Maniutek Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Września 2014 witajcie,potrzebuję przepisu na 500 litrów grochówki wojskowej. Wiem, że na zlotach gotowaliście, a przepisu nie udało mi się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Września 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5744-download-z-rapidshare/?p=164566Widzę, że linki nie działają. To z receptur wojskowych: Zupa g r o c h o wa (porcja ok. 466 kcal) 70 g kości wołowychi wieprzowych,60 g grochu,150 g ziemniaków,15 g słoniny,15 g marchwi,5 g pietruszki,5 g selera,3 g soli,przyprawy do smaku.5 g mąki pszennej,3 g pora,5 g cebuli, Sposób przyrządzania — jak zupy fasolowej. Gdy groch jestprawie miękki, dodać oczyszczonych i rozdrobnionych w kostkęziemniaków. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Września 2014 Bez mięsa, kiełbasy i boczku wędzonego - "a fe" - co za skąpy "szef kuchni" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Września 2014 Bez mięsa, kiełbasy i boczku wędzonego - "a fe" - co za skąpy "szef kuchni" .Mięso i boczek wyniósł kwatermistrz, jego zastępca, szef kuchni i jeszcze parę innych osób. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Września 2014 Maniutek, zwróć się do naszego Kolegi Kyzimol'a. Na wszystkich zlotach gotował dla nas grochówkę wojskową i muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna. O tym, że to grochówka wojskowa świadczy choćby fakt (pomijając bogactwo dodawanych wędzonek), iż jednym z głównych składników zupy była sosnowa szyszka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Polecam nagotować wywar na kościach miks, wołowe grube , wieprzowe, ogony, stópki wieprzowe, kości od karku i od schabu, oraz wędzone kości, boczek, podgardle, dobrą kiełbasę, słoninę wędzoną...no i najważniejsze groch w całości i połówki 1/2 do 1/2... Przyprawy Majeranek, liść laurowy, ziele angielski, czosnek, przypraw do zup winiary, pieprz...warzywa, mąka do zasmażki. Ja tak gotuje zawsze...Jest to wojskowa receptura. Edytowane 10 Września 2014 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Gotowałem na zlocie harcerskim grochówke w kuchni wojskowej , z obsługa z jednostki byłem kwatremistrzem , nie przypominam sobie by była gotowna na kosciach , groch cały namoczony , wedzony boczek , kiełbasa TW , ziemniaki ,przyprawy to była podstawa wywaru , ewentualnie wedzone zeberka , jak znajde swoj notes , a skladam je prawie wszystkie to napisze sklad , moze nie na 500 litrów , bo na to trzeba z piec kompletów kuchni polowych . Pozdrawiam Edytowane 10 Września 2014 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniutek Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Maniutek, zwróć się do naszego Kolegi Kyzimol'a. Na wszystkich zlotach gotował dla nas grochówkę wojskową i muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna. O tym, że to grochówka wojskowa świadczy choćby fakt (pomijając bogactwo dodawanych wędzonek), iż jednym z głównych składników zupy była sosnowa szyszka. dziękuję za podpowiedź-wiadomość poszła.Dziękują za odzew i czekam na więcej pozdrawiam Edytowane 12 Września 2014 przez Maniutek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Września 2014 A jesli mozna wiedziec, to na co az tak wielka ilosc..? Pozdrawiam milo.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Września 2014 Gotowałem grochówkę w wojsku w latach 80-tych.Pułk wojaka ok. 700 żołnierzy.Na poligonie, w czasie transportów kolejowych podczas przemieszczenia jednostki wojskowej oraz w jednostce czy to z kotłów polowych czy ogrzewanych parą zawsze podstawą zup były kości i warzwa.Pomijając zupy mleczne lub zupy błyskawiczne w proszku. ' Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Września 2014 Też gotuję na wędzonych kościach, jednak nie 500 l, ale około 10l. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.