KarKan Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam,Zastanawia mnie jedna sprawa. Często jeżdżąc przy drogach można napotkać wędzarnie np. obok jakiegoś sklepu, knajpy itp. Wielki napis wędzarnia. Jak do takiego biznesu ma się sanepid i ta cała otoczka. Albo wędzarnie takiego typu:http://www.cobb.pl/pol_pl_Grill-wedzarnia-Party-Wagon-24-na-przyczepie-SMOKY-FUN-342_5.jpgNa różnych festynach itp.Do czego zmierzam jakie są minimalne wymagania sanitarne aby prowadzić taką działalność? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2014 To są wędzarnie typu TEXAS, produkcji naszego Kolegi z forum. Mają umywalkę, zbiornik z wodą i butlę gazową oraz mini kuchenkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2014 Czyli rozumiem że kupuję taką wędzarni stawiam przy swojej knajpie i mogę uwedzic szynkę do piwa dla klienta? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lipca 2014 Pewnie musisz zgłosić do sanepidu, gdyż handlujesz. Weterynaria odpada, jeśli masz kwity, że mięso pochodzi z legalnego źródła i jest badane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lipca 2014 A zrobioną kiełbasę też? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lipca 2014 KarKan, nie wiem, gdyż nigdy nie handlowałem takim towarem. Myślę, że na forum są ludzie, którzy zajmują się takową działalnością i udzielą nam wyjaśnień. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lipca 2014 Dzięki. Chodzi mi po prostu o to gdzie jest ta granica. Co mogę zrobić w knajpie dla swoich gości a co można jedynie w masarni. Może się ktoś jeszcze wypowie. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lipca 2014 Powiem Ci na podstawie naszych ustaleń na rzecz SDM, że jeśli kupujesz mięso w ubojni i nie handlujesz, nikogo to nie obchodzi. Jeśli zaczynasz handlować, to warto mieć działalność agroturystyczną z możliwością robienia własnych posiłków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lipca 2014 Czyli w knajpie jak postawię wędzarnie to nie no bo przecież muszę sprzedać wędzonkę dalej? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lipca 2014 NO... Logicznie reasumując... powinno się dać... , bo jeżeli masz knajpę , w której sprzedajesz posiłki , są one pewnie dopuszczane przez sanepid...( znaczy -kuchnia ) i jeśli robił byś kiełbasę roówniez na owej kuchni , to ''ja'' problemów bym nie widziala , ale niekiedy nasze przepisy i prawo , nie działaja w logiczny sposób Musisz po prostu się dopytać.... To są tylko moje przypuszczenia Pozdrawiam i ... co by się Ci udało ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Z tego co się zdążyłem zorientować z rok temu w sanepidzie to jet kilka opcji. Lokal typu "gastro" nie ma problemu z wędzeniem, może to być nawet bar z ogródkiem grillowym + tego typu wędzarnia ( w morskich kurortach często spotykane). Sprzedaż tylko i wyłącznie bezpośrednia( nie wiem jak to interpretować) Niestety pani nie była w stanie sprecyzować ile można sprzedać tygodniowo. Wiadomo działalność gospodarcza + sprzedaż powyżej 20 tys= kasa fiskalna. Inna opcja podlegająca pod sanepid jest działalność garmażeryjna ,kaszanka salceson ewentualnie pasztet etc.. taki zakład działał u mnie w okolicy z szyldem "WYROBY Z WŁASNEJ WĘDZARNI"W sumie nie przekłamany bo te produkty można wędzić tylko czemu sprzedawali szynkę polędwice i resztę to nie wiem...Trzecią opcja jest AGRO tak jak pisze Maxell, połączenie przyjemnego z pożytecznym Ostatnią opcja sprzedaży jest masarnia.Byłem zwiedzić trzy obiekty, u kolegi Bagno gdzie jest po prostu bardzo ładnie:) i w dwóch które zostały założone z 20 lat temu...Ich obecne prawo chyba nie dotyczy bo nie wiem jak się ma obecne prawo do 2 pomieszczeń z czego jedne przedzielone drzwiami ( socjal) do 5 metrowego (DŁ.)pomieszczenia gdzie była wędzarnia w zabudowie + inne sprzęty jak stary wilk mieszałka czy kuter i stół do rozbioru. W trzecim miejscu było bardziej schludnie jedynie wilk i kuter stary reszta w K.O no i + 3 pomieszczenia czyli 5 z chłodnią.Nie powiem że jest tam nie smacznie bo ludzie znają się na robocie Niesmak jednak pozostaje do tego co można było kiedyś a jak trudno jest zbudować coś teraz... Edytowane 9 Lipca 2014 przez yaco26 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lipca 2014 Dzięki! Ja planuję lokal z kuchnią z daniami z grila. I chciałbym jeszcze coś uwedzic dla klientów. Dużej różnicy w produkcji między grilowaniem a wedzeniem nie ma oba powstają z surowego mięsa. Tak mi się wydaje przynajmniej Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-360998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lipca 2014 Musisz wszystko sprawdzić w ..... "miejscowym" Sanepidzie - niestety z tego co wiem każdy sobie interpretuje przepisy jak mu wygodnie.Pamiętam jak Luciola prowadząc restaurację miała problemy - Sanepid zakazał jej podawania samodzielnie wędzonych wyrobów.Z drugiej strony pamiętam też jakiś odcinek z Gesslerową - właściciel sam wędził, a wędzonki były podstawą jej "rewolucji".W tej chwili z uwagi na rozpętaną "burzę" wokół zawartości WWA w produktach wędzonych (obowiązkowe badania) prawdopodobnie będzie bardzo trudno uzyskać pozwolenie.Może lepszym wyjściem byłby grillowanie w ... ... "specyficzno-specjalistycznym grillu" ... ... i nie nazywanie tego "urządzenia" wędzarnią. