Siara Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2007 Witam, Podczas ostatniego parzenia boczku, zaoberwowalem, ze zwieszyl on swoja grubosc o okolo 30 % juz w pierwszej fazie parzenia.Boczek byl peklowany 7 dni z nastrzykiem 60ml/kg.Wedzony ( nie wliczajac czasu suszenia ) 3 h w temp 50-55 CParzenie w/g zasady 15 min - temp 100 C potem 45 min +/- 80 C ( 1h lacznie na 1kg )W warstwie tluszczu mozna zauwazyc ogniska galaretki.Wczesniej tego nie zaobserwowalem.Czy jest to normalny objaw?Czy znaczy, ze przed moim nastrzykiem solanka, boczek byl juz nastrzykniety :question: :shock: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2007 Czy znaczy, ze przed moim nastrzykiem solanka, boczek byl juz nastrzyknietyTrudno wykluczyć ten fakt, ale jestem skłonny stwierdzić, że miałeś bardzo dobre mięso(bez wad), które utrzymuje wodę własną i dodaną(obecność galaretki). W trakcie parzenia i pieczenia boczek powiększa swoją objętość pomimo, że traci na wadze. Jest to troche dziwne, lecz zauważcie przekrój przed parzeniem i po, a zobaczycie, że warstwa tłuszczu uległa zwiększeniu natomiast warstwa mięsna jest mniejsza. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2007 witajpodczas parzenia boczek zawsze spuchnie i jest to normalne zjawisko.w warstwie tluszczu galaretka sie nie przejmuj powstala ona przezproces obrobki cieplnej boczku.nastrzyknales dobrze,sparzyles tez takze wszystko jest w porzadkuze zdjecia stwierdzam ze uwedziles fantastycznie,prosze zarzuc mi naprivat swoj login na skype slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2007 ze zdjecia stwierdzam ze uwedziles fantastycznie, jakie zdjęcie? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2007 jakie zdjęcie? :smile: BonAir wysyłałem do Marka na pocztę zdjęcia z przeróbki wędzarni i wyrobów przed parzeniem. Wklejam. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Września 2007 ALE PIĘKNE!Gratulacje.A czosnek...ehm... z Chin ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.