Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5744-download-z-rapidshare/?p=164566


Widzę, że linki nie działają. To z receptur wojskowych:

 

Zupa g r o c h o wa
 
(porcja ok. 466 kcal)
 
70 g kości wołowych
i wieprzowych,
60 g grochu,
150 g ziemniaków,
15 g słoniny,
15 g marchwi,
5 g pietruszki,
5 g selera,
3 g soli,
przyprawy do smaku.
5 g mąki pszennej,
3 g pora,
5 g cebuli,
 
Sposób przyrządzania — jak zupy fasolowej. Gdy groch jest
prawie miękki, dodać oczyszczonych i rozdrobnionych w kostkę
ziemniaków.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370054
Udostępnij na innych stronach

Bez mięsa, kiełbasy  i boczku wędzonego   :w00t:   - "a  fe"  -  co za  skąpy "szef kuchni"  :D  .

Mięso i boczek wyniósł kwatermistrz, jego zastępca, szef kuchni i jeszcze parę innych osób.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370067
Udostępnij na innych stronach

Maniutek, zwróć się do naszego Kolegi Kyzimol'a. Na wszystkich zlotach gotował dla nas grochówkę wojskową i muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna. O tym, że to grochówka wojskowa świadczy choćby fakt (pomijając bogactwo dodawanych wędzonek), iż jednym z głównych składników zupy była sosnowa szyszka.   

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370082
Udostępnij na innych stronach

Polecam nagotować wywar na kościach miks, wołowe grube , wieprzowe, ogony, stópki wieprzowe, kości od karku i od schabu, oraz wędzone kości, boczek, podgardle, dobrą kiełbasę, słoninę wędzoną...no i najważniejsze groch w całości i połówki 1/2 do 1/2... Przyprawy Majeranek, liść laurowy, ziele angielski, czosnek, przypraw do zup winiary, pieprz...warzywa, mąka do zasmażki. Ja tak gotuje zawsze...Jest to wojskowa receptura.

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370188
Udostępnij na innych stronach

Gotowałem na zlocie harcerskim  grochówke w kuchni wojskowej , z obsługa z jednostki byłem kwatremistrzem , nie przypominam sobie by była gotowna na kosciach , groch cały namoczony , wedzony boczek , kiełbasa TW , ziemniaki ,przyprawy to była podstawa wywaru , ewentualnie wedzone zeberka , jak znajde swoj notes , a skladam je prawie wszystkie to napisze sklad , moze nie na 500 litrów , bo na to trzeba z piec  kompletów kuchni polowych . Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370264
Udostępnij na innych stronach

Maniutek, zwróć się do naszego Kolegi Kyzimol'a. Na wszystkich zlotach gotował dla nas grochówkę wojskową i muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna. O tym, że to grochówka wojskowa świadczy choćby fakt (pomijając bogactwo dodawanych wędzonek), iż jednym z głównych składników zupy była sosnowa szyszka.   

 

dziękuję za podpowiedź-wiadomość poszła.

Dziękują za odzew i czekam na więcej ;)

 

pozdrawiam

Edytowane przez Maniutek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370544
Udostępnij na innych stronach

Gotowałem grochówkę w wojsku w latach 80-tych.Pułk wojaka ok. 700 żołnierzy.

Na poligonie, w czasie transportów kolejowych podczas przemieszczenia jednostki wojskowej oraz w jednostce czy to z kotłów polowych czy ogrzewanych parą zawsze podstawą zup były kości i warzwa.

Pomijając zupy mleczne lub zupy błyskawiczne w proszku.

 

 

 

 

 

 

 

 

'

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370550
Udostępnij na innych stronach

Też gotuję na wędzonych kościach, jednak nie 500 l, ale około 10l.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10318-przepis-na-500-litr%C3%B3w-groch%C3%B3wki-wojskowej/#findComment-370566
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.