Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Podczas ostatniego parzenia boczku, zaoberwowalem, ze zwieszyl on swoja grubosc o okolo 30 % juz w pierwszej fazie parzenia.

Boczek byl peklowany 7 dni z nastrzykiem 60ml/kg.

Wedzony ( nie wliczajac czasu suszenia ) 3 h w temp 50-55 C

Parzenie w/g zasady 15 min - temp 100 C potem 45 min +/- 80 C ( 1h lacznie na 1kg )

W warstwie tluszczu mozna zauwazyc ogniska galaretki.

Wczesniej tego nie zaobserwowalem.

Czy jest to normalny objaw?

Czy znaczy, ze przed moim nastrzykiem solanka, boczek byl juz nastrzykniety :question: :shock:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/
Udostępnij na innych stronach

Czy znaczy, ze przed moim nastrzykiem solanka, boczek byl juz nastrzykniety

Trudno wykluczyć ten fakt, ale jestem skłonny stwierdzić, że miałeś bardzo dobre mięso(bez wad), które utrzymuje wodę własną i dodaną(obecność galaretki).

W trakcie parzenia i pieczenia boczek powiększa swoją objętość pomimo, że traci na wadze. Jest to troche dziwne, lecz zauważcie przekrój przed parzeniem i po, a zobaczycie, że warstwa tłuszczu uległa zwiększeniu natomiast warstwa mięsna jest mniejsza.

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17753
Udostępnij na innych stronach

witaj

podczas parzenia boczek zawsze spuchnie i jest to normalne zjawisko.

w warstwie tluszczu galaretka sie nie przejmuj powstala ona przez

proces obrobki cieplnej boczku.

nastrzyknales dobrze,sparzyles tez takze wszystko jest w porzadku

ze zdjecia stwierdzam ze uwedziles fantastycznie,prosze zarzuc mi na

privat swoj login na skype

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17755
Udostępnij na innych stronach

jakie zdjęcie?

:smile: BonAir wysyłałem do Marka na pocztę zdjęcia z przeróbki wędzarni i wyrobów przed parzeniem.

Wklejam.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1007-puchnacy-boczek/#findComment-17761
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.