maszynkę przerobiłeś. Mam w związku z tą przeróbką pytanie. Czy masz jeszcze wszystkie palce?PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 23 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Września 2007 Może dziwne, ale mam wszystkie palce.Obroty są wolne, co widać na załączonych obrazkach (koło na pasek klinowy od pralki, a na silniku najmniejsze kółko wg. tokarza).Obroty - prawie jak ręczne kręcenie - słowem jest super i z kumplem jesteśmy bardzo zadowoleni.Dodam na zakończenie, że mięcho do maszynki upychamy łyżką, a na koniec 3 kromki chleba - sprawdzone. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Września 2007 Witam Kiełbaska w przekroju bardzo ładna w/g mnie i smak to już rzecz gustu i upodobań . Gratulacje i Pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-17962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2007 witamgratuluje udanej kielbaski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-18001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 25 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Września 2007 gratuluje udanej kielbaskiDzięki Ale dziś można dodać, była udana, szkoda, że tak mało. Zapewniam Was, że po sparzeniu (przed wędzeniem była SUPER). Pzdr. JeWo Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-18083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Września 2007 była udana, szkoda, że tak mało. jewo Masz czas do 20 października zrobić " ripleja" :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-18090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 26 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Września 2007 Czyżbyś obrał kurs na moje miasteczko?To do tego potrzebowałeś współrzędnych :question: Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1005-kie%C5%82basa-z-tego-co-mam/#findComment-18100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.