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lipca 2014 Wirus ... I to jest dowód , że '' Polak potrafi '' Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lipca 2014 W poniedzialek się zorientuje co moje Panie w sanepidzie powiedzą. A może ktoś prowadzi taką działalność? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lipca 2014 Osobiście nie znam nikogo kto by taki bar miał,lecz w Twojej okolicy są dwa. Jeden to Rybakówka za Żmigrodem, a jeden bar jest przed Lesznem. Na tzw. Rydzyńskiej po lewej stronie jak jedziesz od Rawicza. Obie knajpy mają wędzarnie i sprzedają wyroby w nich wędzone. Możesz do nich podjechać i podpytać. Może coś Tobie podpowiedzą jak nie wyczują konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lipca 2014 Jak zacznę wypytywać to albo konkurencja albo sanepid Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lipca 2014 Racja pełna i całkowita KarKanie, oto nasza Polska właśnie, nie mniej to nasza ukochana ojczyzna i miłość nasza ślepa jest . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lipca 2014 Szkoda że nie ma tu kogoś kto takową działalność prowadzi. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lipca 2014 Nie wiem na co liczyłeś że publicznie poda Ci ktoś gotowca jak zalegalizować nielegalne:( zaręczam że na forum jest parę takich osób ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lipca 2014 KarKan, jest na forum Kolega Kordas. Posiada sieć sklepów w których działają wędzarnie tak, że klient może zamawiać sobie kiełbaskę wg życzenia. Próbowałem się do niego dodzwonić, ale chyba jest za granicą. Jeśli tylko złapiemy kontakt, na pewno pomoże. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Super! Będę wdzięczny! Roger mogłeś sobie podarować. Ja nie pytam jak zalegalizować nielegalne. Ja jak takie wędzarnie działają na jakich zasadach. A skoro działają to muszę spełniać jakieś wymagania. No to pytam jakie i na jakiej zasadzie to działa. Nie rozumiem kompletnie Twojej wypowiedzi. Widać po wypowiedzi Maxella że jednak można... Edytowane 12 Lipca 2014 przez KarKan Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lipca 2014 Super! Będę wdzięczny! Roger mogłeś sobie podarować. Ja nie pytam jak zalegalizować nielegalne. Ja jak takie wędzarnie działają na jakich zasadach. A skoro działają to muszę spełniać jakieś wymagania. No to pytam jakie i na jakiej zasadzie to działa. Nie rozumiem kompletnie Twojej wypowiedzi. Widać po wypowiedzi Maxella że jednak można...Można ,ale na jakich zasadach to odpowie Ci tylko konkretny sanepid działający na terenie gdzie chcesz to robić.Decyzje sanepidu są tak sprzeczne w różnych rejonach kraju że aż strach,wydanie decyzji zależy od interpretacji przepisów przez inspektora i to co w jednym rejonie jest dopuszczalne to gdzie indziej nie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lipca 2014 Nie no wcale nie pytasz ... Odpowiem Ci tak chcesz to wędzić i sprzedawać jako szynkę wędzoną, polędwicę etc ... to będzie problem zrobić to legalnie bez całej szopki sanepid, cykle produkcyjne, reżimy etc... ale jak będziesz miał w karcie "szynka szefa kuchni" i ktoś to weźmie na wynos hmmm to już brzmi inaczej.To samo tyczy agroturystyki z posiłkami , zawsze ktoś sobie takie 6 śniadanek np może zamówić w dniu wyjazdu.I jak to się Twoim zdaniem nazywa ? "Sposób" na uproszczenie życia czy oficjalna, legalna działalność ... Niestety nasze przepisy w tym temacie są beznadziejnie zagmatwane a możliwości interpretacji stosowane często lokalnie jeszcze tą patologię pogłębiają. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Lipca 2014 No właśnie, i każdy ma szansę swoją "działkę zawinąć", dlatego właśnie jest taki silny opór ze strony tych co "mogom, ale nie chcom" bo jak mawia pan Ferdynand, "to nie sztuka się narobić aby zarobić" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10085-w%C4%99dzarnie-przy-drogach/#findComment-361305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.