robotek Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lipca 2014 Mam problem z podzielniem przepisów czy zawsze występuje taka zależnośćDla przykładu w przepisie np. jest : 5 kg szynki0,5 kg soli0,05 kg pieprzu itp chcę zrobić połowę z tego, to czy każdy składnik dzielę na pół ?np.2.5 kg szynki0.25 soli0.02 pieprzu Nie do końca mi się to sprawdziło ostatnio chyba że receptura była spierdzielona Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) No inaczej się chyba nie da. Skoro połowa to połowa. Pieprzu dałeś za mało powinno być 0,025 Edytowane 24 Lipca 2014 przez KarKan Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) kłania się matematyka poziom podstawowy większośc receptur podaje skłąd na 10kg. wyrobu, własnie po to żeby łatwiej było wiliczyć, więc dzielisz poszczególne składniki przez 10 i masz ilości potrzebne do wyprodukowania 1kg.innymi słowy dzielisz składniki przez taką ilość kilogramów mięsa jaką masz w przepisie i masz proporcje na 1kg.ważne aby jednostki były takie same Edytowane 24 Lipca 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lipca 2014 Na to samo wychodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lipca 2014 No to na 100 % spierniczone były dane w przepisie Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lipca 2014 5 kg szynki 0,5 kg soli 0,05 kg pieprzu itp [/quoteCo to za wyrób ma z tego być. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lipca 2014 To jest tylko przykład. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lipca 2014 Najprostsze wyliczenia robi się tak. Np. jeśli na 100 kg mięsa potrzeba 0,10 kg pieprzu, to na 7 kg mięsa potrzeba go x. Teraz wystarczy pomnożyć 0,10 x 7 podzielić przez 100. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lipca 2014 Czy sprawdza się dzielenie na dwa jak chcę pół porcji. Przepis który miałem miał źle podane ilości ziół pomieszane deka z gramami Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10142-dzielenie-przepis%C3%B3w/#findComment-363176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.