akkodzik Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Witam. No to i ja w końcu się pochwale Składniki: Mięso wieprzowe: Szynka, karczek, boczek b/k, podgardle, słonina.Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą w stosunku 2dkg na 1kg na czas 5 dni z codziennym przewracaniem. Po tym czasie zostało zmielone odpowiednio sitami 10, 8 , 5. Przyprawy: Czosnek, majeranek, sól, cukier, pieprz, woda. Proporcji niestety nie podam bo nie pamiętam ale ogólnie surowca wyszło około 18kg. Kiełbaska pod koniec wędzenia podpiekana. Poniżej kilka zdjęć które udało mi się odzyskać. PS: Przepraszam za bałagan wokół wędzarni. Edytowane 23 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10385-kie%C5%82basa-wieprzowa-akkoda-mateusza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2014 Witam. No to i ja w końcu się pochwale Kiełbaskę zrobiłem pod koniec sierpnia z samego mięsa wieprzowego którego miałem nadwyżkę w zamrażalniku. Składniki: Mięso wieprzowe: Szynka, karczek, boczek b/k, podgardle, słonina.Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą w stosunku 2dkg na 1kg na czas 5 dni z codziennym przewracaniem. Po tym czasie zostało zmielone odpowiednio sitami 10, 8 , 5. Przyprawy: Czosnek, majeranek, sól, cukier, pieprz, woda. Proporcji niestety nie podam bo nie pamiętam ale ogólnie surowca wyszło około 18kg. No ładnie ale dlaczego 5 dni peklowałeś, skąd taki czas? Druga rzecz to podane przez Ciebie sitka trzech pierwszych rodzajów mięsa a na jakich mieliłeś podgardle i słoninę? No i trochę szkoda, że nie zapisałeś przypraw, bo nikt nie będzie mógł odtworzyć Twojej kiełbasy no i Ty sam też już takiej samej nie zrobisz Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10385-kie%C5%82basa-wieprzowa-akkoda-mateusza/#findComment-372548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 23 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Przeholowałem z czasem peklowania ponieważ miałem nagły wyjazd na dwa dni. Podgardle i słoninę mieliłem na 5. Przyprawy z tego co pamiętam były mniej więcej w ilościach średnich ze ściągi na WB. Edytowane 23 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10385-kie%C5%82basa-wieprzowa-akkoda-mateusza/#findComment-372564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2014 no kolego z wędzenia to nie ma wstydu....piękna swojska kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10385-kie%C5%82basa-wieprzowa-akkoda-mateusza/#findComment-372805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magic key Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2014 Smaczna pewnie też bo po zdjęciach to aż ślinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10385-kie%C5%82basa-wieprzowa-akkoda-mateusza/#findComment-372806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2014 Wg mnie była dobra mam jeszcze trochę zamrożonej wiec jak ktoś z okolic chciałby spróbować to niech da znac, :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10385-kie%C5%82basa-wieprzowa-akkoda-mateusza/#findComment-373661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.