Skocz do zawartości

Kiełbasa krakowska krajana.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostałem 2kg mięsa WP I z prośbą o zrobienie krakowskiej krajanej.

Przepis ze strony podaje składniki na tę kiełbasę w proporcjach 9/10 WP I oraz 1/10 WP III.

Niestety nie mam WP III. Pomyślałem jednak o możliwości dodania emulsji se skórek w ilości max. 5%. Czy to dobry, czy zły pomysł? Czy emulsja nie zepsuje smaku ?

 

PS. Tak przy okazji, to przed chwilą zapeklowałem to WP I i przyznam się, że po raz pierwszy spotkałem się z takim zjawiskiem, że już po ok. 1 minucie mieszania mięso nieprawdopodobnie zaczęło sie kleić do ręki! Wręcz trzymało się spodu dłoni, a pojemnik wyściełał sie jakby "tłustą" warstwą (oczywiście to nie tłuszcz).

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam WP III.

Kup jutro golonkę, pamietając o uzysku wp kl III około 50 % z zakupionej ilości.

już po ok. 1 minucie mieszania mięso nieprawdopodobnie zaczęło sie kleić do ręki!

Przed nadzianiem w jelita zrób próbę, czy farsz nie traci wody. Jeśli jest wszystko w porządku niepotrzebna będzie emulsja ze skórek.

Czy emulsja nie zepsuje smaku ?

Nie mam doświadczeń w tym zakresie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-17768
Udostępnij na innych stronach

 

W ubiegłym tygodniu miałem ten sam problem. Brat przywiózł mi mięso z prośbą o zrobienie w słoiki. Z mięsa wyciekła woda z klejem, obrzydliwość. Wyszło z tego coś zupełnie nie przewidywalnego zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Okazało się, że brat kupił mięso po okazyjnej cenie (7, coś tam zł) w TESCO.

Może Twoje mięso też jest z Tesco.

Ja już kilka razy sparzyłem się na mięsie kupionym w sklepie, więć kupuję tylko w masarni. Jak do tej pory jestem b.zadowolony Braciszek też już więcej nie kupi taniego mięsa!!

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-17787
Udostępnij na innych stronach

Z mięsa wyciekła woda z klejem, obrzydliwość.

Do czego możesz porównać wodę, która wyciekła z mięsa(chodzi mi o zapach) mam na myśli substancje chemiczną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-17799
Udostępnij na innych stronach

Jondek, pisałem o klejącym się mięsie w pozytywnym kontekscie. Dzisiaj podczas wyrabiania i mieszania farszu zobaczę jak dalej to mięso się będzie zachowywać.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-17803
Udostępnij na innych stronach

Do czego możesz porównać wodę, która wyciekła z mięsa(chodzi mi o zapach) mam na myśli substancje chemiczną.

Ciecz wypływająca z mięsa przypominała w dotyku gęsty krochmal, natomiast zapach trudno mi w tej chwili określić. Z całą pewnością nie był to zapach mięsa.

Trudny do określenia jakiś nietypowy.

 

Zrobiona z tego mięsa wędlina słoikowa miała dziwny zarówno smak jak i zapach zktórym dotychczas nie spotkałem się.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-17807
Udostępnij na innych stronach

"Zleceniodawca" nie pozwolił ;-) mi już dłużej suszyć krakowskiej, która to po czterech dniach suszenia ma 13% ubytek masy.

 

Kiełbasa nie rozlatuje się, pomimo tak krótkiego czasu mieszania!

Najprawdopodobniej na takie akurat mięso trafiłem (wada przeciwstawna PSE ? - nie mylić z BSE, czyli gąbczastą encefalopatią bydła! Dziękuję Bagno za zwrócenie uwagi na błąd), co zresztą było widoczne już od momentu peklowania.

 

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-18175
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

BonAir,

 

A ile czasu wedziles? Czy zgodnie z przepisem, czyli wedzenie, parzenie, wedzenie 24h suszenie?

Jesli tak, to napisz cos wiecej.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-18747
Udostępnij na innych stronach

Siara, chyba pomyliłeś przepisy, tę kiełbasę robiłem wg tego przepisu:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=50

Czasy wędzenia traktuję orientacyjnie.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-18751
Udostępnij na innych stronach

Ta krakowska jest bardziej tłusta i jeszcze jakoś nie udało mi się namówić Połóweczki na ten wyrób ;-)

 

Na zlocie robiliśmy podobną kiełbasę, była parzona, ale z racji czasowych nie została po raz drugi wędzona. Wychwyciłem na zlocie, że drugie wedzenie konieczne jest tylko przy kiełbasie parzonej, aby poprawić trwałość produktu parzonego.

Osobiście uważam, że wyroby podsuszane lepiej jest upiec, gdyż podczas parzenia nabierają soczystości, której przecież w tym przypadku nie chcemy...;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1008-kie%C5%82basa-krakowska-krajana/#findComment-18755
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.